Damiana povečuje spolno moč in poskrbi za dobro počutje

0
2258

Damiana (lat. Turnera diffusa) je rastlina, ki izvira iz ZDA in Mehike ter delov tropske Amerike in Afrike. Je majhen grm, ki zraste od enega do dveh metrov visoko. Poleti na grmu poženejo rumeni cvetovi, ki jim sledijo sadeži s sladkim vonjem. Njeni listi se uporabljajo kot afrodiziak in za krepitev tako moškega kot tudi ženskega spolnega sistema. Povečuje energijo, zmanjšuje pa težave z depresijo in menstrualne težave.

 

V zgodovini so damiano uporabljali za lajšanje tesnobe, živčnosti in blage depresije, še posebej takrat, kadar so bili ti simptomi povezani s spolnostjo. Rastlina se je uporabljala tudi kot tonik za izboljšanje počutja.

 

Tradicionalno so damiano uporabljali za izboljšanje prebave in zdravljenje zaprtja, saj naj bi imela v večjih količinah odvajalni učinek.

V jugozahodnih kulturah jo številni vrhunski zeliščarji priporočajo kot tonik za krepitev spolne moči, ki stimulira prebavni trakt in povečuje dovod kisika v genitalno področje. Prav tako poveča raven energije, ki pripomore k povečevanju želje po spolnosti. Pri ženskah damiana pogosto povrne zmožnost za doseganje orgazma. Danes se uporablja predvsem kot energetski tonik in afrodiziak za moške in ženske.

Znana je po tem, da ima dvojni učinek. Izjemno hitro lahko stimulira območje genitalij tako, da pospeši dovod kisika vanj. Dolgoročna uporaba pa izboljša spolno kondicijo in zmogljivost.

V preteklosti učinka damiane kot afrodiziaka niso testirali na ljudeh, temveč na živalih, čeprav se je liker, narejen iz njenih listov v Mehiki že dolgo uporabljal kot afrodiziak.

Aktivne sestavine njenih listov predstavljajo terpeni (eterično olje). Vsebuje tudi flavonoide, tanine, grenko rjavo snov, imenovano damianin in večje število eteričnih olj.

Kako damiana deluje kot afrodiziak še ni znano. Pitja čaja iz njenih listov pa naj bi imelo sproščujoč učinek.

(Povzetek članka po: http://www.herbwisdom.com/herb-damiana.html)

 

SHARE

Dodaj odgovor