Hialuronska kislina – vir mladosti in lepote

0
657

Hialuronska kislina igra v našem telesu zelo pomembno vlogo. Mnogokrat jo omenjamo kot ključ ali vir mladosti in lepote. Če se želimo izogniti prezgodnjim gubam in drugim starostnim spremembam, vidnim na koži, potem je uporaba hialuronske kisline popolna rešitev! Želite izvedeti več? Vabimo vas k prebiranju članka.

Hialuronska kislina je bila odkrita oziroma prvič uporabljena leta 1942, ko jo je Endre Balazs uporabljal kot nadomestek za beljak v pekarskih izdelkih. Njeno odkritje je bilo zelo edinstveno, saj nima nobena druga molekula tako posebnih učinkov na telo, kot jih ima hialuronska kislina. Balazs je postal vodilni strokovnjak na področju raziskav, povezanih s hialuronsko kislino – večino dejstev je odkril sam.

Porazdeljena je po vsem telesu – najdemo jo v vezivnem, epitelnem in živčnem tkivu. Je ena glavnih komponent ekstracelularnega matriksa. Povprečen človek ima v telesu 15 gramov hialuronske kisline, 1/3 vrednosti pa je vsak dan uporabljena in prav tako tudi zamenjana.

Kako deluje?

Površinske plasti kože so podprte s stebri vlaken, sestavljenih iz kolagena in elastina.  Ta mreža vlaken tvori vezivno tkivo.  Razmiki v tkivu so napolnjeni z vodo, proteinskimi kompleksi in s hialuronsko kislino – zdrizasti kompleks je nujno potreben za prenos hranilnih snovi iz krvi in sicer prek kapilar, ki se nahajajo v koži. Hialuronska kislina privlači in drži vodo, ki vlaži kožo in s tem preprečuje nastanek prezgodnjih gub.

Hialuronska kislina je bistvenega pomena za:

 • Preprečevanje prezgodnjega nastanka gub,
 • vlaženje kože,
 • skrb za gladko in vlažno kožo,
 • skrb za elastičnost kože,
 • krepitev sinteze kolagena,
 • zdravo rast kožnih celic,
 • spodbujanje čvrste kože,
 • podpiranje zdravih sklepov.

Iskanje lepote na napačnih mestih

V letu 2005 so Američani porabili več kot 12,5 milijarde dolarjev na kozmetičnih postopkih, ki obljubljajo pomoč pri ohranjanju mladostne kože. Inovativne načine za upočasnitev procesa staranja išče tudi vse večje število moških.

Številni se poslužijo tudi botoksa, ki predstavlja le začasni »popravek« in je veliko tveganje za zdravje. Povzroči lahko celo trajne okvare živcev.

Se tudi vi sprašujete, zakaj bi si v obraz vbrizgali razne kemikalije, ko pa lahko za lepo kožo poskrbimo že samo s pravilno prehrano? Hialuronska kislina je zdrava alternativa za boj proti vplivom staranja. Je poceni, naravna in brez stranskih učinkov.

Kožo neguje od znotraj navzven

Vlaženje kože sicer ščiti kožo pred vremenskimi vplivi, vendar pa je kožo najbolje negovati od znotraj navzven. Na dan moramo popiti 8-10 kozarcev vode, pomembno pa je tudi, da naše telo oskrbimo s hialuronsko kislino, ki bo koži pomagala zadrževati vlago. Brez ustreznih količin hialuronske kisline je naša koža videti izsušena in nagubana.

Ali hialuronska kislina zares deluje?

Vsi smo izpostavljeni delovanju prostih radikalov, UV žarkom in številnim onesnaževalcem okolja, ki neizogibno razgrajujejo hialuronsko kislino. Vrednosti HA se pričnejo zmanjševati v 20.letu starosti, do 40.leta pa se zniževanje vrednosti še pospeši. Koža postane suha in bolj dovzetna za poškodbe.

Bistvenega pomena za ohranjanje elastičnosti kože je tudi vzdrževanje kolagena. Pomanjkanje kolagena se kaže kot izguba vlage v koži in se izrazi z nastankom gub.

Da, hialuronska kislina deluje, vendar pa jo moramo v procesu staranja pričeti nadomeščati s pomočjo prehranskih dopolnil in ustreznih krem. Poleg vsega tega moramo uživati zdravo prehrano in popiti velike količine vode.

Nekaj zanimivih dejstev:

 • Hialuronsko kislino najdemo tudi v tkivih vseh živali.
 • Je glavna sestavina sinovialne tekočine, ki maže sklepe in jih varuje pred obrabo.
 • Njeno ime izhaja iz grške besede za steklo (hyalos) in opisuje njen steklast videz.

(Povzetek članka po:
http://www.smart-publications.com/articles/nourish-your-skin-and-remove-wrinkles-with-hyaluronic-acid-and-collage)

SHARE

Dodaj odgovor