Kaj so aditivi?

0
1099

Aditivi za živila se uporabljajo že stoletja za izboljšanje in ohranjanje okusa, teksture in videza prehrane. brez pomoči aditivov ne bi mogli dostaviti. Poznamo več vrst aditivov, ki imajo različne namene, spoznate pa jih lahko v tem zanimivem članku. Vabljeni k prebiranju.

  • Sredstva za uravnavanje Ph

Sestavine, ki vzdržujejo ali nadzirajo kislost ali bazičnost živil so znana kot sredstva za nadziranje pH. Citronska kislina, ocetna kislina in natrijev citrat so najpogosteje uporabljena sredstva za uravnavanje Ph, najdemo pa jih v želatini, marmeladi, sladoledu in bonbonih. Mlečna kislina je regulator kislosti, ki se uporablja pri sirih, adipinsko kislino pa je mogoče najti v steklenicah s sadnimi pijačami.

  • Sredstva proti strjevanju

Sredstva proti strjevanju se dodajo prahu in zrnom – na primer prahu za pripravo mleka, jajčnim mešanicam, sladkornim proizvodom, moki in pecilnim mešanicam. Njihov namen je preprečevanje strjevanja in lepljenja. Gre predvsem za kalcijeve fosfate, silicijev dioksid, silikate (kalcij, aluminij) in stearinske kisline.

  • Emulgatorji

Emulgatorji so dodani mešanicam na oljni ali vodni osnovi, z namenom, da ostanejo premešani vse do priprave živila. Primeri emulzij v vsakdanjih živilih vključujejo mleko in majonezo. Lecitin iz jajčnega rumenjaka in soja se zelo pogosto uporabljata kot emulgatorja. Pogosto uporabljena emulgatorja sta tudi diacetil ester vinske kisline monogliceridov (DATEM) in natrijev stearil laktilat. Uporabljata se v komercialni pripravi testa za kruh, umetno stepeni smetani in zamrznjenih jajčnih beljakih.

  • Vlažila

Vlažila obdržijo hrano vlažno. Običajno gre za glicerin, med, sladkorne poliole (glicerol, sorbitol, ksilitol, maltitol) in propilenglikol, ki jih pogosto najdemo v sladkarijah, pecivih in solatnih prelivih. Pomembno je omeniti, da se polioli uporabljajo tudi v živilih, kot so žvečilni gumiji brez sladkorja in bonboni brez sladkorja.

  • Stabilizatorji, gostila in želirna sredstva

Pogosto se uporabljajo v živilskih izdelkih za povečanje viskoznosti in izboljšanje stabilnosti s preprečevanjem. Alginska kislina, alginati (natrijev, kalijev, kalcijev), agar-agar in karagenana so polisaharidi, pridobljeni iz alg, medtem ko je pektin polisaharid, ki izvira iz jabolk in citrusov.

  • Kvasila

Kvasila so vključena v testa, z namenom povečanja obsega, oblike in teksture peciva. Vključujejo pecilni prašek, pivo, pinjenec, kvas, koncentrat sirotkinega proteina in jogurt. Uporabljajo se v različnih sladkih in slanih izdelkih, najdemo pa jih lahko predvsem v pecivu, piškotih, kruhu in kolačkih.

Splošno znano je, da bi se morali hrani z aditivi izogibati, vendar to preprosto ne gre, saj so nekateri nujno potrebni dodatki v prehrani. Izogibamo pa se lahko tistih aditivov, ki jih najdemo v sladkarijah in gensko spremenjene prehrane.

(Povzetek članka po: http://www.eatright.org/resource/food/vitamins-and-supplements/nutrient-rich-foods/what-are-food-additives)

SHARE

Dodaj odgovor