Glukozamin za zdrave sklepe

0
819

Glukozamin je naravna snov, ki pomaga pri razvoju in obnovi hrustanca (trdo vezivno tkivo, ki se nahaja predvsem ob kosteh v bližini sklepov). Njegova naloga je zmanjševanje trenja in skrb za večjo fleksibilnost sklepov.

 

Tudi hondroitin je naravna snov, ki nastane iz verig sladkorja. Njegova vloga je ohranjanje fleksibilnosti sklepov.

MSM (metilsulfonilmetan) je naravna oblika žvepla, ki predstavlja podporo mišicam in kitam v telesu.

 

Kombinacija hondroitina, glukozamina in MSM-a se uporablja za vzdrževanje zdravih sklepov. Kot prehranski dodatek ga uporabljajo bolniki z osteoartritisom in drugimi vnetnimi motnjami sklepov. Vendar pa prehranskega dopolnila ne smemo jemati namesto zdravila, ki nam ga je predpisal zdravnik. Ob nakupu prehranskega dopolnila je potrebna izjemna previdnost – nekateri proizvajalci jim dodajajo strupene kovine ali druga zdravila.

Pred uporabo prehranskega dopolnila je potreben posvet z osebnim zdravnikom, farmacevtom ali poučenim nabiralcem zelišč. Uporaba dodatka se odsvetuje bolnikom s sladkorno boleznijo, z motnjami strjevanja krvi (hemofilija) in z alergijami na določena zdravila. Prav tako se odsvetuje ljudem s preveliko telesno težo in vsem, ki so na dieti brez soli. Medtem, ko uživate prehransko dopolnilo se izogibajte hitosana, ki se trži kot izdelek za hujšanje, saj lahko prepreči absorpcijo hondroitina.

Ni podatkov o tem, ali prehransko dopolnilo škodi plodu. Če želite med uporabo izdelka zanositi, se predhodno posvetujte z zdravstvenim delavcem. Prav tako ni podatkov o tem, ali dopolnilo prehaja v materino mleko oziroma ali lahko škoduje otroku.

 

Kako uživati prehransko dopolnilo?

Če se odločite za uživanje glukozamina, hondroitina in MSM-a je pomembno, da upoštevate navodila na embalaži kupljenega prehranskega dopolnila. Ob tem upoštevajte tudi navodila zdravnika ali farmacevta. Izdelka ne uporabljajte pogosteje, kot je priporočeno v navodilih na embalaži.  

Preden se simptomi bolezni izboljšajo, lahko preteče precej časa. Če se po nekaj tednih zdravljenja simptomi ne izboljšajo, se posvetujte z zdravnikom.

 

Glukozamin lahko poveča nivo glukoze v krvi. Če ste sladkorni bolnik, boste morda morali preverjati nivo krvnega sladkorja pogosteje kot običajno. Morda boste morali prilagoditi tudi odmerke inzulina. Kljub temu pa običajnih odmerkov zdravil ali urnikov jemanja zdravil ne spreminjajte brez predhodnega posveta s svojim zdravnikom.

Prehransko dopolnilo je le del programa zdravljenja, ki mora vključevati tudi zdravo prehrano, telesno vadbo in nadzor telesne teže. Poskušajte ohranjati rutino.

Dopolnilo je potrebno hraniti na sobni temperaturi, zaščiteno pred vlago, toploto in svetlobo.

 

Ste pozabili vzeti odmerek prehranskega dopolnila?
Pozabljeni odmerek vzemite takoj, ko se spomnite. Če je čas za naslednji odmerek, potem pozabljeni odmerek preprosto izpustite. Ne jemljite drugih zdravil, s katerimi bi nadomestili pozabljeni odmerek.

 

Ste vzeli preveliki odmerek?
Če opazite znake alergijske reakcije (koprivnica, oteženo dihanje, otekanje obraza, ustnic ali jezika) nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

 

Česa se moram izogibati ob jemanju prehranskega dopolnila?
Izogibajte se hitosana v izdelkih za hujšanje.

 

Stranski učinki prehranskega dopolnila
Najpogostejši stranski učinki, ki se lahko pojavijo ob jemanju prehranskega dopolnila so:

  • slabost,
  • razdražen želodec,
  • zgaga,
  • driska.

 

Katera zdravila lahko vplivajo na jemanje prehranskega dopolnila?

Na jemanje prehranskega dopolnila lahko vpliva zdravljenje z inzulinom in z zdravili za redčenje krvi.

Povzetek članka po: https://www.drugs.com/mtm/glucosamine-chondroitin-msm-complex.html

Ne spreglejte tudi odličnih vaj, ki smo jih našli na youtubu za vzdrževanje močnih in zdravih kosti. Več si lahko ogledate v videu spodaj:

Dodaj odgovor