Bolečina v kolenu? Ne, hvala.

0
1438

Zbudite se v lep dan poln novih dogodivščin, vstanete in zopet vaš čudovit dan zmoti bolečina v kolenu. Opravljate vsakodnevna opravila, ki pa se ob bolečini v kolenu zdijo skoraj nemogoča? Zdrava kolena so zelo pomembna za opravljanje vsakodnevnih dejavnost, zato nam lahko težave s koleni zmanjšajo kakovost življenja. V nadaljevanju vam predstavljamo serijo osmih vaj priznanega fizioterapevta Robina Mckenzia, ki nudijo pomoč do ponovnega gibanja brez bolečine v kolenu in tako tudi boljšega življenja.

 

Pri prvi vaji se usedete na stol, stopala pa imate plosko na tleh. Počasi dvignete stopalo noge z bolečino v kolenu od tal in jo izravnate. Če vajo izvajate pravilno, občutite skrčitev stegenske mišice.

active-knee-extension-in-sitting

Za drugo vajo potrebujete dva isto visoka stola. Na enega izmed stolov se usedete, na drugega pa dvignete nogo z bolečino v kolenu, tako da je koleno rahlo pokrčeno, prsti pa so dvignjeni v zrak. Nogo počasi zravnate.

Vajo lahko izvedete tudi tako, da se z dlanmi dotaknete kolen in jih potisnete navzdol, toliko da začutite lahko raztezanje za kolenom.

Tretja vaja se izvaja stoje, tako da položite peto noge z bolečino v kolenu na tla. Roke položite na področje nad kolenom in počasi pritiskate navzdol, da začutite kako se vez za kolenom razteza.

Če je bolečina bolj omejena na notranjo stran kolena, ga obrnete navzven, če pa je bolj omejena na zunanjo stran kolena, ga obrnete navznoter.

Hamstring

Četrto vajo začnete v sedečem položaju. Z obema rokama nad gležnjem potegnete nogo z bolečino v kolenu proti prsnemu košu, tako da se peta pomakne proti zadnjici.

Pri peti vaji stojite in položite peto noge z bolečino v kolenu na stol. Nagnete se naprej, dokler ne začutite kako se koleno raztegne. Če potrebujete oporo, se lahko naslonite na stol, ali pa si pod koleno postavite zvito brisačo in tako ublažite neugodje.

Pri izvajanju šeste vaje se postavite »na vse štiri«, nato pa se počasi nagnite nazaj na petah. Vajo lahko izvedete tudi tako, da se le usedete na pete.

spinal-flex-on-heels-219x300

Pri sedmi vaji stojte s stopali v širini ramen, za sabo pa postavite stol. Pred sabo imejte odprta vrata, tako da se lahko držite za obe kljuki na njih. Počasi se nagnite nazaj, kot da se nameravate usesti na stol, vendar se mu le približujte.

chairsquat-300x258

Zadnja vaja se začne, tako da stojite le na nogi z bolečino v kolenu, na robu stopnice, za podporo pa lahko uporabite stol. Koleno pokrčite, tako da drugo nogo počasi spuščate nižje od stopnice na kateri stojite.

Pri vsaki vaji držite končno pozicijo dve sekundi in naredite približno deset ponovitev. Vaje je priporočljivo delati 2-krat na dan.

(Vir članka: healthy-holistic-living.com/8-simple-exercises-for-knee-pain-relief)

Želimo vam veliko uspeha pri vajah in nadaljevanje aktivnosti brez bolečine v kolenu. Zraven vaj pa Vam priporočamo vrhunski izdelek Arthrocann Forte z Omega 3 – 6, kateri je primeren za naravno podporo trdim in mehkim vezem.

SHARE

Dodaj odgovor