Divji kostanj za zdravo ožilje

0
1070

Divji kostanj je drevo, ki izvira iz Balkanskega polotoka, vendar ga najdemo po vsej severni polobli. Semena, listje, lubje in cvetovi divjega kostanja se že stoletja uporabljajo za zdravljenje številnih zdravstvenih težav. Seme divjega kostanja ima pomembno vlogo pri zdravljenju vaskularnih težav. Čaj iz divjega kostanja se je v turškem ljudskem zdravilstvu uporabljal za lajšanje želodčnih težav in odpravljanje ledvičnih kamnov, semena pa so uporabljali za odpravljanje hemoroidov.


Danes se divji kostanj uporablja za zdravljenje kronične venske insuficience ali možganske kapi.


Vsebuje spojino, imenovano aescin, ki z zaviranjem imunskega sistema ublaži rdečico in zmanjšuje otekline. Deluje kot antioksidant. Ekstrakt divjega kostanja je eno izmed najučinkovitejših sredstev v boju proti prostim radikalom.

 

CVI (kronična venska insuficienca) je stanje, pri katerem slabo delujoče zaklopke preprečujejo učinkovito kroženje krvi po telesu. Poznamo številne vzroke, ki privedejo do tega stanja, najpogostejša pa sta debelost in globoka venska tromboza. CVI prepoznamo po občutku srbenja, povečani pigmentaciji nog, oteklinah, krčnih žilah in celo razjedah. Zdravi se z uporabo kompresijskih nogavic, ki stisnejo žile in s tem preprečujejo zastajanje krvi v spodnjih okončinah.

Izvleček divjega kostanja deluje podobno kot kompresijske nogavice, zato je njegova uporaba razširjena pri bolnikih s kronično vensko insuficienco po vsej Evropi.

V raziskavah so ugotovili, da ima uporaba divjega kostanja izjemno majhno število stranskih učinkov. Uporaba je varna, saj ljudje izvlečke divjega kostanja zelo dobro prenašajo. Če imate tudi vi težave z ožiljem, vam priporočamo, da razmislite o uporabi divjega kostanja. Pred uporabo pa se vsekakor posvetujte z osebnim zdravnikom.

(Povzetek članka po: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-of-horse-chestnut/)

Dodaj odgovor