Fitoterapija

0
969

Je tehnika z naravnimi terapijami, ki omogoča, da hitro spet pridemo do naravnega spanca in da se zbudimo bistri in sproščeni.

Za začetek naj omenimo, da zelo blagodejno vpliva na spanec, če pred spanjem popijemo nekaj toplega in nevtralnega. Učinkovitost bo še toliko večja, če bodo napitki sladkani z medom, ki ima moč pomirjanja in sproščanja ali mleko, ki deluje »z zamudo« in se njegov učinek občuti bolj ob izteku noči. To nam bo pomagalo do lažjega nastopa in ohranjanja spanca.

Zdravilne rastline

Zaporedoma vam bomo predstavili vse rastline, ki imajo hipnogeno moč, ne da bi bile nevarne.

ČESEN – simulira prebavo, vendar ga je treba jemati surovega v zelo majhnih količinah, sicer postane neprebavljiv.

ZELENI JANEŽ – zelo dobro učinkuje na prebavo in deluje proti krčem ima pa tudi uspavalno moč.

GLOG – (cvetovi) je predvsem regulator krvnega pritiska in srčne mišice, zato je pomemben predvsem pri tistih ki nespečnost izhaja zaradi težav z srcem ali pritiskom.

BAZILIKA – ima enake lastnosti kot timijan, je neškodljivo pomirjevalo, ki hkrati upočasnjuje sanje.

KAPUCINKA – uporablja predvsem proti gorski nespečnosti zaradi nadmorske višine. Zelo učinkovita pri nespečnosti zaradi dihalnih motenj.

KUTINA – jemo jo v obliki marmelade, omogoča pa blažitev vnetja črevesne sluznice.

POLJSKI MAK – spada med narkotike, povzroča potenje in dobro deluje na pljuča, kar omogoča boljšo eliminacijo strupov med spancem ter zaščito dihal.

KOROMAČ – ima diuretični učinek in dobro deluje na menstrualni ciklus. Ugodno vpliva tudi na prebavo in proti zraku v želodcu.

DIVJE JAGODE – regulirajo živčni sistem, vendar jo moramo kombinirati z drugimi rastlinami, da bi imela resničen uspavalni učinek.

HMELJ – vsebujejo zelo močan pomirjevalni učinek.

SIVKA – je regulator centralnega živčnega sistema kakor tudi para-simpatičnega, ima pa tudi antiseptične in diuretične lastnosti. Je močno naravno uspavalo.

MANDARINA – ima zelo veliki uspavalni učinek, zato je priporočljivo če pojemo dve ali tri pred spanjem.

MAJARON – je zelo učinkovit proti krčem pa tudi kot blago uspavalo.

MELISA – deluje proti krčem, proti bolečinam in kot uspavalo.

META – je zelo dobra za prebavo. Ima dve lastnosti: v majhnih odmerkih deluje proti krčem, bolečinam in kot uspavalo; v velikih odmerkih pa poživlja in deluje kot afrodiziak.

ORIGANO – imenujemo ga tudi divji majaron. Zelo je učinkovit pri revmatizmih in pri celjenju ran. Je uspavalo in pomirjevalo, ki je nenevarno.

PASJONKA – je odlično uspavalo in najboljše zdravilo za depresivne ljudi.

JEGLIČ – je odlično uspavalo, ki naravno deluje na periferni živčni sistem.

OSLAD – deluje zelo očiščevalno. Cvetovi vsebujejo metilov salicilat ter salicilni aldehid. Slednja sestavina ima pomirjevalne in analgetične učinke. Njegovo kemično sintezo so iznašli okrog leta 1890 –  to ni nič drugega kot salicilna kislina, bolj znana pod imenom aspirin.

BALDRIJAN – uporabljati je potrebno posušene korenine.

 

Vključite zdravilne rastline v kuhinjo in se igrajte z hrano, ter si tako dodatno izboljšajte spanje. Lahko si pa privoščite te rastline tudi v obliki tinktur. Preverite odlično ponudbo tinktur tukaj:

Baldrijan 2, tinktura-500x500

 

 

SHARE

Dodaj odgovor