Brusnice – čudež zdravja

0
1136

Fitonutrienti, ki so prisotni v brusnicah, preprečujejo številne zdravstvene težave. Brusnični sok se uporablja za zdravljenje okužb sečil, bolezni dihal, ledvičnih kamnov, raka in bolezni srca. Koristne so tudi pri preprečevanju motenj v želodcu in težav s sladkorno boleznijo.

So vsestranski sadež, njihove prednosti pa koristimo tako v prehrani kot tudi v zdravilih. V primerjavi z brokolijem, jabolki in špinačo imajo brusnice ogromno antioksidativno kapaciteto.

Hranilna vrednost brusničnega soka

Brusnični sok je bogat z antioksidanti, vitaminom C in salicilno kislino. Vsebuje le 45 kalorij na skodelico in 87,13 g vode na 100 g soka. Zagotavlja energijo, beljakovine in ogljikove hidrate. Vsebuje kalcij, magnezij, železo, fosfor, natrij, kalij in cink ter vitamine, kot so tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, E in vitamin K. Brusnice so člani družine Ericaceae in so doma v Severni Ameriki.

Prednosti za zdravje

 • Preprečujejo okužbe sečil. Okužbe sečil se nanašajo na obstoj nekaterih mikroorganizmov v urinu, ki presežejo normalne ravni. Te okužbe se lahko razvijejo v cistitis. Študije so pokazale, da brusnični sok vsebuje proantocianidine, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij. Raziskave kažejo, da redno pitje brusničnega soka preprečuje ponavljajoče se okužbe sečil pri ženskah srednjih let in pri nosečnicah. Brusnični sok ni učinkovit pri zdravljenju okužb sečil, je le preventivni ukrep.
 • Protitumorski učinek. Protitumorski učinek brusničnega soka pripisujemo prisotnosti polifenolnim spojinam v sadju. Študije so pokazale, da redno uživanje brusničnega soka zavira razvoj in širjenje raka na pljučih, dojkah, debelem črevesu in prostati. Brusnični sok vsebuje veliko salicilne kisline, ki lahko pomaga zmanjšati oteklino in preprečuje nastajanje krvnih strdkov.
 • Zdravje srca in ožilja. Brusnični sok lahko pomaga zmanjšati tveganje, povezano z boleznimi srca in pomaga ohraniti zdravo srce in ožilje. Flavonoidi, prisotni v brusnicah, imajo antioksidativni učinek in zmanjšujejo tveganje za nastanek ateroskleroze.
 • Preprečujejo zobno gnilobo. Sodeč po novih raziskavah, brusnični sok preprečuje nastanek zobne gnilobe. Prav tako zavira nastajanje kisline in zaščiti zobe pred paradontalnimi boleznimi. Dobra ustna higiena v kombinaciji z uživanjem brusnic moti mehanizem nastanka kariesa in poskrbi za zdravje zob.
 • Preprečujejo okužbe dihal. Brusnični sok zavira določene seve Haemophilus gripe, ki je pogost vzrok za okužbo dihal pri otrocih.
 • Preprečujejo raka. Brusnice vsebujejo proantocianidine, ki zavirajo rast različnih rakavih celic. Študije so pokazale, da prehrana, bogata s flavonoidi, igra ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka. Redno uživanje brusničnega soka preprečuje širjenje raka.
 • Krepijo kosti in zobe. Brusnični sok je naravni vir kalcija, čeprav veliko podjetij soku dodaja kalcij.
 • Zdravijo prehlad. Svež brusnični sok je učinkovit v boju proti okužbam. Zdravi angino in prehlade.
 • Skorbut. Pomanjkanje vitamina C lahko povzroči bolezen, imenovano skorbut. Brusnice vsebujejo velike količine vitamina C.
 • Vnetje pljuč. Brusnični sok ima protivnetne lastnosti, zato je učinkovit pri zdravljenju vnetja pljuč, ki je posledica okužbe z gripo.
 • Anti-age učinek. Fitohranila in antioksidanti v brusničnem soku igrajo ključno vlogo pri zaščiti pred problemi, ki se razvijajo s starostjo (izguba spomina). Brusnice imajo zdravilne lastnosti, ki ščitijo celice pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali.
 • Uporaba v prehrani. Izvleček brusnic se uporablja za izdelavo različnih omak in koktajlov. Iz 1500 g brusnic dobimo liter soka. Suhe brusnice je mogoče uživati z žitaricami za zajtrk.

V katerih primerih ne smemo uživati brusnic?

 

 • Uporaba varfarina. Varfarin je antikoagulant, kar pomeni, da preprečuje strjevanje krvi. Ljudje, ki jemljejo varfarin, bi morali biti previdni pri uživanju brusnic.
 • Alergija na aspirin. Brusnice vsebujejo salicilno kislino, ki je prisotna tudi v aspirinu. Ljudje, ki potrebujejo zdravila za redčenje krvi in imajo predpisan aspirin, naj se izogibajo uživanju brusnic.
 • Ledvični kamni. Brusnice vsebujejo veliko oksalata in kalcija, kar povečuje možnost nastanka ledvičnih kamnov. Ljudje, ki imajo ledvične kamne ali pa so jih imeli, naj se pred uživanjem brusnic posvetujejo z zdravnikom.

Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-cranberry-juice.html

SHARE

Dodaj odgovor