DAA – D-asparginska kislina -prebudite moškega v sebi

0
518

Asparginska kislina je nepogrešljiv dodatek k prehrani športnikov. Številni uporabniki so poročali o povečanju mišične mase, vzdržljivosti, moči in libida. Vas zanima, zakaj je D-asparginska kislina odlično prehransko dopolnilo za predstavnike moškega spola?

DAA opravlja v človeškem telesu številne biokemične funkcije. Ena izmed njenih vlog je tudi sinteza testosterona, glavnega moškega hormona, ki igra pomembno vlogo v številnih telesnih funkcijah tako moških, kot tudi žensk. Ustrezne ravni testosterona v telesu nam omogočajo povečanje mišične mase, telesne moči, kondicije in libida.

Kaj sploh je DAA oziroma D-asparginska kislina?

DAA je oblika asparginske kisline in je ena izmed 23 aminokislin, ki predstavljajo gradnike proteinov. Je ne-esencialna aminokislina, kar pomeni, da jo lahko telo proizvaja samo.

Leta 1990 se je asparginska kislina (zlasti DAA) pojavila na tržišču v obliki prehranskega dopolnila.

Široko področje delovanja DAA

DAA se v prvi vrsti uporablja za izboljšanje uspešnosti športnikov, ima pa tudi druga področja delovanja:

  • Zmanjšuje dejavnike tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni,
  • povečuje nivo hormona testosterona,
  • pomaga pri pridobivanju čiste mišične mase in zmanjša maščobne zaloge,
  • krepi mišično moč,
  • spodbuja sintezo hormonov,
  • izboljšuje plodnost in proizvodnjo spermijev.

D-asparginska kislina in njena povezava s testosteronom

DAA se je včasih uporabljala izključno za povečanje ravni testosterona in drugih moških spolnih hormonov.

V Združenih državah Amerike je več kot 3% moških, starejših od 40 let, na nadomestni terapiji zaradi pomanjkanja testosterona. Testosteron lahko nadomestimo s pomočjo injekcij, tablet, transdermalnih obližev, obližev za usta in drugih metod.

Zaradi naraščajočega števila moških, ki se zdravijo s pomočjo nadomestne terapije, so pričele nekatere zdravstvene organizacije in zdravniki opozarjati o nevarnostih nadomestne terapije, saj naj bi predstavljale visoko tveganje za razvoj bolezni srca. Omenjena tveganja so moško populacijo spodbudila k iskanju ustrezne alternative.

Zanimanje za D-asparginsko kislino strmo narašča. Prehransko dopolnilo sproži verižno reakcijo v čelnem režnju hipofize, kar vodi do povečanja proizvodnje gonadoliberina (v nadaljevanju GnRH), ki je sproščevalni hormon gonadotropinov. Povečana sinteza GnRH vodi do sinteze in sproščanja luteinizirajočega hormona (v nadaljevanju LH), prolaktina in folikel stimulirajočega hormona (v nadaljevanju FSH). Ti hormoni se prek hipotalamusa in hipofize prenašajo v moda, kjer LH in FSH s pomočjo Leydigovih celic (celic za proizvodnjo testosterona) spodbudita sintezo testosterona.

Omeniti moramo, da je DAA nujno potrebna za prenos holesterola v mitohondrije (energetske centre) Leydigovih celic, saj je za proizvodnjo testosterona potrebna tudi energija.

Ali je DAA varna za uporabo?

DAA človeško telo dobro prenaša, saj jo proizvaja tudi samo.

Primerni odmerki prehranskega dopolnila so odvisni od načina življenja posameznika (predvsem od diete, vnosa tekočine, telesne vadbe, starosti, spola, zdravstvenega stanja itd.).

Prehransko dopolnilo ni primerno za nekatere skupine ljudi, kot so: nosečnice in doječe matere, bolniki z rakom, bolniki z motnjami v delovanju ledvic ali jeter, moški s povečano prostato.

(Povzetek članka po: https://nootriment.com/d-aspartic-acid-benefits/)

Dodaj odgovor