Grmičasta palma učinkovita pri težavah s sečili

2
1036

Grmičasta palma (Serenoa Repens) uspeva v jugovzhodni Ameriki, predvsem na območju južne Karoline, kjer se uporablja za tradicionalno zdravljenje moških težav (povečanje prostate).

 

Ima temno rjave plodove, ki so sicer užitni, vendar so neprijetnega okusa, zato se uporabljajo predvsem izvlečki teh plodov. Plodovi, imenovani pallmeta so bogati z maščobnimi kislinami in fitosteroli, ki vplivajo na raven moškega spolnega hormona testosterona.

 

Uporaba plodov grmičaste palme

Uporabljajo se za:

  • zdravljenje vnetja mod, sečil, zdravljenje kašlja in zastojev dihanja,
  • krepitev ščitnice, uravnavanje presnove, povečanje apetita, izboljšanje prebave,
  • obnovo las, zdravje prostate, spolno vitalnost, povečanje prsi,
  • zdravo delovanje sečil.

 

V Združenih državah Amerike je bila njena uporaba v zdravilne namene prvič dokumentirana leta 1879. O njenih učinkih je v reviji American Journal of Pharmacy pisal Dr. J.B.Read. Grmičasto palmo je opisal kot zelišče, koristno za zdravljenje različnih razmer. »Z nenavadno blagodejno močjo na sluznico olajša spanje, odpravlja najbolj moteč kašelj, pospešuje izkašljevanje, izboljšuje prebavo in povečuje moč. S svojimi pomirjevalnimi in diuretičnimi učinki je zares izjemna,« je zapisal Read.

 

Od leta 1960 so bile raziskave v zvezi z zdravilnim učinkom grmičaste palme opravljene tudi v Evropi.

 

Obstaja veliko znanstvenih dokumentacij, ki opisujejo učinkovitost grmičaste palme pri zdravljenju razdražljivega mehurja in sečil ter hiperplazije prostate, ki zaradi otekline ovira sečnico.  To povzroča boleče uriniranje, zmanjšan pretok urina, težave z zadrževanjem urina in socialno zadrego. Hiperplazija prostate lahko pripelje tudi do resnejših zapletov, v kolikor je neodkrita in nezdravljena. Je pogosta težava pri moških, starih nad 40 let.

V klinični preiskavi z bolniki s povečano prostato je 50 bolnikov jemalo grmičasto palmo (320 mg na dan – 4 tablete v dveh ločenih odmerkih, zaužite skupaj s hrano), 40 pa jih je prejemalo placebo. Bolniki, ki so se zdravili z grmičasto palmo so manj pogosto urinirali, imeli so boljši pretok urina in manjše bolečine pri uriniranju.

Trenutno FDA ocenjuje primernost grmičaste palme za zdravljenje hiperplazije prostate. Če bo odobrena, bi postala prvi zeliščni izdelek z licenco FDA za zdravljenje določenega stanja.

 

(Povzetek članka po: http://www.herbwisdom.com/herb-saw-palmetto.html)

2 COMMENTS

Dodaj odgovor