Izvleček iz paradižnika – močan antioksidant

0
304

Ali imate radi paradižnik? Če ga še nimate, ga boste po prebiranju tega članka zagotovo imeli. Paradižnik namreč vsebuje likopen, močan antioksidant, ki nas lahko zaščiti pred rakom ter pred boleznimi srca in ožilja.

Kaj je likopen?

Likopen najdemo v paradižniku, pa tudi v nekaterih vrstah sadja in zelenjave, v številnih pogledih pa je podoben beta-karotenu.

Kot pigment v hrani je likopen odgovoren za rdečo barvo paradižnika. Ni topen v vodi, pogosto pa se uporablja za pridobivanje oranžne barve pri izdelavi omake za špagete. Ta neverjeten fitonutrient ima ogromno pozitivnih vplivov na zdravje.

Likopen je eden najmočnejših antioksidantov na svetu.

Je le eden izmed tistih hranil, ki jih naše telo potrebuje vsakodnevno, saj vpliva na naše počutje in splošno zdravje. Ker ga telo samo ne proizvaja, mu ga moramo priskrbeti z uživanjem sadja in zelenjave, ki ga vsebuje.

Preprečuje nastanek nevroloških motenj

V številnih študijah je bilo ugotovljeno, da likopen zavira nastanek možganskih in nevroloških motenj, kot so Parkinsonova bolezen, vaskularna demenca in Alzheimerjeva bolezen. Ta pomemben fitonutrient namreč preprečuje uničevanje možganskega tkiva, za katerega najpogostejši razlog je oksidacija.

Preprečuje nastanek možganske kapi

Živila, ki vsebujejo likopen, zavirajo nastajanje krvnih strdkov, ki prispevajo k nastanku možganske kapi. Preprečevanje nastajanja je pri tem ključnega pomena, saj je možganska kap brez dvoma stanje, ki ga ni enostavno zdraviti, poleg tega pa zahteva dolgotrajno rehabilitacijo.

Krepi delovanje imunskega sistema

Uživanje likopena priporočajo tudi nutricionisti. Likopen namreč spodbuja delovanje obrambnega mehanizma našega telesa. Zdrav imunski sistem je sposoben preprečiti napad bakterij in virusov.

Preprečuje nastanek makularne degeneracije

Oftalmologi po vsem svetu so ugotovili, da je makularna degeneracija vodilni vzrok slepote. Vključevanje živil, bogatih z likopenom v prehrano, preprečuje nastanek očesnih bolezni.

Naravna zaščita pred osteoporozo

Pri ženskah, ki vsak dan uživajo likopen, obstaja manjše tveganje za razvoj osteoporoze, ki jo spremljajo šibke kosti, nagnjene k lomljenju.

Likopen primeren tudi za sladkorne bolnike

Študije so pokazale, da lahko likopen koristi ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2, saj uravnava raven glukoze v krvi.

Zavira nastanek raka

V nekaterih študijah je bilo dokazano, da likopen deluje kot naravno zdravilo v primeru raka na prostati. To hranilo namreč pomaga pri nadzoru proliferacije rakavih celic. Trenutno poteka še več študij.

Nadzor nad holesterolom

Neuravnotežene ravni holesterola v telesu lahko privedejo do različnih kardiovaskularnih bolezni. Likopen deluje pozitivno na holesterol, saj znižuje raven slabega holesterola v krvi.

Likopen bi lahko bil rešitev za neplodnost

Nutricionisti so prepričani, da živila, ki vsebujejo likopen, koristijo moškim in ženskam, ki trpijo zaradi neplodnosti.

Za hitrejšo rast las

Likopen je odličen za spodbujanje zdrave rasti las, saj stimulira lasišče in v končni fazi pospeši rast las.

Odpravlja draženje – rdečico kože

Likopen je zelo koristen v primeru eritemov. Pomirja kožo, zato bi morali vnos v telo povečati predvsem v primeru težav s kožo.

Kožo ščiti pred UV žarki

UV žarki so pravi sovražniki naše kože, saj povzročajo opekline, rdečino in draženje, še posebej pri posameznikih z občutljivo kožo. Likopen nas lahko zaščiti pred škodo, ki jo lahko naredijo UV žarki. Likopen je del številnih sestavin za nego kože.

Nobenega dvoma ni, da je likopen sestavina sadja in zelenjave, ki nam lahko koristi na številnih področjih. Vse, kar moramo storiti je, da ga vključimo v svoj prehranjevalni režim – na jedilniku naj se znajde vsak dan.

(Povzetek članka po: https://www.naturalfoodseries.com/15-benefits-lycopene/)

Dodaj odgovor