Česen – Najučinkovitejše naravno zdravilo

0
1455

Najbrž nima smisla ponavljati znanega dejstva, da je česen (Allium sativum) skozi vso človeško zgodovino veljal za zelo učinkovito naravno zdravilo in je pomembna sestavina številnih receptov za domače zdravilne pripravke. Znano je, da so že stari Egipčani med gradnjo piramid dajali česen svojim sužnjem, da bi ti ostali zdravi in bi lahko učinkovito opravljali svoje delo. Česen je tudi glavna sestavina dva tisoč let starih tibetanskih receptov. Spoznanja ljudske medicine o koristnosti česna in ljudski reki, ki govorijo o koristnem vplivu česna na zdravje, so številna. Eden izmed rekov gre takole: “Tisti, ki vsako jutro zaužije strok česna, vidi zvezde v svetlobi dneva.” Sicer nisem prepričana, kaj je mišljeno z videti zvezde v svetlobi dneva, saj česen zagotovo nima halucinogenih učinkov, bo pa njegovo redno uživanje izboljšalo vaše zdravje in s tem prineslo zvezde v vaš vsakdan.

 

V času vojne, lakote in pomanjkanja osnovnih živil, je bil česen pomembna sestavina v prehrani. Črni kruh, česen in kislo mleko pa so še vedno glavna hrana stoletnikov s Kavkaza.

Zdravilno moč česna potrjujejo tudi številne znanstvene raziskave in dognanja sodobne medicine, izdelke iz česna pa najdemo v lekarnah povsod po svetu kot pomožna terapevtska in preventivna sredstva.

 

Zdravilno delovanje česna:

  • Česen zmanjšuje krvni tlak in raven holesterola.
  • Česen je naravni antibiotik, učinkuje pa tudi pri zdravljenju gripe in prehlada.
  • Redno uživanje česna zmanjšuje tveganje za raka, saj česen uničuje rakaste celice in  izboljšuje imunski sitem.
  • Česen ščiti krvne žile in zmanjšuje tveganje za razvoj srčnega infarkta in možganske kapi.  
  • Česen tudi zmanjšuje utrujenost, napetost, nervozo in izboljšuje razpoloženje, saj vsebuje veliko selena.
  • Česen ščiti pred črevesnimi paraziti, zato imajo osebe, ki redno uživajo česen, manjšo verjetnost, da uživanje majhnih količin česna s hrano, ki povzroča težave s črevesnimi plini (fižol, grah), zmanjša težave z napenjanjem.
  • Česen spodbuja izkašljevanje sluzi ter preprečuje razrast bakterij na obolelih področjih in s tem pojav bakterijske infekcije.
  • Če mati pred dojenjem uživa česen, otrok med dojenjem popije večjo količino mleka kot sicer.
  • Česen je tudi odličen antioksidant, upočasnjuje staranje in ščiti pred mnogimi kroničnimi boleznimi, sivo mreno, bronhitisom in Parkinsonovo boleznijo.

 

Ko začutite, da se vas loteva prehlad, pojejte strok ali dva česna, kar vam bo pomagalo preprečiti razvoj bolezni. Najbolje je, da uživate surov česen, čeprav tudi toplotno obdelan ohrani večino svojih zdravilnih učinkovin. Uživanje surovega česna vam bo pomagalo ubraniti se bakterijskih, virusnih, parazitnih ali glivičnih obolenj, kuhan učinkuje bolje proti srčni in možganski kapi, medtem ko je vložen česen učinkovit v boju proti raku. V kolikor surovega česna nikakor ne morete zaužiti zaradi njegovega specifičnega okusa pa lahko poskusite s česnom v kapsulah, ki vsebuje aktivne učinkovine svežega česna, hkrati nimajo nobenega okusa.

 

Pripravek iz česna, limone in medu, ki upočasni staranje

Deset strokov česna nasekljajte na majhne koščke in jih zmešajte s kilo medu in sokom desetih limon ter zmes pustite stati 8-10 dni. Ko bo pripravek gotov, ga uživajte dvakrat dnevno pred obrokom.

(Članek je povzet po: http://goodmorningcenter.com/garlic-the-worlds-most-powerful-natural-cure/)

Dodaj odgovor