Bučni proteini – eni izmed najmočnejših rastlinskih proteinov

0
462

Drži, da so bučna semena zelo majhna, vendar pa so polna dragocenih hranil. Vsebujejo ogromno zdravih maščob, magnezija in cinka, zato jih povezujemo s številnimi koristmi za zdravje. Prispevajo k boljšemu zdravju srca in prostate, hkrati pa nas ščitijo pred določenimi vrstami raka. Bučne proteine je precej enostavno vključiti v vsakodnevno prehrano.

Ker so bučni proteini rastlinskega izvora, so okolju in zdravju prijazni. Še bolje pa je, da so neverjetno zdravi!

  • Vsebujejo ogromno železa.

Bučni proteini vsebujejo velike količine železa. Gre za pomembno sestavino aktivnih spojin, ki po telesu prenaša kisik in elektrone, še posebej pomemben pa je v obdobju rasti in razvoja. Kdorkoli se sooča z anemijo ali pri njem iz kakršnega koli razloga obstaja povečano tveganje za razvoj anemije, bi moral uživati bučne proteine. Z njimi lahko zadovoljimo tudi do 40% dnevnih potreb našega telesa po železu.

  • Bučne proteine uvrščamo med alkalna živila.

Kadar je naše telo zakisano, se srečujemo s številnimi neprijetnimi simptomi, med drugim pa se poveča tudi tveganje za nastanek okužb, zlasti glivičnih. Bučni proteini se lahko pohvalijo z naravno vsebnostjo klorofila, ki alkalizira in očisti naše telo. Prav tako pomirijo in lajšajo vnetje v katerem koli predelu telesa.

  • Bučni proteini ne povzročajo alergij.

Veliko rastlinskih beljakovin vsebuje sojo, ki pri mnogih posameznikih povzroča alergije oziroma preobčutljivostne reakcije. Bučni proteini so zato odlična izbira za vse tiste, ki so alergični na sojo in druge rastlinske vire beljakovin.

  • Vsebujejo veliko cinka.

Cink je mineral, ki ga v večjih količinah najdemo v hrani živalskega izvora. V našem telesu opravlja številne funkcije, med drugim ima vlogo tudi pri presnovi kislin in baz ter ogljikovih hidratov, pa tudi pri normalnem poteku kognitivnih funkcij. Bučni proteini so bogat vir cinka, ki ga potrebujemo tudi za proizvodnjo hormonov, za močan imunski sistem, metabolizem ogljikovih hidratov, prispevajo pa tudi k zdravim lasem, koži in nohtom.

  • Vsebujejo velike količine zdravih maščobnih kislin.

Bučni proteini so bogat vir zdravih maščobnih kislin omega-3 in aminokislin. Omega-3 maščobne kisline so ključnega pomena za ohranjanje zdravega srca, prebave, razpoloženja, pa tudi za zmanjševanje vnetja v telesu.

  • Bogata z magnezijem.

Magnezij je zelo pomemben mineral v našem telesu. Pomanjkanje magnezija je zelo pogosto tudi v razvitih državah, kot posledica pomanjkanja pa se pojavijo zaprtje, nespečnost, glavobol, slabše razpoloženje, pomanjkanje energije in nizka vrednost sladkorja v krvi. Bučni proteini so eden najbogatejših virov magnezija, ki lahko zadovoljijo naše dnevne potrebe po magneziju.

Zakaj uživati bučne proteine? Zato, ker:

  • Nam pomagajo ohranjati zdravo prebavo in odpravljajo težave s prebavo,
  • prispevajo h krepitvi imunskega sistema,
  • prispevajo k občutku sitosti, zato po zaužitju nismo lačni,
  • nam pomagajo pri doseganju ciljev v povezavi z izgubo odvečnih kilogramov,
  • zadovoljijo dnevne potrebe našega telesa po beljakovinah.

Ne spreglejte preprostih receptov za uporabo bučnih proteinov v prahu!

Okusen šejk iz bučnih proteinov

Potrebujemo:

  • ½ merice bučnih proteinov v prahu,
  • ¼ skodelice nemastnega mleka,
  • ½ skodelice bučnega pireja,
  • 1 žličko javorovega sirupa,
  • ¼ banane,
  • ¼ skodelice navadnega grškega jogurta,
  • ½ skodelice vode.

Vse sestavine premešamo v multipraktiku in uživamo v izjemnem okusu!

Chia puding z bučnimi proteini

Potrebujemo:

  • ¾ skodelice kokosovega mleka,
  • 1 merico bučnih proteinov v prahu,
  • 2 žlici chia semen,
  • ¾ skodelice bučnega pireja,
  • ¼ skodelice krompirjevega pireja,
  • 1 žlička javorovega sirupa,
  • ½ čajne žličke cimeta.

Vse sestavine združimo v multipraktiku in jih mešamo dokler ne nastane kremasta struktura. Puding čez noč ohladimo v hladilniku.

Vroč kakav z bučnimi proteini

Potrebujemo:

  • 1 merico bučnih proteinov v prahu,
  • 1 čajno žličko nesladkanega kakava v prahu,
  • 1 skodelico mandljevega ali kokosovega mleka,
  • 1 čajno žličko masla ghee,
  • 1/8 čajne žličke cimeta v prahu.

Mleko počasi segrevamo na nizki temperaturi, nato pa mu počasi primešamo ostale sestavine (eno po eno).

Zdrava kava z bučnimi proteini

Potrebujemo:

  • 1 merico bučnih proteinov v prahu,
  • 1 skodelico kave,
  • ¼ skodelice mandljevega mleka,
  • 1 žlico kokosovega masla.

Vse sestavine po vrstnem redu dodajamo v multipraktik in jih mešamo 1 minuto oziroma dokler ne postanejo gladke in se pričnejo peniti.

Morda so bučni proteini pri nas še vedno manj znani, vendar so v Indiji uporabljeni že stoletja. Ker nam ponujajo toliko koristi za zdravje, bi bila velika škoda, če jih ne bi izkoristili. Prašek je 100% organsko pridobljen in pripomore k bolj zdravemu življenjskemu slogu.

(Povzetek članka po: https://www.organifishop.com/blogs/news/the-top-6-benefits-of-pumpkin-seed-protein)

SHARE

Dodaj odgovor