Homocistein – škodljiva aminokislina?

0
1657

Homocistein je aminokislina, gradnik beljakovin. V telo ga s prehrano ne moremo vnesti, saj nastaja iz druge aminokisline, imenovane metionin. Najdemo ga v mesu, ribah in mlečnih izdelkih. Za izvedbo reakcije poleg metionina potrebujemo tudi vitamine B6, B12 in folno kislino. Ker ima homocistein v našem telesu zelo pomembno vlogo, je prav, da si pridobimo več informacij o njegovi uporabi.

Leta 1969 je dr. Kilmer S. McCully poročal, da so otroci, rojeni z genetsko motnjo, imenovano homocistinurija, umrli v zelo mladi starosti zaradi napredovale ateroskleroze. Stanje je povzročila visoka vrednost homocisteina v krvi.

Visoke vrednosti homocisteina v telesu povezujemo z vnetjem arterij in posledično z nastankom srčnih obolenj. Srčne bolezni so danes vodilni vzrok smrti po vsem svetu. Raziskave kažejo, da je približno 15% vseh srčnih napadov in kapi povezanih z visoko vrednostjo homocisteina v telesu.

Ali to pomeni, da je homocistein nezdrav?

Nikakor. Homocistein je aminokislina, ki ni nevarna ali nezdrava, dokler se ne nakopiči v visokih ravneh. Do visokih vrednosti homocisteina v telesu prihaja zaradi pomanjkanja encimov, ki presnavljajo homocistein. Presnovno motnjo poimenujemo kar encimska pomanjkljivost, ki je običajno genetska in se pogosto prenaša s staršev na otroke.

Pomanjkanje vitaminov B12, B6 in folne kisline lahko prispeva k povišanim vrednostim homocisteina v krvi.

Simptomi visokih ravni homocisteina v telesu

Simptomi so lahko blagi ali hudi, odvisno od tega, katera vrsta encimov oziroma hranilnih snovi je povzročila povišane vrednosti homocisteina. Simptomi niso vedno prisotni, najpogosteje pa se pojavijo:

  • Koronarna srčna bolezen, visok krvni tlak, visok pulz, možganska kap, nenormalne ravni holesterola (zaradi prisotnosti vnetja),
  • povečano tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni, demence in drugih kognitivnih težav,
  • razvojne nepravilnosti in okvare pri otrocih (ukrivljena hrbtenica, štrleč prsni koš),
  • podolgovati udi in okončine (bolniki se zdijo visoki in tanki, številni imajo zelo dolge in tanke prste),
  • vedenjske težave (ADHD, avtizem, učne težave),
  • migrene in glavoboli,
  • depresija, anksioznost, bipolarna motnja in druge duševne težave.

Kateri posamezniki so bolj ogroženi za nastanek omenjenih težav?

Do visokih vrednosti homocisteina najpogosteje prihaja pri:

  • Nosečih ženskah ali doječih materah,
  • alkoholikih,
  • posamezniki z obolenji jeter,
  • bolnikih, ki potrebujejo dializo,
  • bolnikih s sladkorno boleznijo, motnjami ščitnice ali neravnovesjem hormonov,
  • tistih, ki pogosto uporabljajo diuretike ali odvajala,
  • vsakomur, ki redno jemlje zdravila (kontracepcijske tablete, antibiotike, antacide).

Kako lahko preprečimo nastanek povišane vrednosti homocisteina v krvi?

Pred povišanimi vrednostmi homocisteina se lahko ubranimo tako, da upoštevamo naslednja navodila:

  • Izboljšanje prehranskih navad je najboljši način, kako se zaščititi pred povišanimi vrednostmi homocisteina. Priporočljivo je uživanje pretežno organskih, nepredelanih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin. Priporoča se tudi uživanje živil z visoko vsebnostjo antioksidantov, omejitev vnosa alkohola, izogibanje živilom, ki lahko povzročijo vnetje (sladkor, konzervansi, sintetične kemikalije), uživanje zdravih maščob in uživanje naravnih virov folne kisline.
  • Skrb za zdravo srce je ključnega pomena za ohranjanje dobrega zdravja. Kajenje, debelost, sedeč življenjski slog, slaba prehrana in diabetes so dejavniki, ki lahko povzročijo nastanek težav s srcem.
  • Redna telesna vadba lahko ublaži težave, ki jih povzročajo visoke ravni homocisteina v našem telesu. Redna vadba krepi delovanje imunskega sistema, skrbi za hormonsko ravnovesje, preprečuje nastanek stresa in izboljšuje kakovost spanja. Hkrati nas zaščiti tudi pred nastankom debelosti.

(Povzetek članka po: https://www.emedicinehealth.com/homocysteine/article_em.htm)

SHARE

Dodaj odgovor