D-manoza za zdrava sečila

0
1087

D-manoza je sladkor, ki ga najdemo v večini vrst sadja. Tesno je povezana z glukozo, najdemo pa jo tudi v nekaterih telesnih celicah. Poznamo jo tudi pod imeni, kot so karubinoza, manoza in seminoza.

Zagotovo vsi poznamo brusnice, ki nam pridejo prav pri odpravljanju težav s sečili. Nikoli pa ne pomislimo na to, katera je tista snov v brusnicah, ki jim daje toliko koristi za zdravje. Govorimo seveda o D-manozi. Le-ta je aktivna sestavina v brusnicah in v nekaterih drugih sadežih, kot so jabolka, borovnice, breskve, pomaranče in ananas. Uvrščamo jo v isto skupino kot druge sladkorje, vendar ima vsakdo izmed njih drugačno vlogo v našem telesu.

D-manoza je sladkor, ki spodbuja zdravje. Za razliko od saharoze in glukoze ne vpliva na dvig nivoja sladkorja v krvi ali na presnovo, saj se presnavlja v zelo majhnih količinah. Deluje kot sladkor, ki ga uporabljajo vse telesne celice. Absorbira se počasneje od glukoze, ne služi pa kot rezerva energije (kot glukoza). Ne uporabljamo je za pridobivanje energije.

D-manoza se ne razgradi še preden bi se iz telesa izločila skozi urin. V telesu tudi ne ostane toliko časa kot glukoza. Večina D-manoze, ki jo zaužijemo, se v ledvicah filtrira, nakar se izloči v mehur. Iz tega razloga lahko vpliva na splošno zdravje posameznika, saj ne moti običajnega delovanja našega telesa.

D-manoza vpliva na urinarni trakt

Zahvaljujoč svoji nenavadni kemični strukturi je koristna za zdravljenje urinarnega trakta. To je še posebej pomembno za predstavnice ženskega spola, saj se ocenjuje, da se ena izmed dveh žensk v svojem življenju sooči z infekcijami sečil, pri eni izmed petih žensk pa se težave ponavljajo kronično.

Nekateri zdravniki priporočajo uživanje D-manoze ženskam do sredine 80.let, saj naj bi ženskam pomagala preprečiti nastanek okužb sečil.

Ali nam lahko koristi tudi pri težavah s sečili?

Ob D-manozi najprej pomislimo na zdravje urinarnega trakta. Vendar pa to ni edini način uporabe edinstvenega sladkorja, ki nam nudi tudi druge zdravstvene koristi.

Nekatere študije namreč kažejo, da je D-manoza koristna kot probiotik. Gre za snovi, ki spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju. Prav tako obstajajo tudi dokazi, da D-manoza prebavni trak ščiti pred lektini. To so beljakovine, ki jih najdemo v fižolu, semenih, zrnih in nekaterih vrstah sadja. Ker se z želodčno kislino in encimi ne razgradijo, predstavljajo velik izziv za našo prebavo.

Ali je brusnični sok dober vir D-manoze?

Mnoge ženske pijejo brusnični sok, da bi zaščitile svoja sečila pred okužbami. Brusnice so po naravi zelo ostrega okusa, zato moramo brusničnemu soku dodati veliko sladkorja, v nekaterih primerih tudi umetnih sladil. Sladkan brusnični sok lahko našim sečilom naredi več škode kot koristi, saj zavira potencialne koristi D-manoze. Manoza namreč deluje kot branilec, fruktoza in saharoza pa nahranita neželene obiskovalce v naših sečilih.

Poleg tega naj omenimo, da je čista D-manoza 10-50-krat močnejša od tiste, ki jo najdemo v brusnicah.

Kakšne so koristi jemanja prehranskega dopolnila D-manoze?

Prehransko dopolnilo z D-manozo:

 • Podpira zdravje sečil,
 • ohranja normalno ravnovesje črevesne flore,
 • podpira prebavno zdravje,
 • podpira delovanje imunskega sistema,
 • prispeva k vzdrževanju zdrave črevesne flore.

D-manoza je primerna za vsakodnevno uporabo. Če želimo tudi sami prispevati k zdravim sečilom, se moramo držati nekaterih pomembnih načel. Ženske se namreč z okužbami sečil soočajo pogosteje kot moški. Pomagamo si lahko na naslednje načine:

 • S pitjem prečiščene vode,
 • s pitjem zadostnih količin vode (rumenkasto-oranžno obarvan urin je zelo koncentriran, kar pomeni, da smo zaužili premalo vode),
 • z uriniranjem takrat, kadar čutimo potrebo,
 • z brisanjem spolovila od spredaj nazaj,
 • s tuširanjem namesto kopanja,
 • z izogibanjem vročim kopelim,
 • s čiščenjem spolovila po spolnem odnosu,
 • z uporabo intimnih mil, ki ne dražijo spolovila,
 • z uporabo tankega toaletnega papirja,
 • s čiščenjem spolovila po uriniranju z uporabo bideja namesto toaletnega papirja.

Če se držimo zgornjih načel, poleg tega pa jemljemo D-manozo, ni nobenega dvoma, da bomo ohranili zdrava sečila.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/d-mannose-uses-and-risks)

SHARE

Dodaj odgovor