Camu camu – čudežni sadež

0
874

Camu camu je eden izmed najbolj bogatih svetovnih virov vitamina C, saj ga vsebuje kar 60× več kot pomaranče. Ta čudežni sadež vsebuje tudi kalij, kalcij, beljakovine, beta karoten, aminokisline in močne fitokemikalije.

Raste na nizkem grmu, imenovanem Myrciaria dubia, ki izvira iz podnebij ob črnomorski regiji amazonskega deževnega gozda. Plodovi imajo velikost limone in so svetlo-oranžne barve.

Njegovi ljubitelji trdijo, da ima protivirusne lastnosti, ki nam lahko pomagajo pri herpesu in prehladu. Drugi menijo, da z uživanjem tega sadeža pridobimo veliko energije.

Kaj vsebuje?

 

 • Vitamin C. Čajna žlička camu camu v prahu vsebuje 1180 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C.

 

Vitamin C sodeluje pri regeneraciji tkiva, ščiti nas pred razvojem bolezni srca in ožilja, sodeluje pri absorpciji železa,  preprečuje nastanek skorbuta in zmanjšuje vrednosti slabega (LDL) holesterola in trigliceridov .Prav tako tudi zmanjšuje simptome in trajanje prehlada, preprečuje nastanek sive mrene in podpira zdravo delovanje imunskega sistema.

 

 • Valin. Valin je aminokislina, ki jo najdemo v sadežu camu camu. Je esencialna aminokislina, kar pomeni, da jo moramo pridobiti s prehrano, ker je naše telo ne more proizvajati. Telo jo uporablja za preprečevanje razgradnje mišic, pomemben pa je tudi za živčni sistem in kognitivne funkcije.
 • Kalij. Naše telo potrebuje kalij za pravilno delovanje srca in ledvic. V 100 g sadeža camu camu najdemo kar 71.1 mg kalija.
 • Levcin. Levcin je aminokislina, ki jo telo potrebuje za rast tkiva mišic in kosti ter proizvodnjo in predelavo rastnih hormonov.
 • Serin. Tudi serin je aminokislina. Je ključnega pomena za prebavo: pomaga pri razgradnji vezi v beljakovinah in polipeptidih, da jih naše telo lahko uporablja.
 • Flavonoidi. Camu camu vsebuje različne flavonoide. So spojine, ki jih najdemo v rastlinah in so del tega, kar daje sadju in zelenjavi čudovito barvo. V telesu delujejo kot antioksidanti, kar pomeni, da nevtralizirajo škodljive proste radikale.
 • Galna kislina. Galna kislina ima protiglivične in protivirusne lastnosti. Deluje kot antioksidant.
 • Elagična kislina.  Nekatere raziskave kažejo, da ima elagična kislina sposobnost, da deluje proti raku in sladkorni bolezni.

 

Uporaba sadeža

 

 • Kognitivne sposobnosti. Sadež povezujejo s preprečevanjem nekaterih kognitivnih motenj, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca. Camu camu povečuje kognitivne sposobnosti pri mladih ljudeh (večja pozornost, boljši spomin in sposobnost koncentracije).
 • Protivnetno delovanje. Vitamin C je naravna protivnetna snov. Tudi druge snovi, ki jih najdemo v tem čudovitem sadežu, so močna protivnetna sredstva. Ljudje, ki trpijo zaradi artritisa, protina, hemoroidov in glavobolov, si lahko pomagajo z uživanjem sadeža camu camu.
 • Nihanje razpoloženja. Camu camu ima sproščujoč učinek na telo. Deluje kot pomirjevalo, ki pomaga uravnotežiti nihanje razpoloženja in pomirja duševno tesnobo.
 • Protivirusne in protibakterijske lastnosti. Naravne antiseptične lastnosti sadeža nas ubranijo pred virusi in bakterijami, vključno z E.coli in različnimi spolno prenosljivimi boleznimi, kot je herpes.
 • Plodnost. Camu camu varuje naše spolne organe in zagotavlja njihovo pravilno delovanje.
 • Zaščita mišic. Pestra mešanica hranljivih snovi, vitaminov, mineralov, aminokislin in organskih spojin omogoča rast in zaščito mišic.
 • Vid. Karotenoidi v camu camu varujejo zdravje oči in odpravljajo oksidativni stres pri očesnem sistemu, s čimer preprečujejo nastanek degeneracije rumene pege in razvoj sive mrene.
 • Prebava. Vsebnost prehranske vlaknine nam lahko pomaga povečati splošno zdravje z optimizacijo prebave.

 

Kako ga jemati?

Camu camu jagode lahko kupimo v obliki tablet ali prahu. Prašek se lahko uporablja za dodajanje okusa drugim živilom. V Peruju je izjemno priljubljen sladoled z okusom camu camu.

Zaradi antioksidativnih lastnosti postaja camu camu vse bolj priljubljen prehranski dodatek. Ponuja številne koristi za zdravje, s katerimi lahko preprečimo nekatere bolezni in zdravstvene težave.

(Povzetek članka po: http://www.huffingtonpost.ca/2013/07/25/camu-camu-benefits-_n_3644392.html)

Dodaj odgovor