Hondroitin in glukozamin – zmagovalna kombinacija?

0
953

Hondroitin je snov, ki je naravno prisotna v naših sklepih, njegova naloga pa je dovajanje sklepne tekočine v hrustanec, s čemer ohranja tudi fleksibilnost naših sklepov. V zadnjih nekaj letih so strokovnjaki na podlagi raziskav ugotovili, da nam lahko hondroitin pomaga pri ohranjanju zdravih sklepov, v pomoč pa nam je lahko tudi pri drugih zdravstvenih težavah. Danes je hondroitin priljubljeno prehransko dopolnilo, ki pa ga na trgu pogosto najdemo kar v kombinaciji z glukozaminom. Vas zanima, zakaj?

Kaj je glukozamin?

Hondroitin smo že spoznali, zato bomo nekaj besedic namenili še glukozaminu. Gre za  protein, ki našemu telesu pomaga pri izgradnji hrustanca (trdno vezivno tkivo, ki se nahaja na kosteh v bližini sklepov). Glukozamin je torej prav tako kot hondroitin snov, ki je naravno prisotna v kosteh in kostnem mozgu, najdemo pa ga tudi v školjkah.

Hondroitin in glukozamin predstavljata kombinacijo, ki se v alternativni medicini uporablja kot učinkovita pomoč pri bolečini, ki jo povzroča osteoartritis.

Prav tako se omenjena kombinacija uporablja tudi pri odpravljanju težav, ki jih povzročajo revmatoidni artritis, osteoporoza, katarakta, glavkom, sečni mehur, srce in visok holesterol. Kombinacijo obeh snovi ne smemo uporabljati kot osnovo zdravljenja, temveč kot naravno podporo pri zdravljenju, ki je bilo predpisano s strani zdravnika.

Ljudje z artritisom pogosto poiščejo pomoč hondroitina in glukozamina

Najpogostejša oblika artritisa je osteoartritis, ki povzroča močne bolečine. Ljudje, ki iščejo alternativo zdravilom za zdravljenje osteoartritisa, se pogosto poslužijo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo hondroitin in glukozamin, izjema pa ni niti MSM (žveplo). Preden prične oseba uporabljati prehranska dopolnila, se mora o tem posvetovati s svojim zdravnikom, ki ji bo pomagal pri odločanju, ali je omenjena kombinacija primerna zanj.

Kaj je osteoartritis?

Če želimo razumeti, zakaj je kombinacija hondroitina in glukozamina odličen pristop k odpravljanju težav s sklepi, moramo najprej vedeti, kaj pravzaprav je osteoartritis. Pojavi se, ko se hrustanec obrabi, zaradi česar se kosti drgnejo med seboj. Degenerativni proces povzroča prekomerno trenje v sklepih, zaradi česar pride do zmanjšane gibljivosti, sklepi pa postanejo togi. Pojavijo se hude bolečine v sklepih, ki jih spremljajo tudi drugi simptomi. Bolečine se lahko pojavijo v hrbtu, vratu, rokah, bokih, kolenih in nogah. Za lajšanje težav se pogosto uporabljajo močna zdravila, ki imajo ogromno neželenih stranskih učinkov, v primeru hudih bolečin pa zdravila niso tako zelo učinkovita, zaradi česar pričnejo bolniki iskati alternativne možnosti.

Zakaj prav hondroitin in glukozamin?

Tako hondroitin, kot tudi glukozamin sta naravno prisotna v našem telesu, zato pri dopolnjevanju z njima ne gre za vnos telesu tujih snovi. Večina bolnikov z osteoartritisom se je odločila za kombiniranje jemanja prehranskega dopolnila z vsebnostjo hondroitina in glukozamina z nekaterimi drugimi, nekirurškimi načini zdravljenja.

Pogosto bolniki z osteoartritisom ob dopolnjevanju s hondroitinom in glukozaminom jemljejo nesteroidna protivnetna zdravila, ki so koristna pri lajšanju bolečin v sklepih (Ibuprofen, Naproksen itd.). Uporaba kombinacije hondroitina in glukozamina lahko zmanjša potrebo po jemanju nesteroidnih protivnetnih zdravil pri bolnikih z osteoartritisom.

Bolniki se pogosto poslužujejo tudi blage telesne aktivnosti s poudarkom na nežnih, razteznih vajah, ki pomagajo ohranjati prožnost in zmožnost gibanja, zmanjšujejo pa togost mišic in sklepov. Zmerna telesna aktivnost pri bolniku z osteoartritisom pripomore tudi k ohranjanju zdrave hrbtenice. Eden izmed najboljših načinov vadbe je vadba v vodi, ki je primerna tudi za tiste bolnike, ki se srečujejo z intenzivno bolečino. Druge vrste vadbe niso primerne, ker so takrat sklepi preveč obremenjeni, kar pa ne velja za vadbo v vodi, ki na sklepe deluje blagodejno.

Pri osteoartritisu si lahko poleg prehranskih dopolnil s hondroitinom in glukozaminom pomagamo tudi z drugimi pristopi, kot so akupunktura, izvajanje joge in z drugimi metodami, ki niso invazivne.

Bolnikom se v vsakem primeru priporoča dovolj počitka, tistim s prekomerno telesno težo pa tudi hujšanje, saj odvečni kilogrami dodatno obremenjujejo že tako obremenjene sklepe. Različni načini zdravljenja ne ustrezajo vsem bolnikom, zato je potrebno poskusiti več različnih kombinacij in se nato poslužiti tiste, ki bolniku najbolj ustreza.

V izjemno redkih primerih je potrebno kirurško zdravljenje osteoartritisa.

Kakšen naj bo odmerek prehranskega dopolnila?

Pri odmerjanju hondroitina in glukozamina se moramo držati navodil proizvajalca, pred pričetkom jemanja pa se je potrebno pogovoriti tudi z zdravnikom. V kolikor je pri vas načrtovana operacija, prenehajte z jemanjem prehranskega dopolnila vsaj 2 tedna pred načrtovanim terminom operacije. Če pozabite vzeti odmerek hondroitina in glukozamina, pozabljeni odmerek preprosto preskočite in vzemite naslednjega.

Hondroitin, ki je vrhunska naravna podpora zdravim sklepom, najdete tudi tukaj>>

V spodnjem videu si lahko ogledate, kako si lahko pripravimo smoothie s protivnetnimi lastnostmi, ki je lahko naravna pomoč pri bolečinah v sklepih:

(Povzetek članka po: https://www.everydayhealth.com/drugs/chondroitin-glucosamine)

SHARE

Dodaj odgovor