Eritritol – alkoholni sladkor

0
1526

Eritritol je alkoholni sladkor, kot ksilitol, o katerem si lahko preberete več v predhodnem članku. Je nizkokalorično sladilo, ki nima stranskih učinkov in je popolnoma naravno, zaradi česar je odličen nadomestek klasičnega sladkorja, ki ima številne negativne učinke na naše zdravje. Spoznajte eritritol v tem zanimivem članku. Vabljeni k prebiranju!

Eritritol spada v razred spojin, imenovanih sladkorni alkoholi. Te molekule so kot hibridi med ogljikovimi hidrati in alkoholom (ne vsebujejo etanola!). Obstaja veliko različnih sladkornih alkoholov (ksilitol, sorbitol, maltitol) Te je mogoče najti v naravnih živil, kot je sadje.

Način, kako so te molekule so sestavljene, jim daje možnost za spodbujanje sladkega okusa pri receptorjih na naših jezikih.

Eritritol vsebuje 0,24 kalorij na gram, medtem ko ksilitol vsebuje 2,4 kalorij na gram, navadni sladkor pa kar 4 kalorije na gram. Zaradi svoje edinstvene kemijske strukture, ga naša telesa ne razgradijo. Skozi naš organski sistem gre popolnoma nespremenjen, brez povzročanja kakršnih koli škodljivih presnovnih učinkov zaradi presežka sladkorja ali prebavnih težav.

  • Eritritol ne dvigne ravni krvnega sladkorja

Ljudje nimamo encimov, ki razgrajujejo eritritol. Sladilo se absorbira v krvni obtok in se nato izloči v nespremenjeni obliki z urinom, zaradi česar ne pride do spremembe ravni sladkorja v krvi in ​​inzulina. Prav tako ne vpliva na holesterol, trigliceride ali druge biomarkerje. Za ljudi, ki se soočajo s prekomerno telesno težo, s sladkorno boleznijo ali drugimi težavami, je eritritol  odlična alternativa sladkorju.

  • Eritritol ne nahrani bakterij v naših ustih

Škodljive bakterije v ustih lahko uporabljajo sladkor za energijo. Če imajo te bakterije veliko energije rastejo, se razmnožujejo in izločajo kisline, ki poškodujejo sklenino zob. Sladkorni alkoholi, kot sta ksilitol in eritritol, so našli svojo pot v »zobem prijaznih« proizvodih, saj jih bakterije ne morejo prebaviti.

  • Eritritol ne povzroča prebavnih motenj

Nekateri izmed alkoholnih sladkorjev povzročajo prebavne težave, vendar ne eritritol. Eritritol iz tankega črevesa, potuje v krvni obtok. Tam kroži, dokler se sčasoma ne izloči z urinom v nespremenjeni obliki. Približno 90% eritritola telo izloči na tak način.

Kratek povzetek koristnih lastnosti eritritola:

  • Je skoraj brez kalorij.
  • Vsebuje kar 70% sladkosti.
  • Ne dvigne krvnega sladkorja ali ravni inzulina.
  • Študije niso pokazale stranskih učinkov uporabe.
  • Ker nam občasno primanjkuje sladkorja, kar pogosto izrazimo s slabo voljo, lahko sladkor zamenjamo s sladilom eritritol, ki ne vpliva na telesno težo.

(Povzetek članka po: https://authoritynutrition.com/erythritol/)

SHARE

Dodaj odgovor