Brokoli – zelen vir boljšega počutja

0
320

Brokoli je videti kot majhno drevo in je ena izmed najbolj zdravih vrst zelenjave. Kdor poskuša živeti na bolj zdravi način, bi moral v svojo prehrano redno vključevati brokoli. Zakaj bi morali uživati brokoli, preverite v nadaljevanju.

Z brokolijem nad raka

Uživanje zelenjave, ki jo uvrščamo med križnice, je povezano z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka, zlasti pljučnega raka in raka na debelem črevesu. Študije so pokazale, da je sulforafan, spojina, ki vsebuje žveplo in daje križnicam grenak ugriz, tudi tisto, kar jim daje moč za boj proti raku.

Raziskovalci so ugotovili, da lahko sulforafan zavira encim HDAC, za katerega je znano, da je vključen v napredovanje rakavih celic. Med druge križnice, ki se prav tako lahko borijo proti raku, sodijo cvetača, ohrovt, repa, zelje in vodna kreša.

Brokoli vsebuje tudi folat, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka na dojkah pri ženskah. Ustrezen vnos folata iz prehranskih virov nam lahko pomaga zatreti raka na debelem črevesu, želodcu, trebušni slinavki in na materničnem vratu.

Izboljšano zdravje kosti

Pomanjkanje vitamina K lahko vodi v nastanek šibkih kosti, ki se lomijo. Ena sama skodelica sesekljanega brokolija vsebuje 92 mikrogramov vitamina K, kar je več kot 100% dnevnih potreb našega telesa po vitaminu K. Z uživanjem vitamina K lahko hitro izboljšamo zdravje kosti, saj bomo pospešili absorpcijo kalcija v telesu in zmanjšali izločanje kalcija iz telesa v urinu.

Idealen za ohranjanje mladostnega videza

Brokoli je izjemno bogat z vitaminom C. Le-ta je naravni antioksidant, ki je nujno potreben za lepo kožo, saj jo ščiti pred škodljivimi dejavniki iz okolja, zmanjšuje gube in izboljšuje elastičnost kože. Brokoli poleg agrumov vsebuje veliko vitamina C, zato bi ga morali vključiti v svoj način prehranjevanja. Vitamin C igra ključno vlogo pri proizvodnji kolagena, brokoli pa vsebuje še vitamina A in E, ki sta prav tako pomembna za ohranjanje mladostnega videza.

Za prebavo in razstrupljanje

Brokoli vsebuje naravne vlaknine, kar pomeni, da preprečuje nastanek zaprtja ali obstipacije, vzdržuje zdrav prebavni trakt in zmanjšuje tveganje za nastanek raka debelega črevesa. Toksini se vsak dan izločajo skozi jetra in črevo, vendar za to telo potrebuje vlaknine. Študije so pokazale, da lahko vlaknine prispevajo k boljšemu delovanju imunskega sistema in zmanjševanju vnetja.

Zaščita pred kroničnimi obolenji

Visok vnos vlaknin v telo povezujemo z zmanjšanim tveganjem za pojav kroničnih obolenj, kot so koronarna srčna bolezen, kap, hipertenzija, sladkorna bolezen, debelost in bolezni prebavil.

Kakšna je hranilna vrednost brokolija?
Ena skodelica surovega brokolija (približno 91 gramov) vsebuje 31 kalorij, 0 gramov maščob, 6 gramov ogljikovih hidratov (2 g sladkorja in 2 g vlaknin) in 3 g beljakovin.

Ena sama skodelica brokolija zagotavlja več kot 100% dnevnih potreb po vitaminu C in vitaminu K, brokoli pa zadovoljuje tudi potrebe telesa po vitaminu A, folatu in kaliju.

Brokoli se zaradi uravnoteženosti med posameznimi hranili uvršča med top 20 vrst zelenjave.

Kako vključiti brokoli v prehrano?

Brokoli pred pripravo jedi vedno operemo pod tekočo vodo. Je idealen za pripravo juh, kot dodatek k testeninam, kot priloga na pici, kot dodatek v smoothiju in še mnogo več. Obstaja toliko različnih načinov priprave brokolija, da ga zagotovo ne bo težko vključiti v prehranjevalni režim!

(Povzetek članka po: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266765.php)

SHARE

Dodaj odgovor