Čili je vsestranska začimba!

0
834

Čili je rastlina, ki poskrbi za občutek ognja na jeziku in morda tudi za kakšno solzo. Za vse tiste, ki so dovolj pogumni da tvegajo ognjeno toploto je čili na voljo skozi vse leto.

Obstaja na stotine vrst čilija, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, barvi, obliki, okusu in priljubljenosti. Običajno so rdeče ali zelene barve. Habanero, Chipotle, jalapeno, Anaheim in Ancho so le nekatere izmed najbolj priljubljenih vrst čilija.

Zgodovina čilija

Zgodovina čilija se začenja v Srednji in Južni Ameriki, katerih kulinarika je znana po pekočih okusih. V teh regijah se je čili sprva uporabljal kot dekorativna rastlina, kasneje pa kot začimba in zdravilo.

Šele v 15. In 16. stoletju se je s to pekočo rastlino seznanil tudi preostali svet. V Evropi se je čili uporabljal kot nadomestek popra, ki pa je bil zaradi uvoza iz Azije zelo drag. Čili sedaj gojijo na vseh celinah. Med največje proizvajalce sodijo Kitajska, Turčija, Nigerija, Španija in Mehika.

Kako ga uporabljati?

Ob uporabi čilija morate biti izredno previdni. Kapsaicin lahko povzroči zelo pekoč občutek v stiku s kožo, ustnicami ali z očmi. Nekateri ljudje pri delu s čilijem za lastno zaščito uporabljajo tanke gumijaste rokavice. Po delu s čilijem si operite roke.

Kapsaicin vsebujejo predvsem semena in mesnata bela membrana, ki ščiti semena. Če želite uživati v ostrini čilija, obenem pa zmanjšati toploto, lahko odstranite te dele rastline. V mislih pa imejte, da je prav kapsaicin odgovoren za številne zdravilne lastnosti te pekoče rastline.

Čili lahko dodate dušeni zelenjavi, koruznemu kruhu, jogurtu in tunini solati. Prav tako ga lahko mešate z drugimi začimbami.

Če se po zaužitju čilija nikakor ne morete osvoboditi pekočega občutka, potem popijte kozarec mleka.

S čilijem v boj proti vnetju in bolečini

Čili vsebuje kapsaicin, alkaloid, ki mu daje značilno ostrino. Bolj kot je čili pekoč, več kapsaicina vsebuje. Kapsaicin je učinkovit pri zdravljenju senzornih motenj živčnih vlaken, vključno bolečine, povezane z artritisom, psoriaze in diabetične nevropatije.

Kapsaicin je postal priznana možnost zdravljenja osteoartritisa.

Prednosti za srčno – žilni sistem

Čili znižuje nivo holesterola v krvi in ima sposobnost, da topi fibrin – snov, ki ima ključno vlogo pri tvorjenju krvnih strdkov. V kulturah, kjer vsakodnevno uporabljajo čili, obstaja manjše tveganje za nastanek srčnega infarkta, možganske kapi in pljučne embolije.

V kolikor svoje obroke popestrite z dodajanjem čilija, lahko zavarujete maščobe v krvi pred poškodbami zaradi prostih radikalov, ki vodijo v nastanek ateroskleroze.

Izločanje sluzi

Pekoča toplota, ki jo povzroči kapsaicin, stimulira izločanje sluzi iz pljuč ali nosu.

Krepitev imunskega sistema

Svetla barva rdečega čilija pomeni vsebnost beta karotena in vitamina A. Samo dve čajni žlički rdečega čilija zagotavljata približno 6% dnevnih potreb po vitaminu C in več kot 10% dnevnih potreb po vitaminu A. Vitamin A je bistvenega pomena pri obrambi pred napadom patogenov na naše telo.

Preprečevanje želodčnih razjed

Motimo se, če mislimo, da uživanje čilija prispeva k nastanku razjed na želodcu. Ne le, da ne povzroča razjed, temveč tudi pomaga pri preprečevanju nastanka razjed.

Preprečuje nastanek sladkorne bolezni tipa 2

Vključevanje čilija v prehrano lahko zmanjša tveganje za nastanek hiperinsulinemije-motnje, povezane s sladkorno boleznijo tipa 2.

Splošno je tudi znano, da čili naravno spodbuja metabolizem, zaradi česar se posledično topijo odvečne maščobe.

(Povzetek članka po: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=29)

Dodaj odgovor