Glog in njegove čudežne jagode

0
1729

Glog se v tradicionalni medicini uporablja že vse od prvega stoletja. Vsebuje fitonutriente in veliko število antioksidantov, ki krepijo stene krvnih žil in imajo mnoge terapevtske učinke. Vas zanima, v katere namene lahko uporabite glog in kako si lahko pripravite glogov čaj? Vabljeni k prebiranju članka.

Glogovi listi in cvetovi vsebujejo spojine, ki se borijo proti slabemu holesterolu in ublažijo bolečino v prsih, zaradi česar obstaja manjše tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Je odlično sredstvo za pomirjanje bolnikov, ki so izpostavljeni stiskam in strahu, pomaga pa nam lahko tudi pri zdravljenju nespečnosti in pri preprečevanju nastanka ledvičnih kamnov.

V katerih primerih pa si lahko pomagamo z glogom?

 • Pomoč pri hujšanju

Dandanes se soočamo z obsedenostjo z idealno telesno težo. Uživanje primerne hrane je pri tem ključnega pomena. Medtem, ko poskušamo izgubiti odvečne kilograme, moramo uživati  živila, ki vsebujejo malo kalorij in so ekološko pridelana. Poslužimo se lahko tudi glogovih jagod. Le-te pospešijo proces hujšanja in pomagajo izgubiti odvečne kilograme v kratkem časovnem obdobju.

 • Boj proti holesterolu

Glog ima sposobnost odprave slabega holesterola in povečanja dobrega holesterola. Vsebuje flavonoide, ki ščitijo srce in odpravljajo težave, kot so bolečine v prsih in zamašene arterije.

 • Visoka vsebnost antioksidantov

Glogove jagode so odličen vir antioksidantov. Z nevtralizacijo prostih radikalov preprečujejo nastanek življenjsko nevarnih bolezni. Z uživanjem glogovih jagod lahko vzdržujemo lepo kožo in izboljšamo splošno zdravje. Z drugimi besedami, glog ima tudi anti-aging lastnosti, ki preprečujejo nastanek gub, temnih lis, uvelo kožo in druge znake staranja.

 • Izboljšan metabolizem

Glogove jagode nam lahko pomagajo tudi pri izgorevanju telesnih maščob. Spodbujajo metabolizem in telesu omogočajo, da med telesno aktivnostjo porabi več kalorij. Če želite izboljšati svoj metabolizem, v prehrano vključite glogove jagode.

 • Izboljšana prebava

Glogove jagode so odlične tudi za naš prebavni sistem. Preprečujejo in obvladujejo zaprtje ter težave, povzročene z napenjanjem.

 • Zmanjšanje tveganja za nastanek raka

S pomočjo glogovih jagod lahko preprečimo nastanek nevarnih bolezni, kot je rak. Vsebujejo močne antioksidante, ki se borijo proti vsem vrstam raka, ki ga povzročajo prosti radikali. Prav tako čistijo kri in iz telesa odstranjujejo toksine.

 • Zdravljenje visokega krvnega pritiska

Glogove jagode zdravijo visok krvni tlak, nudijo pa nam tudi druge prednosti, ki se nanašajo predvsem na srčno-žilni sistem. Ljudje, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka, bi morali vsekakor poskusiti z uživanjem čaja iz glogovih jagod, ki prinaša fantastične rezultate.

 • Odpravljanje nespečnosti

Bolnikom, ki trpijo zaradi nespečnosti, priporočamo uživanje čaja iz glogovih jagod. Spojine v jagodah izboljšajo vzorec spanja in zmanjšujejo pogostnost prebujanj ponoči.

 • Izboljšanje vida

Glogove jagode so odlične tudi za zdravje oči. Vsebujejo vitamin A, ki ohranja bolj zdrav vid in preprečuje nastanek katarakte. Vitamin A podpira tudi rast celic.

Navodila za pripravo čaja iz glogovih jagod

 • Manjšo količino vode zavremo in vanjo dodamo 3-4 glogove jagode.
 • Posodo z vodo odstranimo z ognja in počakamo približno 8-10 minut.
 • Iz vode odstranimo glogove jagode.
 • Če želite, lahko čaj tudi shranite, vendar ne več kot za 3 dni.

(Povzetek članka po: http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-hawthorn/#gref)

SHARE

Dodaj odgovor