Ima črni sezam magično moč?

0
1288

Črno sezamovo seme je eno najstarejših in najbolj uporabnih semen, ki jih poznajo in uporabljajo številne civilizacije na svetu. Ta majhna semena ovalne oblike prihajajo iz cvetoče rastline, ki izvira iz Afrike in Indije. Mnogi še danes verjamejo, da ima sezam magično moč.

Spoznajmo črni sezam

V primerjavi z drugimi semeni ima črno sezamovo seme (Sesamun indicum) največjo vsebnost olja. Znano je tudi, da olje ostane sveže dlje časa, kot pri drugih semenih. Ima značilen oreškast okus, ki postane nekoliko izrazitejši, kadar so semena izpostavljena toploti.

Sicer poznamo več sort sezamovih semen – rjavi, rumeni, črni in beli sezam. Črno sezamovo seme ima izrazitejši okus od drugih sort sezama, prav tako pa se najpogosteje uporablja v medicinske namene.

Res je, da so semena majhna, vendar so bogata z najrazličnejšimi hranili. Vsebujejo ogromno vitaminov B in E ter tiamin, pa tudi minerale, kot so baker, mangan, selen, cink, železo, fosfor, kalcij in magnezij, vsebujejo pa še pomembno aminokislino, imenovano triptofan. Semena so bogata z vlakninami in fitokemikalijami, zato ugotovitev, da jih veliko ljudi uporablja za podporo zdravju, ni presenetljiva.

V prispevku bomo izpostavili 10 najpomembnejših zdravilnih lastnosti črnega sezama.

  • Črno sezamovo seme ima anti-age lastnosti.

Kitajska zeliščna medicina priporoča uporabo črnih sezamovih semen za upočasnjevanje in v nekaterih primerih celo odpravo znakov staranja, kot so slabši sluh, pešanje spomina, osiveli lasje in slabši vid. K temu pripomorejo železo in vitamini B. Črna sezamova semena preprečujejo nastanek pigmentnih madežev na koži in gub, kožo pa zaščitijo tudi pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov.

  • Za zdravo kožo in kosti.

Črno sezamovo seme vsebuje kalcij, ki pomaga ohranjati močne kosti. Cink krepi kosti in povečuje kostno gostoto, zato se jemanje semen priporoča predvsem starejšim ljudem in ženskam po menopavzi, ki so najpogostejši kandidati za osteoporozo.

Ker so bogata z vitaminom E, ohranjajo kožo živahno in zdravo. Tako bo koža dalj časa videti elastična in mehka.

Olje iz črnih sezamovih semen lahko uporabljamo tudi za nego dojenčkove kože. Nežna masaža z oljem jim pomaga, da bolje spijo, hkrati pa občutljivo kožo zaščitimo pred nastankom izpuščajev.

  • Odlično za zdravo srce.

Semena vsebujejo dve aktivni snovi – sezamin in sezamolin, ki ju poznamo po sposobnosti zniževanja holesterola v krvi. Vsebujejo tudi magnezij, ki pomaga nadzorovati dvig krvnega tlaka. Povišan holesterol v krvi in druge težave z ožiljem skoraj zagotovo vodijo do bolezni srca.

  • Zaščita pred rakom?

Antioksidanti in fitokemikalije v sezamu zagotavljajo zaščito pred nekaterimi vrstami raka, kot je rak debelega črevesa. Semena vsebujejo tudi sezamine, ki ščitijo jetra pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Zdrava jetra omogočajo telesu razstrupljanje in boj proti boleznim, kot je rak.

Fitosteroli še dodatno zmanjšujejo tveganje za nastanek raka s krepitvijo imunskega sistema.

  • Za zdravo prebavo.

Sezamovo seme lajša prebavne motnje in zaprtje. Vsebuje zdrava olja, ki pomagajo mazati črevesje. Semena prav tako zagotavljajo prehranske vlaknine, potrebne za zdravo prebavo.

  • Kot pomoč pri laktaciji.

Črni sezam je odlični dodatek za doječe matere, saj povečuje proizvodnjo materinega mleka. Kalcij, cink, železo, baker, vitamini B, nenasičene maščobe in beljakovine v semenih so koristni tako za mater, kot tudi za otroka.

  • Za zmanjšanje anksioznosti.

Magnezij in kalcij prispevata k zmanjšanju stresa. Triptofan in tiamin v semenih pomagata pri proizvodnji serotonina, spojine, ki v telesu prispeva k zmanjševanju bolečine, boljšemu razpoloženju in zdravemu spanju.

  • Črno sezamovo seme zmanjša tudi vnetje in bolečino, ki ju povezujemo z revmatoidnim artritisom.

Semena so bogata z bakrom, ki ima protivnetne in antioksidativne lastnosti.

  • Izboljšuje zdravje dihal in ožilja.

Magnezij v semenih sezama preprečuje krčenje dihalnih poti pri astmatičnih bolnikih. Znižuje krvni tlak, s čemer nas zaščiti pred sladkorno boleznijo, možgansko kapjo in srčnim infarktom. Pomaga pri vzdrževanju normalnega vzorca spanja, zato je odlična naravna pomoč ženskam v menopavzi, ki jih pestijo težave s spanjem.

  • Lajša predmenstrualni sindrom in migrene.

Kalcij v semenih črnega sezama pomaga lajšati mnoge težave, med drugimi tudi simptome predmenstrualnega sindroma in migrene.

Obstaja veliko različnih načinov za vključitev črnega sezama v vsakodnevno prehrano, da lahko uživamo v vseh njegovih koristih. Lahko jih posujemo po kruhu, jih potresemo po žitaricah, solatah in celo sladicah, kot sta torta in sladoled. Zaužijemo jih lahko tudi z jogurtom.

Semena sezama veljajo za eno najbolj priljubljenih zdravih živil, skupaj s kurkumo, medom, česnom, limono in zelenim čajem, ki nam pomagajo, da živimo zdravo in kakovostno.

V spodnjem videu preverite, kako si lahko iz črnega sezama pripravimo okusen sladoled:

(Povzetek članka po: http://urbol.com/black-sesame-seeds/)

SHARE

Dodaj odgovor