Diabetes in prehrana

0
821

Če se soočamo s sladkorno boleznijo, je pravilna izbira hrane ključnega pomena za nadzorovanje bolezni in ohranjanje optimalnega zdravja. Pomembno je, da znamo prepoznati hrano, ki jo lahko uživamo in tisto, ki bi se ji morali izogniti. V tem zanimivem članku se lahko naučite vse, kar morate vedeti o prehrani pri soočanju z diabetesom. Vabljeni k prebiranju članka.

Škrob

Naše telo potrebuje ogljikove hidrate, vendar jih moramo premišljeno izbrati. Kot vodilo lahko uporabimo spodnji seznam.

Najboljše izbire:

  • Rjavi riž, ovseni kosmiči, kvinoja, proso ali amaranta,
  • pečen sladki krompir,

Najslabše izbire:

  • Predelana zrna, kot sta beli riž in bela moka,
  • žita z malo celih zrn in veliko sladkorja,
  • beli kruh,
  • pomfri,
  • ocvrte tortilje iz bele moke.

Zelenjava

Z uživanjem zelenjave zaužijemo ogromno vlaknin, vitaminov in mineralov.

Najboljše izbire:

  • Sveža zelenjava, surova ali rahlo kuhana na pari, pražena ali na žaru,
  • zamrznjena zelenjava, kuhana na pari,
  • zelena zelenjava, kot sta ohrovt in špinača,
  • neslana konzervirana zelenjava.

Najslabše izbire:

  • Konzervirana zelenjava z veliko dodanega natrija,
  • zelenjava, kuhana z na maslu, s sirom ali omako,
  • vložene kumare (če imate omejen vnos natrija),
  • kislo zelje (enako pravilo kot pri kislih kumarah).

Sadje

Sadje je vir ogljikovih hidratov, vlaknin, vitaminov in mineralov.

Najboljše izbire:

  • Sveže sadje,
  • zamrznjeno sadje ali sadje v pločevinkah brez dodanega sladkorja,
  • marmelada brez sladkorja,
  • čežana brez sladkorja.

Najslabše izbire:

  • Sadje v pločevinkah z dodanim sladkorjem,
  • čokoladno – sadni zvitki,
  • marmelada, žele, in konzerve z veliko vsebnostjo sladkorja,
  • sladkana čežana,
  • sadne pijače.

Beljakovine

Pri beljakovinah imamo precej pestro izbiro, vključno z govedino, piščancem, ribami, svinjino, puranom, fižolom, sirom, jajci, oreščki in tofujem.

Najboljše izbire

  • Rastlinske beljakovine, kot so fižol, oreški, semena ali tofu,
  • ribe in morski sadeži,
  • piščanec in druga perutnina (Izberite meso prsi, če je to mogoče),
  • jajca in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob.

Najslabše izbire:

  • Ocvrto meso,
  • rebra,
  • slanina,
  • siri,
  • perutnina s kožo,
  • ocvrte ribe,
  • ocvrt tofu,
  • fižol na masti.

Mlečni izdelki

Najboljše izbire:

  • Posneto mleko,
  • nemasten jogurt,
  • skuta z nizko vsebnostjo maščob,
  • kisla smetana z nizko vsebnostjo maščob.

Najslabše izbire:

  • Polnomastno mleko,
  • navaden jogurt,
  • navadna skuta,
  • navadna kisla smetana,
  • sladoled,
  • slaščice z mlečnimi izdelki.

Maščobe

Najboljše izbire:

  • Naravni viri rastlinskih maščob, kot so oreščki, semena, ali avokado,
  • živila, vsebujejo omega-3 maščobne kisline, kot so losos, tuna, ali skuše,
  • rastlinska olja, kot so olje oljne repice, grozdnih pešk, ali oljčno olje.

Najslabše izbire:

  • Karkoli z umetnimi (trans maščobami), ki so slabe za srce.
  • Velike porcije nasičenih maščob, ki v glavnem prihajajo iz živalskih proizvodov.

Pijača

Najboljše izbire:

  • Voda brez okusa,
  • nesladkan čaj (dodajte rezino limone),
  • svetlo pivo, majhne količine vina, ali ne-sadno mešane pijače,
  • črna kava.

Najslabše izbire:

  • Soda,
  • pogosto uživanje piva, sadne mešane pijače, desertnih vin,
  • sladkan čaj,
  • kava s sladkorjem in smetano,
  • aromatizirana kava in čokoladni napitki,
  • energijske pijače.

(Povzetek članka po: http://www.webmd.com/diabetes/diabetic-food-list-best-worst-foods#2)

Dodaj odgovor