Fizično sproščanje pred spanjem

0
838

Ne glede na to kakšno je psihično počutje, boste težko zaspali, če fizično niste sproščeni. Sproščanje so mora začeti z kontrolo dihanja. Dihanje je bistvenega pomena za naše življenje.

 

Navodila za sproščanje pred spanjem:

–          oblečete se v spalno obleko, saj se sproščate tik pred spanjem,

–          ležite na ravno in trdo površino kot pa v posteljo, da je telo dobro zravnano,

–          začnite s tako imenovanim polnim dihanjem,

–          z levim palcem zatisnite levo nosnico ter počasi in globoko vdihnite z desno nosnico,

–          nato zadržite dih,

–          in ponovite še isto z levo nosnico,

–          dovolj je da to ponovimo petkrat ali šestkrat. Za lažje kontroliranje dihanja si v mislih štejemo ob vdihu do pet, ko zadržujemo dih dvajset, do deset pa ko izdihujemo 5-20-10.

–          Nato se preselite v posteljo ulezite na hrbet, noge imejte v črki V, dlani naj bodo ob telesu in obrnjene proti stropu.  Ko ste v tem položaju se začnite popolnoma sproščati. Vsi deli vašega telesa naj bodo neobremenjeni in mehki. Občutite svoje dihanje in mirno dihajte.

 

»Koncentracija« sproščanja, pomeni da zaporedoma sproščamo mišice kardio-vaskularnega aparata s postopno kontrolo srčnega ritma, kontrolo dihanja, regulacijo abdominalnega območja, spleta živcev v žlički ter aktiviranjem možganske cirkulacije s tem, ko zmanjšujemo srčni ritem.

Tehniko je potrebno izvajati v etapah, brez naprezanja in hitenja, vaditi je potrebno vsak dan 10 minut od tri do pet tednov. Zelo podobno tehniko se naučite pri jogi, zato vam svetujemo da v kolikor imate možnost poskusite dihalne vaje tudi z jogo.

 

Da bi premagali nespečnost se je ne smemo bati. To je obvezna stvar, rekli bi lahko tudi – zlato pravilo. Zato si lahko poleg fizičnega sproščanja uredimo tudi psihološke pogoje za spanje:

–          Odvrzite skrbi stran.

–          Branje in prireditve.

–          Postelje ni študijska soba.

–          Izpraznite glavo.

Dodaj odgovor