Bosvelija odpravlja vnetje

0
2560

Bosvelija oziroma njena smola se v azijski in afriški ljudski medicini že vrsto let uporablja v medicinske namene, visoka cenjena pa je bila tudi v rimski in indijski civilizaciji. Vas zanima, za kaj jo uporabljamo? Vabimo vas k prebiranju članka.

Bosvelija nam nudi številne zdravstvene prednosti, med katerimi izstopa predvsem sposobnost odpravljanja vnetij. Z rastlino si lahko pomagamo pri lajšanju težav z osteoartritisom, revmatoidnim artritisom in vnetno črevesno boleznijo. Je tudi zdravilo proti bolečinam.

Bosvelna kislina, ki se nahaja v bosveliji,  pomaga preprečiti nastajanje levkotrienov v telesu. Le-ti naj bi povzročili nastanek vnetja in simptomov astme. Tudi štiri druge kisline v bosveliji pomagajo pri zaviranju razvoja encima, ki proizvaja levkotriene. Od teh štirih je najmočnejša acetil-11-keto-beta-bosvelna kislina (AKBA).

Za kaj uporabljamo bosvelijo?

Uporaba bosvelije je razdeljena na tri kategorije: versko, kozmetično in medicinsko. Egipčani so jo uporabljali pri verskih obredih, medtem ko so egiptovske ženske iz rastline pripravljale črtalo za oči.

Rimski in grški katoličani so kadilo bosvelije uporabljali v ritualih, kljub temu pa je bila bosvelija najpogosteje uporabljena zaradi zdravilnih lastnosti.

Kitajci so rastlino uporabljali kot stimulas, mazilo za poškodbe, za lajšanje težav s kožo ter težav z usti in žrelom.

Danes lahko bosvelijo kupimo v obliki smole, eteričnega olja, tabletk ali praška. Smola je dodana tudi k parfumom in kozmetiki.

Zdravstvene koristi bosvelije

V zadnjih nekaj desetletjih je znanost začela razumeti, da lahko bosvelija in njena olja koristijo našemu zdravju na več različnih načinov. Zanimiva je predvsem njena sposobnost, da zmanjšuje vnetja v telesu. Znanstveniki so ugotovili, da lahko bosvelija deluje na naslednje načine:

 • Vpliva na citokine,
 • pomaga urejati proizvodnjo belih krvnih celic,
 • upočasnjuje nastanek preobčutljivostne reakcije,
 • ureja proizvodnjo protiteles, ki ščitijo pred okužbami.
 • Vnetja

Vnetje je prisotno pri skoraj vsaki bolezni, vključno z življenjsko nevarnimi težavami, kot so bolezni srca, bolezni jeter in rak. Na srečo je bosvelija pokazala impresivno protivnetno delovanje zaradi vsebnosti naravnih spojin, kot so bosvelična kislina in terpeni.

Terpeni, ki jih najdemo tudi v aromatičnih rastlinah, kot so citrusi, poprova meta in bazilika, so močni antioksidanti. Na enak način, kot zaščitijo rastline, iz katerih izvirajo, lahko pred škodo, povzročeno s prostimi radikali zaščitijo tudi ljudi.

Druga spojina, ki jo najdemo v bosveliji je AKBA. Deluje podobno kot zdravilo NSAID, čeprav je raziskava pokazala, da povzroča veliko manj stranskih učinkov in znatno zmanjšana nevarnost toksičnosti. AKBA se je izkazala za učinkovito sredstvo proti vrsti vnetnih bolezni, vključno s kolitisom, astmo, artritisom, rakom in Crohnovo boleznijo.

 • Artritis

Bosvelija ima sposobnost zmanjševanja bolečine, vnetja in težav z gibanjem pri ljudeh, ki trpijo zaradi artritisa in osteoartritisa. Številne študije so potrdile njeno tradicionalno uporabo pri zdravljenju artritisa.

Ena izmed študij je pokazala, da so ljudje, ki trpijo zaradi artritisa, z uporabo bosvelije doživeli znatno zmanjšanje bolečine, kar so lahko primerjali z učinkovitostjo zdravil, namenjenih zdravljenju artritisa, le da pri tem niso doživeli nobenih stranskih učinkov.

V drugi študiji, objavljeni leta 2003, so raziskovalci dokazali, da je bosvelija znatno izboljšala vrsto simptomov artritisa, vključno z bolečino v kolenu, bolečino v trebuhu in hojo, v primerjavi s placebo skupino testirancev.

 • Težave z dihali

Bosvelija se že stoletja uporablja za zdravljenje dihalnih okužb in okužb sinusov, saj poveča udobje med dihanjem in pomaga premagati druge simptome obolenj dihal, kot sta kašelj in vneto grlo.

Raziskave so pokazale, da lahko bosvelija pomaga pri zdravljenju astme in alergij, pri odstranjevanju flegme iz pljuč, ima pa tudi protivnetni učinek na dihalni sistem ter nosne poti.

 • Rak

Eterično olje bosvelije ima sposobnost, da uniči rakave celice, pri čemer pusti zdrave celice nepoškodovane, zaradi česar je priljubljen dodatek pri zdravljenju rakavega obolenja.

Eterična olja bosvelije so se izkazala za učinkovita pri uničevanju celic raka dojke, medtem ko so se kisline, izolirane iz serotata bosvelije, izkazale kot smrtonosne za celice mieloma. Raziskave so prav tako pokazale, da je rastlina učinkovita proti levkemiji in raku prostate.

Raziskave kažejo, da lahko izvleček bosvelije zmanjša tveganje za možganski edem pri ljudeh z možganskimi tumorji.

Olje, pridobljeno iz bosvelije, lahko pomaga preprečiti ali zmanjšati neželene učinke, povezane z zdravljenjem raka, kot sta sevanje in kemoterapija.

 • Sladkorna bolezen

Nedavne raziskave kažejo, da je bosvelija učinkovito sredstvo za zdravljenje ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2.

Kako jo uporabljamo?

Pazljivo sledite navodilom na embalaži izdelka, vendar je priporočljivo, da začnete z manjšim odmerkom.

Da bi zmanjšali vnetje, jemljite od 600 do 900 mg  izvlečka bosvelije vsak dan.

Pri artritisu, kronični bolečini ali osteoporozi priporočamo višji odmerek – med 900 in 1200 mg na dan.

Obstaja veliko načinov uporabe eteričnega olja bosvelije. Nekateri izmed najbolj priljubljenih so:

 • Vdihnite ga neposredno ali razpršite, da odpravite  težave z dihanjem ali težave s sinusi.
 • Uporabite ga lahko lokalno, vendar ga najprej razredčite. Združite ga z nosilnim oljem, kot je kokosovo olje, in ga masirajte v boleče mišice ali sklepe.
 • Dodajte nekaj kapljic v kopel in se sprostite, da premagate bolečine.
 • Lahko ga jemljete oralno. Kapljico ali dve kanite pod jezik ali jih premešajte v čaj ali sok.

(Povzetek članka po: http://articles.mercola.com/herbs-spices/boswellia.aspx)

SHARE

Dodaj odgovor