Kako prepoznamo utrujenost?

0
515

V jeziku medicine je utrujenost fiziološko stanje, ki izhaja iz znotraj ali zunaj-celičnega izgorevanja virov življenjske energije, katero imamo vsi. Če te obnove ni ali je nepopolna, pride do izčrpanja življenjske energije in stanje utrujenosti postane patološko.

 

Obstaja več vrst utrujenosti:

–          Fizična utrujenost

–          Psihična utrujenost

–          Živčna utrujenost

–          Besedna utrujenost

 

Kako prepoznati normalno utrujenost?

Če se zjutraj zbujate sveži in pripravljeni na nov dan, potem nikar ne skrbite, saj je z vami vse v najlepšem redu. Če pa se težko vstanete in še 2 do 3 ure ne pridete k sebi ali slabo zaspite, potem nekaj z vašim spancem in verjetno z vašim načinom življenja ni v najlepšem redu. Za to ni pogoj, da ste samo fizično utrujeni lahko vas muči katera od še zgoraj naštetih utrujenosti. Prav tako ne smemo pozabiti, da nekatere vrste utrujenosti pridejo »za nami«.

S tem ko govorimo da nekaj prede »za nami« je mišljeno to da v kolikor več dni zaradi dela ne boste spali, še ne pomeni da boste potem zaspali »na polno« zgodi se lahko da sploh ne boste mogli zaspati ali si odpočiti. Vendar boste za to potrebovali več dni da nadomestite.

Spanje je torej nagonsko, kajti utrujenost je refleks. Če utrujenost ne bi obstajala, bi lahko z napori vztrajali predolgo in šli predaleč, kar bi lahko pomenilo tudi smrt. Zato je zelo pomembno, da upoštevamo našo utrujenost saj nam sporoča potrebo po počitku ali spanju.

Prav tako je Cervantes, dejal skoz Don Kihotova usta: »Blagoslovljen bodi tisti, ki je izumi spanec.«

Dodaj odgovor