He sho wu – vir prehranskih vlaknin

0
436

He sho wu (Polygonum multiflorum), znano tudi pod imenom Fo-ti, je eno izmed najmočnejših in najpomembnejših zelišč, navedenih v kitajski farmakopeji. Ima bogato in skrivnostno zgodovino. V starih daoističnih besedilih je bilo zabeleženo, da so he sho wu odkrili leta 812. Odkril naj bi jo slaboten, neploden starec, ki se je po noči pijančevanja prebudil ob izjemno zanimivi rastlini. Ker se mu je rastlina zdela precej nenavadna, se je odločil izkopati njene korenine in jih preučiti. Vaški samotar je korenine pripravil po daoističnih načelih in jih pričel redno uživati. Po enem tednu uživanja korenin je starec postal možat, nekaj mesecev kasneje pa mu je po desetletjih neplodnosti uspelo zaploditi otroka. Njegovi sivi lasje so ponovno postali črni. Starcu je bilo ime »He Tianer«, iz česar sledi ime »He sho wu«, kar pomeni »imeti črne lase«.

Po poročilih ameriške delegacije iz leta 1975, je bila he sho wu učinkovita pri zdravljenju tuberkuloze limfnih žlez, pri zdravljenju raka in odpravljanju diareje, uporabljena pa je bila tudi v kombinaciji s številnimi drugimi zdravilnimi zelišči. Omenjena je bila tudi učinkovitost rastline pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Kaj vsebuje?

He sho wu je bogata s cinkom in železom. Vsebuje tudi snovi, ki izboljšujejo prekrvavitev, krepijo membrane rdečih krvnih celic, spodbujajo nastajanje hematopoetičnih matičnih celic, varujejo in ohranjajo jetra, izboljšujejo delovanje možganov in krepijo imunski sistem.

Rastlina ima dolgo zgodovino uporabe v namen pospeševanja rasti las, preprečevanja izpadanja las in obnavljanja njihove naravne barve. Vzrok za to je visoka vsebnost cinka, ki ima pozitivne učinke na rast in obnovo las.

Uporaba

Milijoni moških in žensk na Daljnem vzhodu so korenine rastline he sho wu pripravljali zaradi njenih pomlajevalnih lastnostih.

Ker he sho wu čisti kri, so jo uporabljali ljudje s težavami z jetri ali ledvicami.

Učinkovita je pri zdravljenju omotice, telesne oslabelosti in zamegljenega vida.

V kombinaciji z ingverjem, kitajsko angeliko in lupino zelene mandarine se predpisuje za zdravljenje malarije.

Uporabljamo jo lahko tudi v naslednjih primerih:

  • visok holesterol,
  • nespečnost,
  • kronična bolečina,
  • prezgodnje sivenje las.

Priprava in odmerjanje

He sho wu ima prijeten, blag in rahlo sladek okus, zaradi česar je idealna za pripravo čajev in tinktur, lahko pa jo preprosto zmešamo v kozarcu vode. Na voljo je tudi v obliki kapsul. Ker se lahko priporočen dnevni odmerek razlikuje od posameznega proizvoda, pri jemanju upoštevajte navodila na embalaži.

Zeliščni čaj iz korenine he sho wu lahko pripravimo s kuhanjem 3-5 g korenine v 250 ml vode približno 10-15 minut. Popijemo lahko 3 skodelice čaja dnevno.

(Povzetek članka po: http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_he_shou_wu.htm)

SHARE

Dodaj odgovor