Je sojin lecitin nevaren za zdravje?

1
4834

Kaj je sojin lecitin?

Sojin lecitin je aditiv za živila, pridobljen iz različnih virov, predvsem pa iz soje. Uporablja se kot emulgator ali mazivo, dodano k prehrani, pa tudi kot antioksidant in za zaščito okusa.

Kot mnogo prehranskih aditivov, tudi sojin lecitin ni brez polemik. Mnogi ljudje verjamejo, da predstavlja veliko nevarnost za zdravje. Vendar pa te trditve niso podprte s konkretnimi dokazi o njegovi nevarnosti za zdravje.

 

Ali ga že uživate s prehrano?

Sojin lecitin najdemo v prehranskih dopolnilih, sladoledu, mlečnih izdelkih, formulah za dojenčke, v kruhu, margarini in drugih pripravljenih jedeh. Z drugimi besedami, verjetno ga že uživate, pa se morda tega sploh ne zavedate. V prehrano ga vključujejo v tako majhnih količinah, da zaskrbljenost ni potrebna.

 

Sojin lecitin in visok holesterol

Eden izmed pogostih razlogov, zakaj ljudje prehrani dodajajo več sojinega lecitina, je povišan holesterol. V eni izmed študij, narejenih na podlagi testiranja živali, so ugotovili, da sojin lecitin znižuje LDL ali »slabi« holesterol in sicer ne da bi ob tem znižal količino »dobrega« oziroma HDL holesterola.

 

Potrebuje vaše telo več holina?

Holin je pomembna snov in je del živčnega prenašalca acetilholina. Na voljo je v različnih živilih, vključno s sojinim lecitinom. Brez zadostnih količin holina se lahko pojavijo disfunkcije organov, zamaščena jetra in poškodbe mišic.

 

Ste alergični na sojo?

Čeprav sojin lecitin izvira iz soje, se večina alergenov izloči v proizvodnem procesu. Tveganje za reakcijo ob uživanju sojinega lecitina je zanemarljivo.

Povzetek članka po: http://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-soy-lecithin-good-or-bad-for-me#2

SHARE

1 COMMENT

Dodaj odgovor