Jojoba in njena edinstvena lastnost

0
630

V zadnjih nekaj letih je priljubljenost jojobe neverjetno narasla. Zdi se, da njene izvlečke vsebuje skoraj vsak kozmetični izdelek, namenjen negi kože in las.

Prednost jojobinega olja je, da nam ni potrebno kupovati dragih kozmetičnih preparatov, ki vsebujejo njene izvlečke – kot naravni proizvod jo lahko uporabljamo neposredno na koži in laseh.

Najprej si oglejmo, kaj je jojobino olje.

Jojobino olje je v resnici vosek, toda ker ima nizko vsebnost nasičenih maščob je običajno v tekočem stanju. Vosek je pridobljen iz oreha, ki raste na grmu, imenovanem jojoba (Simmondsia chinensis) – gre za puščavsko rastlino, ki raste na ameriškem jugozahodu in v severni Mehiki.

Edinstvena lastnost jojobinega olja je, da je zelo podoben sebumu, oljnati snovi, ki jo proizvaja naša koža. Ko imamo na koži preveč sebuma se lahko pojavijo izbruhi aken, če ga imamo premalo, pa se naša koža izsuši in razpoka.

Ker jojobino olje v resnici ni olje temveč vosek, na koži ne pušča mastnega občutka. Vsebuje vitamina E in B, kot tudi minerale za zaščito kože pred učinki staranja in okolja.

V nadaljevanju članka bomo preverili, kako lahko jojobino olje uporabimo za nego kože in las.

Jojobino olje in koža

Kot smo omenili, potrebuje naša koža plast sebuma, da jo vlaži in ščiti. Če želimo ohraniti zdravo kožo moramo poskrbeti, da je na njeni površini vedno plast sebuma.

Težave se pojavijo takrat, ko kožo umijemo, saj sebum odstranimo in koža je izpostavljena zunanjim dejavnikom.

Najboljši način za njeno zaščito je, da jo vlažimo in jojobino olje je kot nalašč za to! Deluje kot dvosmerna pregrada – ščiti jo pred zunanjimi vplivi in preprečuje izgubo vlage.

Vse, kar moramo storiti je, da nekaj kapljic olja vmasiramo v kožno površino (najbolje po umivanju).

Ekcem in luskavica

Obe stanji sta povezani s suho, srbečo in luskasto kožo, ki lahko postane vneta in prizadeta. Vlažilni učinek jojobe ščiti kožo pred draženjem in okužbami, pomaga pa lahko tudi zmanjšati vnetje.

Suhe roke in razpokana stopala

Naše roke in noge ne vsebujejo žlez lojnic, zato so nagnjene k izsušitvi in pogosto razpokajo. Pogosto umivanje rok, ki je bistvenega pomena za osebno higieno, lahko povzroči izsušitev kože.

Po umivanju rok lahko nekaj kapljic jojobinega olja vmasiramo v kožo in tako preprečimo izsušitev kože. Enako velja tudi za razpokane pete.

Celjenje ran  

Jojobino olje že stoletja uporabljajo tudi Indijanci in sicer za zdravljenje in celjenje ran. Pomešamo ga lahko tudi z drugimi olji, ki pospešujejo celjenje ran (kadilo).

Sončne opekline

Če je vaša koža utrpela nekaj poškodb zaradi močnih sončnih žarkov uporabite kombinacijo jojobinega olja in vitamina E. Tako boste zmanjšali neprijetne bolečine in pospešili okrevanje.

Protivnetne lastnosti bodo pomagale zmanjšati rdečico.

Priporočamo vam, da jojobino olje pomešate  oljem šipka, ki ima prav tako protivnetno delovanje. Mešanico lahko nanesete neposredno na opekline.

Draženje kože z britjem

Jojobino olje nam lahko pomaga pri lajšanju pekoče bolečine, ki se pogosto pojavi po britju. Mnoge kreme in pene za britje namreč vsebujejo kemikalije, ki kožo dodatno nadražijo.

Pred britjem poskrbite, da bo koža mehka (z uporabo tople vode). Nato vmasirajte nekaj kapljic olja v predel britja. Olje deluje kot naravni lubrikant. Nekaj kapljic olja nanesite na kožo tudi po britju, saj jo boste tako ohranili vlažno.

Odstranjevanje ličil

Jojobino olje preprečuje zamašitev por, zato je primerno za odstranjevanje ličil. Je tako nežno, da ga lahko uporabljamo tudi v predelu okrog oči.

Nekaj olja nanesemo na bombažno blazinico, s pomočjo katere odstranimo ličila. Po odstranitvi obraza ne umijte, temveč pustite, da se olje vpije v kožo.

Akne

Akne se lahko pojavijo tako pri mladostnikih, kot tudi pri odraslih ljudeh. Najpogostejši razlog za njihov nastanek je prevelika količina sebuma na kožni površini, zaradi katere postanejo pore zamašene, lahko pa se tudi okužijo.

Uporaba jojobinega olja je eden izmed najboljših načinov za zdravljenje aken, saj ima protibakterijske lastnosti.

  • Deluje globoko, očisti pore in jih odmaši.
  • Protibakterijske in protivnetne lastnosti pomagajo preprečiti rast bakterij, zmanjšujejo vnetje in rdečico.

Lasje

Jojobino olje je eno izmed najboljših naravnih olj za naše lase. Pomaga nam lahko pri odpravljanju težav s prhljajem, srbečico in ekcemom na lasišču.

Uporabimo ga lahko pred spanjem (lasišče zaščitimo z brisačo in ga zjutraj speremo), prav tako pa ga lahko dodamo tudi med šamponiranjem.

Dokazano je, da olje spodbuja rast las.

(Povzetek članka po:http://www.healthyandnaturalworld.com/jojoba-oil-benefits-for-skin-hair-and-face/)

SHARE

Dodaj odgovor