Goji jagode – bogat vir antioksidantov

0
612

Kaj so goji jagode?

Morda še niste slišali za goji jagode. Gre za jagode svetle barve in sladkega okusa, ki so v prehrani izjemno priljubljene predvsem na Kitajskem in v Himalaji. Zgodovina te zdravilne rastline ima korenine v starodavni Kitajski,  kjer jagode še danes uporabljajo za zdravljenje oči, jeter in ledvic.

 

Kje jih najdemo?

Goji jagode so v prodaji običajno posušene in so videti kot svetlo rdeče rozine. Prav tako lahko uživamo sveže (rastejo v toplih podnebjih). Vsebujejo vitamine in antioksidante, ki pomagajo ohranjati zdravo telo. Priporoča se uživanje dveh ali več obrokov sadja na dan.

 

Kako jih uporabimo v prehrani?

Goji jagode lahko dodamo drugim živilom. Uživamo jih lahko skupaj z rozinami, jih dodamo žitom, ovseni kaši ali jogurtu. Dodate jih lahko k surovim oreščkom in temni čokoladi, prav tako pa lahko na prodajnih policah najdete sok in čaj iz goji jagod.

Goji jagode bodo dodale odličen okus svinjskemu in puranjemu mesu.

 

Kaj vsebujejo?

Goji jagode vsebujejo veliko vitamina C in vlaknin ter malo kalorij. So odličen vir železa in vitamina A.

 

Visoka vsebnost antioksidantov

V številnih študijah je bilo ugotovljeno, da so goji jagode bogat vir antioksidantov, še posebej zeaksantina.

Antioksidanti ščitijo celice pred uničenjem, kadar so le-te izpostavljene škodljivim elementom kot sta denimo dim in sevanje. Živila z antioksidanti so pogosto tudi bogat vir vlaknin, vsebujejo pa le majhno količino nezdravih maščob.

 

So nam lahko goji jagode v pomoč pri hujšanju?

Goji jagode so zdrav vir energije in nam lahko pomagajo pri hujšanju. Bogat, sladek okus v kombinaciji z visoko vsebnostjo vlaknin nas napolni z občutkom sitosti in tako preprečuje nezdravo prenajedanje.

 

Znižujejo krvni tlak in krvni sladkor

Goji jagode nam lahko pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Jedo jih lahko tudi tisti, ki trpijo zaradi diabetesa ali visokega krvnega tlaka in z njim povezanimi boleznimi (možganska kap, srčni infarkt).

 

Lajšanje bolečine zaradi artritisa

Nekateri ljudje z artritisom trdijo, da goji jagode zmanjšujejo bolečino, ki jo povzroča artritis. Vpliv na to bi lahko imeli močni antioksidanti, ki jih vsebujejo goji jagode.

 

Druge prednosti goji jagod

Študija, objavljena v Journal of American Academy of Optometry je našla dokaze, da lahko goji jagode zaščitijo oči pred degeneracijo makule.

Študija iz leta 2008, objavljena v Journal of Alternative and Complementary Medicine, v kateri so udeleženci 14 dni uživali goji jagode je poročala o izboljšanju energijske ravni in prebavne funkcije pri skoraj vseh udeležencih.

 

Privoščite si goji jagode

Pogosto se zdi, da vsak teden kot »čudežno hrano« proglasijo kakšno drugo živilo, izmed katerih nimajo vsa živila prijetnega okusa. Morda ste se že kdaj zalotili med držanjem nosu ob uživanju hrane, ki naj bi imela čudežne lastnosti.

Goji jagode so okusne in zdrave, uživamo pa jih lahko na različne načine.

Povzetek članka po: http://www.healthline.com/health-slideshow/goji-berry-facts#1

SHARE

Dodaj odgovor