Grško seno ima impresivne zdravilne lastnosti

0
1494

Grško seno je pravzaprav trava, ki ima veliko koristi pri ohranjanju celostnega zdravja in boljšega počutja. V alternativni medicini je imelo grško seno na tisoče let zelo pomembno vlogo pri uravnavanju sladkorja v krvi, pozitivno pa naj bi vplivalo tudi na dojenje in ravni testosterona v človeškem telesu. Danes gre za izjemno priljubljeno prehransko dopolnilo, ki ga boste spoznali v nadaljevanju prispevka.

Kaj je grško seno?

Grško seno je rastlina, ki jo strokovno poimenujemo Trigonella foenum-graecum, pravimo pa mu tudi sabljasti triplat, smiljka ali piskavica. Rastlina pripada družini metuljnic. Prepoznamo jo po belo obarvanih cvetovih, na steblih pa se nahaja stročje, ki vsebuje rumenkasto-rjavo obarvana semena. Triplat lahko v višino zraste do 90 centimetrov. V tradicionalni kitajski medicini se več tisoč let uporablja za zdravljenje različnih kožnih stanj in drugih bolezni, v Aziji pa je grško seno pomembno tudi v kulinariki. Uporablja se kot začimba in pomembna sestavina karija. Prvi je o zdravilnih lastnostih grškega sena pisal Hipokrat, ki ga še danes poznamo kot očeta medicine.

Semena grškega sena imajo rahlo sladek okus, podoben oreščkom.

Hranilna vrednost grškega sena

Ena sama žlica semen grškega sena vsebuje 35 kalorij in različna hranila:

 • Vlaknine: 3 g
 • Beljakovine: 3 g
 • Ogljikovi hidrati: 6 g
 • Maščobe: 1 g
 • Železo: 20% dnevnih potreb
 • Mangan: 7% dnevnih potreb
 • Magnezij: 5% dnevnih potreb

Grško seno in materino mleko

Materino mleko je najbolj optimalna prehrana za dojenčke. Predstavlja najboljši vir prehrane, ki ogromno prispeva k normalnemu razvoju otroka. Pri mnogih doječih materah pride DO nezadostne proizvodnje mleka, zaradi česar pričnejo matere iskati druge načine, s katerimi bi otroku zagotovile najboljšo prehrano.

Raziskave kažejo, da je grško seno povsem varna in naravna pomoč pri spodbujanju nastajanja mleka v mlečnih žlezah. 14-dnevna študija, v kateri je sodelovalo 77 doječih mater je pokazala, da je uživanje čaja, pripravljenega iz grškega sena, povečalo proizvodnjo mleka v mlečnih žlezah, otrok pa je posledično normalno pridobival na teži.

Druga študija je vključevala 66 mater, ki so jih raziskovalci razdelili v 3 skupine. Prva skupina mater je prejemala čaj iz grškega sena, druga skupina je prejemala placebo, tretja pa ničesar. Proizvodnja materinega mleka se je povečala pri prvi skupini mater, ki so redno uživale čaj iz grškega sena.

Grško seno in raven testosterona pri moških

Eden najpogostejših razlogov, zakaj moški uporabljajo prehranska dopolnila z vsebnostjo grškega sena, je njegov vpliv na povečanje količine testosterona.

V mnogih študijah je bilo ugotovljeno, da grško seno ne le povečuje ravni testosterona, temveč ima tudi pozitiven vpliv na libido.

V eni izmed študij je sodelovalo 30 moških, ki so redno prejemali prehranska dopolnila z vsebnostjo grškega sena v obdobju 8 tednov, istočasno pa so tudi redno telovadili. Pri moških so ugotovili povečane ravni testosterona, sami pa so poročali tudi o izboljšani želji po spolnosti.

Grško seno in nivo sladkorja v krvi

Grško seno nam lahko pomaga pri nadzoru sladkorne bolezni, saj vpliva na raven sladkorja v krvi. Sodeč po številnih raziskavah in študijah naj bi grško seno koristilo bolnikom s sladkorno boleznijo tipov 1 in 2. Na pozitivni vpliv grškega sena na ravni sladkorja v krvi naj bi vplivala predvsem visoka vsebnost vlaknin v grškem senu.

Druge koristne lastnosti grškega sena

V preteklosti so ljudje grško seno uporabljali za odpravljanje mnogih bolezni, vendar njegova učinkovitost pri nekaterih izmed njih ni bila potrjena. Z raziskavami pa je bilo ugotovljeno, da nam je lahko grško seno v pomoč tudi pri:

 • Kontroli apetita – redno uživanje prehranskih dopolnil z vsebnostjo grškega sena je pokazalo zmanjšan vnos maščob v telo (za kar 17%) in odpravo pretiranega apetita.
 • Zmanjšanju ravni holesterola v krvi – obstajajo dokazi, da lahko grško seno zmanjša ravni slabega holesterola in trigliceridov v krvi.
 • Odpravljanju zgage – v eni izmed 2-tedenskih študij je bilo ugotovljeno, da uživanje čaja iz grškega sena prispeva k lajšanju simptomov zgage.
 • Odpravljanje vnetij – grško seno se je za lajšanje kožnih vnetij uporabljalo že pred tisoči let.

Kako naj uživam grško seno?

Ker je grško seno na voljo v različnih oblikah in koncentracijah, priporočen dnevni odmerek ne obstaja. Prav tako se lahko odmerek razlikuje tudi glede na namen uživanja prehranskega dopolnila. Pri težavah s pomanjkanjem testosterona se je v študijah običajno uporabljal odmerek do 500 mg izvlečka grškega sena.

Kot pri drugih prehranskih dopolnilih se tudi pri grškem senu priporoča postopno povečevanje odmerka, ki ga lahko vzamemo pred ali po obroku.

Pri jemanju prehranskega dopolnila je potrebno upoštevati priporočen dnevni odmerek, naveden na embalaži.

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/nutrition/fenugreek#section3)

SHARE

Dodaj odgovor