Encimi se predstavijo

0
870

Encimi so katalizatorji, ki pospešujejo biokemične reakcije v telesu. Prebavni encimi so pomembni za pravilno prebavo in absorpcijo hranil, vendar se njihove koristi tukaj še ne končajo. Raziskovalci so namreč odkrili številne nove encime, ki opravljajo različne funkcije, nekateri izmed njih pa lahko povečajo celo našo športno vzdržljivost. Želite izvedeti več o encimih in nalogah, ki jih opravljajo v našem telesu? Vabljeni k prebiranju članka!


Prebavni encimi so nujno potrebni za optimalno prebavo in absorpcijo hranil, sodelujejo pa tudi pri večini celičnih funkcij in bioloških procesih.

Pravzaprav gre za beljakovine, zgrajene iz aminokislin, ki jih telo izloča z namenom ohranjanja številnih funkcij in nenazadnje tudi celostnega zdravja. Znanstveniki so odkrili približno 3.000 različnih encimov, nekateri pa verjamejo, da imamo v telesih od 50.000 – 70.000 encimov.

Vsak organ v telesu opravlja drugačno funkcijo in vsak za svoje delovanje potrebuje določeno vrsto encimov. Lahko rečemo, da so encimi majhni ključki, ki se prilegajo le določenim ključavnicam (biokemičnim reakcijam).

Encimi niso pomembni le za našo prebavo

V preteklih letih so raziskovalci odkrili encime za vse vrste uporabe, tudi za povečanje športne vzdržljivosti na podlagi optimizacije prebave in za zdravljenje raka. Po mnenju mnogih strokovnjak je ohranjanje encimov v organizmu pogoj za daljše življenje, saj imajo mladi ljudje mnogo višje ravni encimov od starejših ljudi. Kot primer vzemimo amilazo, ki je encim v slini – mladi odrasli ljudje imajo v svoji slini kar 30× več amilaze kot 69-letniki in

Vrste encimov in njihove funkcije

Encime delimo v naslednje kategorije:

  • Prebavni encimi sodelujejo pri prebavi; hrano razgrajujejo, prepoznajo hranilne snovi in odpravljajo odpadne produkte. So ekstra-celični, kar pomeni, da se nahajajo zunaj celic. Obstaja osem primarnih prebavnih encimov, ki razgrajujejo različne vrste hrane:
  • Preoteaze: razgrajujejo proteine,
  • Maltaze: pretvorba kompleksnih sladkorjev iz zrn v glukozo
    • Amilaze: prebava ogljikovih hidratov
  • Laktaze: prebava mlečnega sladkorja
  • Lipaza: prebava maščob
  • Fitaza: pomaga pri splošni prebavi, še posebej pri proizvodnji vitaminov B
  • Celulaza: skrbi za vlaknine
  • Saharoza: prebava večine sladkorjev
  • Presnovni encimi sodelujejo pri proizvodnji energije in razstrupljanju. So znotrajcelični, kar pomeni, da se nahajajo znotraj naših celic, kjer izvajajo vrsto nalog, povezanih z reprodukcijo in vzdrževanjem.
  • Prehranski encimi se nahajajo v surovih, nepredelanih in neprekuhanih živilih, tako živalskega, kot tudi rastlinskega izvora. Ekstrahiramo jih lahko iz nekaterih gliv in bakterij ter neobdelanih živil, kot je denimo ananas (bromelain) in papaja (papain).

Encimi in zdravje

Encimi so katalizatorji, ki sprožijo biokemične reakcije v telesu. Zmanjšajo količino energije, ki je potrebna za določeno biokemično reakcijo, brez njih pa nekatere reakcije v organizmu sploh ne bi mogle potekati. Odvisni so od snovi, imenovanih koencimi – v večini primerov gre za vitamine in minerale, ki sodelujejo pri biokemičnih reakcijah.  Eden izmed najbolj znanih koencimov je koencim Q10 (CoQ10), ki se nahaja v mitohondrijih, kjer sodeluje pri oblikovanju ATP, glavnega vira energije. Drug primer je magnezij, ki sodeluje pri več kot 300 encimskih reakcijah.
Kljub temu, da naše telo proizvaja lastne encime, ta sposobnost prične upadati že v poznih 20-ih letih. Razmere se še poslabšajo, če uživamo predvsem predelana živila. To je še eden izmed razlogov, zakaj ima prehrana tako velik vpliv na tveganja za nastanek bolezni, kot je encimsko neravnovesje ali pomanjkanje encimov, ki lahko bistveno poveča tveganje za razvoj raka in avtoimunskih bolezni.

Nekaj načinov za naravno povečanje encimov v organizmu:

  • Povečajte vnos nepredelanih živil,
  • hrano temeljito prežvečite,
  • izogibajte se žvečilnim gumijem.

Hrana, ki vsebuje ogromno encimov:

  • Ohrovt,
  • papaja, ananas, mango, kivi in ​​grozdje,
  • surovi med (encimi dejansko prihajajo iz sline čebel),
  • ekstra deviško oljčno olje,
  • surovo meso in mlečni izdelki,
  • avokado,
  • cvetni prah,
  • kokosovo olje,
  • ribe.

Zakaj ni priporočljivo žvečiti žvečilne gumije?

Žvečilni gumi stimulira proizvodnjo sline – dlje časa žvečimo, bolj obremenjujemo encime v ustih, zmanjšamo pa obremenitev encimov v želodcu in tankem črevesu.

(Povzetek članka po: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/01/30/importance-of-enzymes.aspx)

SHARE

Dodaj odgovor