Hrana z anti-age učinkom

0
675

»Kaj jeste, naredi veliko razliko v tem, kako se starate in kako se počutite«, pravi dietetik Manuel Villacorta.

 

Kaj položiti na krožnik?

Odgovor se glasi: sadje in zelenjavo. Antioksidanti v barvitem sadju in zelenjavi, kot so listnata zelenjava, rdeči paradižnik, borovnice in korenje imajo anti-age učinek in preprečujejo nestabilnim molekulam, da bi poškodovale zdrave celice. Zato je pomembno, da se pri vsakem obroku vsaj čez polovico vašega krožnika nahajata sadje in zelenjava.

Vitamin C, cink in beta karoten so antioksidanti, ki pomagajo zaščititi vid pred degeneracijo rumene pege, ki je najpogostejši vzrok za nastanek slepote pri osebah, starejših od 64 let.

Vitaminu C pripisujejo izjemen anti-age učinek, saj pomaga koži ohraniti mladosten videz. Uživanje večjih količin rumene in zelene zelenjave naj bi zmanjševalo nastajanje gub.

Močan antioksidant v grozdju in rdečem vinu, imenovan resveratrol zmanjšuje možnosti za nastanek raka, bolezni srca in preprečuje prezgodnje staranje.

 

Žitarice

Uživanje žitaric, bogatih z vlakninami (oves, kvinoja, ječmen, pšenica, rjavi riž) znižuje možnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Zdrava prehrana, ki vsebuje cela zrna ima anti-age učinek in ohranja krvne žile v najboljši kondiciji. Priporočajo se 3 obroki dnevno.

 

Ribe

Tudi omega 3-maščobne kisline v ribah imajo anti-age učinek. Ščitijo srce, zmanjšujejo možnosti za nastanek možganske kapi in preprečujejo nastanek Alzheimerjeve bolezni. Priporočata se 2 obroka tedensko, ki naj vsebujeta mastne ribe, kot so losos, jezerska postrv ali tuna.

 

Mleko in mlečni izdelki

Kalcij in vitamin D v mlečnih izdelkih sta ključnega pomena za močne kosti in sta učinkovito sredstvo v boju proti osteoporozi. Priporočajo 3 skodelice mleka z nizko vsebnostjo maščob, jogurta ali drugih mlečnih izdelkov dnevno. Z izbiro nizke vsebnosti maščob boste pomagali ohraniti raven holesterola v normalnih mejah.

Če ne jeste mleka ali mlečnih izdelkov poiščite podobna živila, kot sta sojino ali mandljevo mleko, ki sta prav tako bogata s kalcijem in z vitaminom D.

 

Oreščki

Maščobe v oreščkih sodijo med najbolj zdrave maščobe, ki jih lahko najdete v prehrani. Študije so pokazale, da uživanje oreškov kot prigrizka zmanjšuje tveganje za nastanek povišanega krvnega tlaka in visokega holesterola za približno 20%.

 

Fižol in leča

Fižol in leča vsebujeta ogromne količine vlaknin in beljakovin na rastlinski osnovi, zato jih uvrščamo med prehrano z anti-age učinkom. Sta cenovno ugodna, dodamo pa ju lahko k juham, postrežemo kot prilogo ali celo kot glavno jed.

 

Hrana, ki se ji moramo izogibati

Ko se odločimo za dieto proti staranju, se moramo izogibati prehrani, ki nam lahko škoduje. Takšna prehrana tudi nima anti-age učinka.

Izogibajte se mesu, mleku in mlečnim izdelkom z visoko vsebnostjo maščob, ne pretiravajte pa niti s pekovskimi dobrotami. Nasičene maščobe, ki se nahajajo v teh živilih lahko zamašijo arterije in vodijo v težave s srcem.

Izogibajte se dodajanju sladkorja k hrani. Če boste uživali preveč sladkorja, bo nivo sladkorja v vaši krvi strmo naraščal in padal, pojavi pa se lahko tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. »Manj sladkorja kot jeste, bolj zdravi boste,«pravi Poncij.

 

Izogibajte se slani prehrani

Natrij, ki se nahaja v soli predstavlja tveganje za nastanek povišanega krvnega tlaka. Visok krvni tlak poškoduje tudi druge organe, predvsem ledvice, oči in možgane. Priporočena količina soli je 1 čajna žlička dnevno.

Bodite pozorni pri živilih, ki so zapakirana. Takšna živila pogosto vsebujejo več soli, kot si predstavljate.

Če se boste držali diete in uživali hrano, ki ima anti-age učinek, obenem pa se boste izogibali škodljivi prehrani, boste kmalu opazili spremembe tako v počutju kot tudi v videzu.

(Povzetek članka po: http://www.webmd.com/healthy-aging/features/anti-aging-diet)

 

Dodaj odgovor