Indijska kopriva

0
1416

Indijsko koprivo uvrščamo v isto rastlinsko družino kot meto. Pogosto jo najdemo v vrtovih, kjer mnoge ljudi pritegne prav zaradi živahnih barv listov (zelene in vijolične). Kot zdravilo jo tradicionalno uporabljamo že vse od antičnih časov. Vabimo vas k prebiranju članka, v katerem boste spoznali indijsko koprivo in njene zdravilne sposobnosti.

Indijska kopriva je trajnica, ki v višino zraste do 150 centimetrov. Prepoznamo jo po dlakavih, suličastih listih zelene in vijolične barve – če jih zmečkamo, imajo vonj po pomaranči. Kot pove že samo ime, rastlina izvira iz Indije, danes pa jo gojijo v vrtnih centrih po vsem svetu.

Uporaba indijske koprive kot zdravila ima starodavne korenine v ajurvedi (indijski tradicionalni medicini), v kateri jo uporabljajo kot tonik za zdravljenje težav s srcem, bolečin v prsih, pljučnih bolezni, prebavnih motenj in nespečnosti.

Kaj vsebuje?

Indijska kopriva vsebuje spojino, imenovano forskolin, ki se nahaja v koreninah rastline. Forskolin se pogosto uporablja za zdravljenje alergij, kožnih obolenj, kot sta ekcem in luskavica, debelosti, boleče menstruacije, sindroma razdražljivega črevesja), okužb urinarnega trakta (UTI), okužb mehurja, napredovalega raka krvnih strdkov, spolnih težav pri moških, težav s spanjem (nespečnost), in krčev.

Kako forskolin deluje?

Forskolin deluje na mišice v srcu in v stenah krvnih žil. Skrbi za močnejši srčni utrip in razširitev krvnih žil, s čemer znižuje krvni tlak.

Uporaba indijske koprive

  • Znižuje krvni tlak. Dokazano je, da forskolin znižuje krvni tlak s sproščanjem mišic, ki jih najdemo v stenah krvnih žil. Če se bolniki s povišanim krvnim tlakom s forskolinom pričnejo zdraviti kmalu po zaznanih simptomih hipertenzije, se lahko izognejo zdravljenju s sintetičnimi zdravili, ki imajo številne neželene učinke. Forskolin zavira agregacijo trombocitov, kar ima dodatne koristi za zdravje srca in ožilja.
  • Izguba telesne teže. Forskolin pospešuje razgradnjo maščobnih celic, povečuje bazalno stopnjo metabolizma, vpliva pa tudi na apetit in rabo energije v telesu. Zdravljenje s forskolinom normalizira nivo lipidov v krvi, zmanjšuje vrednosti slabega holesterola in zviša vrednost dobrega holesterola. Spremembe lipidnega profila so koristne pri nadzorovanju telesne teže in izogibanju težav, ki jih prinaša debelost.
  • Znižuje očesni tlak. Glavkom se pojavi zaradi povišanega intraokularnega tlaka (tlaka v očesu). Forskolin lahko zniža krvni tlak, saj zmanjša pretok tekočine v očesu.
  • Ščiti jetra. Indijska kopriva vsebuje  številne polifenole, tanine, flavonole in druge biološko aktivne spojine, zaradi česar deluje kot močan antioksidant, ki ščiti jetra pred poškodbami zaradi toksinov.
  • Znižuje vrednosti krvnega sladkorja. Rastlina vsebuje snovi, ki pomagajo uravnavati presnovo glukoze. Forskolin prav tako izboljšuje signal, ki celicam trebušne slinavke sporoča, da morajo izločiti inzulin.

Druge prednosti uporabe

Indijska kopriva zavira metastaziranje rakavih celic, lajša simptome luskavice in pomaga pri zdravljenju astme ter alergij.

Odmerjanje

Priporočen odmerek izvlečka indijske koprive je med 100 in 250 miligramov dvakrat dnevno.

(Povzetek članka po: http://universityhealthnews.com/daily/nutrition/5-health-benefits-of-the-coleus-plant-lose-weight-lower-blood-pressure-treat-glaucoma-and-more/)

Dodaj odgovor