Kaj so encimi?

0
1499

Zagotovo ste že slišali za encime, vendar pa – ali ste vedeli, da so encimi pomembnejši od zraka, ki ga dihamo?

Encimi so beljakovine, ki uravnavajo hitrost kemičnih reakcij v našem telesu. Brez prisotnosti encimov se te reakcije odvijajo prepočasi, da bi človeško telo ohranile živo. Encimi so torej zelo pomemben del vseh telesnih funkcij, s čemer nam omogočajo, da živimo. Če malce pomislimo, ugotovimo, da brez encimov svoje funkcije ne morejo opravljati niti hormoni, vitamini in minerali. Lahko rečemo, da so encimi nujno potrebni za življenje.

Njihova prisotnost v telesu je pomembnejša od zraka, ki ga dihamo, od vode, ki jo pijemo in brez dvoma tudi od hrane, ki jo zaužijemo. Zakaj? Ker brez njih ne bi mogli dihati, pogoltniti hrane, piti, jesti in prebavljati. Za vse to namreč potrebujemo encime.

Kako so še encimi povezani z našim telesom?

Ker so encimi biokemijske snovi, imajo moč, da razgradijo vitamine, minerale, beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe, nakar jih absorbirajo. Vitamini in minerali so brez prisotnosti encimov praktično neuporabni. Tudi, če bi sledili vrhunskemu prehranskemu načrtu in bi svoj način prehranjevanja redno dopolnjevali z vsemi potrebnimi vitamini in minerali, se vse zaužite snovi v našem telesu ne bi absorbirale, če ne bi v telesu imeli tudi encimov.

V pomoč so nam lahko pri hujšanju, v boju proti prezgodnjem staranju, pri zniževanju holesterola, čiščenju debelega črevesa, razgradnji maščob, krepitvi imunskega sistema, izboljšanju duševne sposobnosti, razstrupljanju telesa, gradnji mišic, odstranjevanju ogljikovega dioksida iz pljuč in pri številnih drugih procesih, ki se odvijajo v našem telesu.

Kadar določena snov napade naš imunski sistem, uganite, kdo mu prihiti na pomoč? Encimi!

Že manjše pomanjkanje encimov v našem telesu bo vplivalo na zdravje celotnega telesa. Naše telo jih sicer proizvaja samo, v večini primerov nastajajo v trebušni slinavki, v želodcu in tankem črevesju. Žleze slinavke proizvajajo prebavne encime, medtem ko žvečimo hrano, saj s tem pripomorejo k razgradnji molekul. Pogosto težave s prebavo rešujemo z dodajanjem encimov v obliki prehranskih dopolnil v prehrano.

Katere vrste encimov poznamo?

Obstajajo tri glavne vrste prebavnih encimov. Kategorizirani so na podlagi reakcij, ki jih pomagajo katalizirati:

  • Amilaza razgrajuje škrob in ogljikove hidrate v enostavne sladkorje,
  • proteaza razgrajuje proteine v aminokisline,
  • lipaza razgrajuje lipide (maščobe in olja) v glicerol in maščobne kisline.

Zakaj so encimi tako zelo pomembni za zdravo prebavo?

Encimi sodelujejo z drugimi kemikalijami v telesu, kot sta želodčna kislina in žolč, ki pomagata pri razgradnji hrane v manjše molekule.

Vzemimo kot primer ogljikove hidrate, ki so nujno potrebni za energijo ali pa beljakovine, ki so nujno potrebne za gradnjo in popravilo mišic. Če jih naše telo ne pretvori v obliko, ki jo bo lahko absorbiralo in kasneje tudi uporabilo, nam vnos ogljikovih hidratov in beljakovin v telo ne koristi popolnoma nič.

Kaj vse vpliva na delovanje encimov?

Encimi najbolje delujejo pri normalni telesni temperaturi. Kadar imamo vročino ali le povišano telesno temperaturo, se ravnovesje encimov v našem telesu poruši, kar pomeni, da encimi ne delujejo več pravilno. Ponovna vzpostavitev normalne telesne temperature pomaga pri vzpostavljanju normalnega ravnovesja encimov. Vnetje trebušne slinavke, ki ga strokovno poimenujemo pankreatitis, lahko zmanjša učinkovitost in število določenih prebavnih encimov.

Raven pH želodca ali črevesja lahko prav tako vpliva na aktivnost encimov. Nizek pH pomeni kislost, visok pH pa alkalnost. Encimi najbolje delujejo le v določenem območju pH vrednosti. Če okolje postane preveč kislo ali preveč alkalno, se bo aktivnost encimov zmanjšala.

Kemikalije, imenovane inhibitorji, lahko vplivajo na sposobnost encima, da povzroči kemično reakcijo. Inhibitorji se lahko pojavijo v naravni obliki, ali pa kot zdravila. Odličen primer inhibitorjev so antibiotiki, ki zavirajo ali preprečujejo sposobnost nekaterih encimov, da bi preprečili širjenje bakterijskih okužb.

Tudi prehrana ima vpliv na encime. Veliko število živil vsebuje prebavne encime, ki sodelujejo s tistimi encimi, ki so naravno prisotni v telesu. Banane vsebuje veliko ogljikovih hidratov in amilazo, ki je nujno potrebna za njihovo razgradnjo.

Ali potrebujemo prehranska dopolnila, ki vsebujejo encime?

Težave s trebušno slinavko, kot so pankreatitis, cistična fibroza ali rak trebušne slinavke, lahko zmanjšajo število pomembnih encimov, ki jih proizvaja naše telo. To pomeni, da telo ne bo imelo na voljo dovolj encimov, da bi temeljito prebavilo hrano.

Če se oseba sooča s katero koli izmed zgoraj omenjenih stanj, je potrebno razmisliti o jemanju encimov v obliki prehranskega dopolnila.

Običajno so prehranska dopolnila, ki vsebujejo encime, na voljo v obliki tablet. Večje količine encimov bi morale zaužiti tudi tiste osebe, ki so pogosto izpostavljene kemikalijam in pesticidov in ljudje, ki živila redno obdelujejo pri visokih temperaturah – med segrevanjem hrane lahko namreč uničimo encime.

Mnogi so z uživanjem prehranskih dopolnil z vsebnostjo encimov odpravili neprijeten občutek draženja v želodcu, opazili pa so tudi izboljšanje prebave.

(Povzetek članka po: http://www.ewellnessmag.com/article/why-do-you-need-enzymes)

SHARE

Dodaj odgovor