Grahovi proteini – hit med proteinsko ponudbo

0
345

Grahovi proteini postajajo pravi hit med proteinsko ponudbo na trgu. Po njih posegajo športniki in vsi, ki si želijo izgubiti tistih nekaj odvečnih kilogramov. Njihova velika prednost je, da ne vsebujejo glutena in laktoze, poleg tega pa so spektakularno naravno sredstvo za ohranjanje zdravega srca in ožilja.

Ob vsej tej ponudbi na trgu pa se marsikdo vpraša – zakaj je sploh potrebno uživati proteinske praške? Ali z običajno prehrano našemu telesu ne zagotovimo dovolj beljakovin? Načeloma lahko z uživanjem uravnotežene prehrane naše telo oskrbujemo z zadostno količino beljakovin, žal pa nam v prehrani običajno primanjkuje prav beljakovin. Njihovih prehranskih virov ni veliko, poleg tega pa mnogokrat nimamo časa, da bi si pripravili uravnotežen obrok.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bo poseganje po proteinskih praških v zadnjih nekaj letih doživelo velik porast – predvsem po grahovih proteinih, ki so primerni tudi za alergike.

Kaj so grahovi proteini?

Proteinski praški so na voljo v različnih oblikah – sirotkini, riževi, sojini in drugi. Ker je soja mnogokrat gensko spremenjena, je povpraševanje po njenih proteinih upadlo. Grahovi proteini ne vsebujejo mleka in glutena, zato so odlična alternativa ostalim proteinskim praškom. Poleg tega prinašajo kar nekaj ugodnosti za zdravje in v mislih nimamo le pozitivnega vpliva na srce in ožilje.

 • Podpora pri hujšanju. Da, prav ste prebrali. V grahovih proteinih lahko poiščemo pravo podporo za zdravo hujšanje. Grahovi proteini so pravo orožje v boju proti odvečnim kilogramom. Še posebej, če želimo izgubiti telesno težo v čim krajšem možnem času, je najbolje telesu ponuditi dodaten vir hitro prebavljivih beljakovin. Pri ljudeh, ki želijo izgubiti telesno težo, je najpogostejši problem, ki jih ovira pri hujšanju, premajhen vnos beljakovin v telo. S pomočjo beljakovin hitreje zgradimo mišice in pokurimo maščobe. Če oseba tehta 240 kilogramov, bi morala dnevno zaužiti med 98 in 140 g beljakovin. Kadar je naš želodec lačen, izloča grelin – hormon, ki našim možganom sporoči, da potrebujemo hrano. Grahovi proteini zmanjšajo proizvodnjo grelina in nam omogočajo, da se počutimo siti dlje časa.
 • Podpora zdravemu srcu. Dokazano je, da grahovi proteini izboljšajo delovanje srca in prispevajo k ohranitvi njegovega zdravja. Grah namreč znižuje krvni tlak tudi za 20% že po nekajtedenski redni uporabi. V drugi študiji je bilo ugotovljeno, da beljakovine rastlinskega izvora zmanjšujejo tveganje za nastanek koronarne bolezni srca. Če se vam zdi, da pri vas obstaja tveganje za razvoj srčnih obolenj, uživajte hrano, ki zmanjšuje telesna vnetja in posezite po grahovih proteinih. Vnetje je glavni vzrok za skoraj vsako srčno obolenje.
 • Zmanjšujejo tveganje za obolenja ledvic. Ker grah znižuje krvni tlak, ima pozitiven vpliv tudi na sečila. Grahovi proteini naj bi, sodeč po študiji, opravljeni v Kanadi, zmanjšali tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni. Grahovi proteini naj bi bili koristni tudi za ljudi, ki se že soočajo s kronično ledvično boleznijo in z drugimi obolenji sečil.
 • Povečajo mišično moč. Pogost nesporazum o rastlinskih beljakovinah je, da nimajo enakega učinka na rast mišic in regeneracijo mišic po vadbi kot proteini iz sirotke, izdelani na osnovi mleka. To sploh ne drži. Beljakovine rastlinskega izvora prav tako povečujejo mišično moč. Grahovi proteini vsebujejo ogromno l-arginina (bistveno več kot druge vrste proteinov). Arginin je aminokislina, ki sodeluje pri izgradnji mišic. Naše telo je samo ne proizvaja, zato jo moramo zaužiti s pomočjo ustrezne prehrane.
 • Uravnavajo krvni sladkor. Določene sestavine v živilih vplivajo na to, kako hitro se bo po zaužitju obroka dvignila raven glukoze v krvi. Grahovi proteini (kadar so dodani k drugim živilom) izboljšajo nadzor nad glikemijo.

Hranilna vrednost grahovih proteinov

23 g grahovih proteinov vsebuje:

 • 90 – 103 kalorij,
 • 7 gramov ogljikovih hidratov,
 • 17-23,9 g beljakovin,
 • 0,3 g maščobe
 • 6 g vlaknin,
 • 400 ie vitamina D (100% dnevnih potreb),
 • 5 ie vitamina E (18% dnevnih potreb),
 • 5 mikrogramov vitamina K (6% dnevnih potreb),
 • 200 ie vitamina A (4% dnevnih potreb).

Kako jemati grahove proteine?

Grahovi proteini imajo zelo blag in neizrazit okus, zato so odličen dodatek k obrokom, ne da bi jim spremenil okus. Uživanje je priporočljivo po treningu oziroma telesni aktivnosti.

(Povzetek članka po: https://draxe.com/pea-protein/)

SHARE

Dodaj odgovor