Kaj je mlečno mlezivo (kolostrum)?

0
1180

Kaj je mlečno mlezivo (kolostrum)?

Mlečno mlezivo ali kolostrum je mleko, ki ga proizvajajo nosečnice v času nosečnosti in po porodu. Vsebuje visoko raven beljakovin, v maščobah topnih vitaminov, mineralov in protiteles, imenovanih imunoglobulini. Mlečno mlezivo dva do štiri tedne po rojstvu nadomesti prehodno mleko.

Struktura mlečnega mleziva pri kravah je identična strukturi mleziva pri človeku, zato se goveji kolostrum uporablja za izdelavo prehranskih dodatkov.

V času prehoda v puberteto naše telo postopoma proizvaja manj imunskih in rastnih faktorjev, ki telesu pomagajo, da se bori proti boleznim in zdravi poškodovana telesna tkiva. Z izgubo teh pomembnih komponent se staramo. Kolostrum je edini vir teh komponent.  Raziskave so pokazale, da mlečno mlezivo ubija bakterije in virusne vsiljivce, spodbuja obnovo tkiv in uporabo maščobe kot goriva. Nobena druga snov na našem planetu ne more zagotoviti vseh teh čudovitih koristi.

Uživanje mlečnega mleziva je koristno:

  • za podporo imunskega sistema,
  • za izboljšanje uspešnosti športnikov.

 

Podpora imunskemu sistemu

Vsakodnevno uživanje mlečnega mleziva lahko pomaga našemu imunskemu sistemu, da se bori proti boleznim in okužbam. Mlečno mlezivo vsebuje veliko število snovi, ki podpirajo delovanje imunskega sistema. Nekatere izmed teh snovi so tudi IGF-1, laktoferin in laktoperoksidaza, katerih naloga je, da podpirajo normalno imunsko zaščito in zagotavljajo nespecifično obrambo. Laktoferin, naravni obrambni protein, ki se nahaja v telesnih izločkih (slina), je pomemben zaradi svojih protibakterijskih, protivirusnih in protivnetnih lastnosti.

Mlečno mlezivo lahko igra pomembno vlogo pri črevesnem in želodčnem zdravju. V številnih primerih se prične gripa razvijati ravno v črevesnem traktu.

Mlečno mlezivo lahko uporabljamo za zdravljenje kronične diareje pri okužbi z virusom HIV in diareje zaradi rotavirusa.

 

Izboljšanje uspešnosti športnikov

Če želite izgraditi mišično maso, izboljšati učinkovitost ali zmanjšati utrujenost po treningu, potem je mlečno mlezivo v prahu prava izbira za vas. Upoštevati morate priporočen dnevni vnos, ki je 20g mleziva vsak dan v osmih tednih. Mlezivo je primerno predvsem za triatlonce, tekače, kajakaše in tekače na smučeh.

Ena izmed bolj zanimivih potencialnih koristi mlečnega mleziva je njegova sposobnost preprečevanja vročinskega udara. Vročinska kap se lahko pojavi zaradi povečane črevesne prepustnosti toksinov, ki nastajajo med naporno vadbo.

 

SHARE

Dodaj odgovor