Kaj pa kakovost spanja?

0
410

Obstaja več vrst spanca, ki imajo različne krepilne učinke. Tako včasih slišimo prijatelja, ki nam zjutraj pri kavici reče: »Spal sem kot top!« ali » Zbudil sem se kot prerojen.«. Da bi se po spancu počutili resnično spočite mora vsebovati tri lastnosti: biti mora dolg, globok in reden.

DOLŽINA, pri spancu je zmeraj potrebno upoštevati nek minimum, ki je seveda pri vsakem posamezniku različen. Če je to npr. 8 ur in več dni zapored ne boste tega odspali se bo prej ali slej to močno poznalo.

GLOBINA,  so ljudje, ki spijo 10 ur na noč pa vseeno niso spočiti. Do tega lahko pride če je tak spanec preveč rahel ali preveč nemiren (hude skrbi). Človek, ki se nadeja slabe novice, bo morda lahko zaspal, vendar pa bo njegov spanec nemiren. Nekateri pravijo tudi bolje spati malo in dobro kot veliko in slabo.

REDNOST, spanec mora biti reden na dva načina. Biti mora reden iz dneva v dan, ter mora biti reden kar se tiče dolžine in urnika spanja. Tukaj imamo v mislim podobno uro, kadar se odpravimo spat in uro bujenja.

Človek sebi večkrat odreka ustrezen počitek, ne da bi prej pomislil da ni stroj, katerega imaš lahko prižganega v nedogled. Vaše zdravje si zasluži, da se malo potrudite in dosežete neko natančnost, ki bo ohranjala ali vzpostavljala pravilno ravnovesje. Zato predlagamo, da ko boste opazovali kateri urnik je najprimernejši za vas, počasi približate določeni uri, ob kateri boste hodili spat in vam je ne bo pretežko spoštovati glede na vaše navade in vaše delo.

SHARE

Dodaj odgovor