DETOX: 10 načinov, kako razstrupiti telo!

0
4264

Se počutite utrujeno in brez energije? Se soočate s težavami s kožo, z bolečinami ali prebavnimi težavami? Se trudite izgubiti telesno težo, pa vam nikakor ne uspe? Če ste vsaj na eno izmed vprašanj odgovorili z »da« potem je čas, da se razstrupite.

Kulture po vsem svetu – tudi ajurvedske in kitajske metode – že stoletja uporabljajo razstrupljanje z namenom čiščenja telesa od znotraj navzven in preskrbe telesa z vsemi potrebnimi hranili. Z odstranitvijo in odpravljanjem strupov iz telesa in s preskrbo telesa s hranili vas lahko razstrupljanje zaščiti pred razvojem številnih bolezni in vam pomaga obnoviti sposobnost, da ohranite optimalno zdravje in dobro počutje.

 

Kako razstrupljanje deluje?

Razstrupljanje pomeni čiščenje krvi. Naloga jeter je, da čistijo kri in izločajo prebavne sokove. Telo odpravlja strupe tudi s pomočjo ledvic, črevesja, pljuč, limfe in kože. Če se kateri koli izmed naštetih sistemov poruši, nečistoče niso pravilno filtrirane, kar pa slabo vpliva na vsako telesno celico.

 

Razstrupljanje lahko pomaga naravnemu procesu čiščenja telesa z:

 • Omogočanjem organom, da se spočijejo (post),
 • spodbujanjem jeter, da izločajo strupe,
 • spodbujanjem izločanja strupov skozi črevesja, ledvice in kožo,
 • izboljšanjem kroženja krvi,
 • preskrbo telesa z zdravimi hranili.

» Razstrupljanje deluje, ker obravnava potrebe posameznih celic, najmanjše enote človeškega življenja,« pravi Peter Bennett, soavtor knjige 7-day detox miracle, katere avtorja sta tudi Stephen Barrie in Sara Faye.

 

Kako veste, da potrebujete razstrupljanje?

Bennett predlaga, da bi vsakdo izvedel razstrupljanje vsaj enkrat na leto. Razstrupljanja ne priporoča doječim materam, otrokom in bolnikom s kroničnimi degenerativnimi boleznimi, z rakom ali s tuberkulozo. Če vas skrbi, se pred izvajanjem razstrupljanja posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Dandanes je v okolju več toksinov kot kdajkoli poprej, zato je razstrupljanje »ključnega pomena,« pravi Linda Page, avtorica knjige Detoxification.  Linda Page priporoča razstrupljanje takrat, ko se pojavijo naslednji simptomi:

 • Nepojasnjena utrujenost,
 • razdražena koža,
 • alergije,
 • okužbe,
 • zabuhlost okrog oči,
 • napihnjenost,
 • menstrualne težave,
 • duševna zmedenost.

 

Kako pričeti z razstrupljanjem?

Najprej razmislite, katere strupe vnašate v telo. Alkohol, kava, cigarete, rafinirani sladkorji in nasičene maščobe v telesu delujejo kot strupi in predstavljajo oviro pri čiščenju telesa. Omejiti je potrebno tudi uporabo kemičnih gospodinjskih čistil in izdelkov za nego, ki niso naravnega izvora.

Naslednji dejavnik, ki nas odvrača od zdravja je stres, ki v telesu sproži sproščanje stresnih hormonov. Ti hormoni sicer ustvarjajo adrenalin vendar v velikih količinah ustvarijo toksine in upočasnijo proces razstrupljanja v jetrih. Joga in meditacija sta preprosti in učinkoviti metodi za odpravljanje stresa.

 

Kateri način razstrupljanja je primeren za vas?

Obstajajo številni programi in recepti za razstrupljanje, glede na vaše individualne potrebe. Mnogi programi potekajo 7 dni, saj,  kot pojasnjuje Bennett, »je potreben čas, da telo prečisti kri.« Njegov program poteka tako, da dva dni pijete le vodo, naslednjih 5 dni pa uživate skrbno načrtovano prehrano za razstrupljanje. Predstavljamo vam 5 diet, namenjenih razstrupljanju telesa:

 • Enostavno razstrupljanje s sadjem in zelenjavo,
 • razstrupljanje z uživanjem smoothijev,
 • razstrupljanje s sokovi,
 • razstrupljanje pred sladkorjem,
 • hipoalergensko razstrupljanje.

 

Top 10 načinov za razstrupljanje telesa

Po programu razstrupljanja lahko telo očistite strupov s prehrano, dodatki in spremembo življenjskega sloga.

 1. Uživajte veliko vlaknin, vključno z rjavim rižem in ekološko pridelanim svežim sadjem in zelenjavo. Pesa, redkev, artičoka, zelje, brokoli, spirulina in Chlorella so odlična živila za razstrupljanje.
 2. Očistite in osvobodite jetra z zelišči, kot so koren regrata, repnica, mleko čičak in zeleni čaj.
 3. Uživajte vitamin C, ki pomaga telesu proizvajati glutation, antioksidant, ki v jetrih odpravlja toksine.
 4. Pijte vsaj dva litra vode dnevno.
 5. Globoko dihajte, da bodo po telesu zaokrožile večje količine kisika.
 6. Izogibajte se stresu, dajte poudarek na pozitivna čustva.
 7. Izvajajte hidroterapijo – pet minut se prhajte z vročo vodo, naslednjih 30 sekund pa nadaljujte z mrzlo vodo. Postopek ponovite trikrat, nato pa lezite v posteljo za pol ure.
 8. Obiščite savno – toksini se bodo izločili z znojem.
 9. Krtačite kožo ali pa izvajajte nožne kopeli, da se toksini odstranijo skozi pore. Krtače lahko kupite v trgovinah z naravnimi proizvodi.
 10. Vsak dan si vzemite 1 uro časa za izvajanje joge. Poskusite lahko tudi Qigong, sistem borilnih veščin, ki vključuje vaje za razstrupljanje telesa in tudi vaje, ki bodo koristile vašemu zdravju.

 

 

Dodaj odgovor