Baobab je mogočno drevo, ki raste na Madagaskarju, v Afriki, Avstraliji in Arabiji. Pravimo mu tudi Opičji kruhovec, saj je njegov sadež priljubljena hrana opic. V resnici gre za skupno ime devetih vrst dreves, ki pripadajo rodu Adansonia.
Kaj je baobab?
Baobabu upravičeno pravimo, da je mogočno drevo, saj lahko v višino zraste tudi do 30 metrov, obseg njegove krošnje pa lahko meri 10 metrov in celo več. Obožujejo ga številne živali – poleg opic, ki jim baobab nudi prehrano in ptic, ki jim krošnje baobaba nudijo zavetje, tudi netopirji, ki zelo radi prespijo v krošnji baobaba, imajo pa tudi pomembnejšo nalogo – opraševanje njegovih cvetov. Plod drevesa je temne, rjave ali zelenkaste barve, meri pa lahko tudi do pol metra. Poznamo ga kot edino rastlino, katere plod se posuši naravno, na drevesu, semena pa se nato odstranijo in se zmeljejo v prah, ki se dodaja prehrambenim izdelkom.
Zakaj bi moral baobab postati del naše prehrane?
Plodovi baobaba vsebujejo številne hranilne snovi. 4,5 g baobaba v prahu vsebuje 12 kalorij in 2 g vlaknin. Plod vsebuje ogromno kalcija, vitamina C, kalija, magnezija, cinka, vitamina A, tiamina, vitamina B6 in biflavonoidov. Deluje kot prebiotik in je bogat s prehranskimi vlakninami.
40 g celuloze baobaba zadovolji več kot 100% priporočenega dnevnega vnosa vitamina C v telo. Raziskovalci so ugotovili, da so listi baobaba še posebej bogati s kalcijem, seme in jedrca plodov pa vsebujejo ogromno lipidov.
Baobab vsebuje 10 × več vlaknin kot jabolka in 6 × več vitamina C kot pomaranče, dvokratnik vrednosti antioksidantov v primerjavi z acai jagodami, dvokratnik vrednosti kalcija v primerjavi z mlekom, štirikratnik vrednosti kalija v primerjavi z bananami in petkratnik vrednosti magnezija v primerjavi z avokadom.
Baobab je naravni vir teh hranil, zato je biološko gledano bolj uporaben kot sintetično izdelani vitaminski dodatki. Naše telo hranila iz naravnih virov lažje absorbira.
Kot zanimivost naj omenimo še, da ima baobab naravni rok trajanja 3 leta, zato prehranskim dopolnilom ni potrebno dodajati aditivov in konzervansov, temveč vsebujejo samo 100% čisti prah baobaba.
Baobab slovi po slastnem okusu, ki nekoliko spominja na citruse.
Vas zanima, pri katerih zdravstvenih težavah predstavlja baobab idealno naravno pomoč?
- IMUNSKI SISTEM
Človeško telo vitamina C ne more proizvajati samo, prav tako pa ga tudi ne more shranjevati. 10 g oziroma 2-3 čajne žličke baobaba zadovoljujejo 33% dnevne potrebe po vitaminu C, ki nam pomaga pri vzdrževanju imunskega sistema.
- NORMALNO SPROŠČANJE ENERGIJE
Vitamin C prispeva k normalnemu sproščanju energije, ki mora biti počasno in enakomerno. Ker vitamin C podpira normalen metabolizem in nas oskrbi z energijo, je nujno potreben za normalno izvajanje telesne dejavnosti.
- KRVNI SLADKOR
Prašek baobab vsebuje kar 34% topnih vlaknin, kar našemu telesu pomaga upočasniti sproščanje sladkorja v krvni obtok. Poleg tega vlaknine vplivajo na normalno raven holesterola v krvi in zmanjšujejo količino visceralne maščobe (maščobe, ki je shranjena okoli organov v trebušni votlini).
- ABSORPCIJA ŽELEZA
Več kot 30% svetovnega prebivalstva trpi zaradi pomanjkanja železa, zaradi česar prihaja do slabokrvnosti. Mnogi ob pojavu težave iščejo pomoč v prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo železo, manj znano dejstvo pa je, da železo za svojo absorpcijo nujno potrebuje vitamin C. Ker je baobab bogat naravni vir vitamina C se absorbira bolje kot drugi železovi prehranski dodatki.
- ZDRAVA PREBAVA
Približno 40% ljudi po vsem svetu se prav v tem trenutku srečuje s prebavnimi težavami. Kljub zavedanju, da lahko vlaknine bistveno izboljšajo našo prebavo, 80% ljudi ne uživa dovolj vlaknin. Baobab prašek je bogat z vlakninami. Naše telo potrebuje dve vrsti vlaknin – v vodi topne in v vodi netopne. Baobab vsebuje obe vrsti.
- PREBIOTIKI
Večina ljudi pozna probiotike, topne vlaknine, ki jih najdemo v živilih, kot so jogurt, kefir in drugi mlečni izdelki. Probiotiki imajo ugoden vpliv na prebavno in hkrati na celostno zdravje. Slabše poznani pa so prebiotiki, ki imajo prav tako pomembno vlogo pri zdravljenju črevesja. Gre za prebavljiva prehranska vlakna, znana tudi kot topna vlakna, ki so sestavljena iz neživih snovi. Prebiotične lastnosti baobaba nam lahko pomagajo pri odpravljanju prebavnih težav.
- KOŽA
Naš največji organ se stara skupaj z nami. Z leti izgublja svojo prožnost, pojavijo se drobcene gubice, mi pa smo videti starejši in utrujeni. Naša koža nujno potrebuje antioksidante. Baobab vsebuje antioksidante in vitamin C, ki podpira nastanek kolagena, zaradi česar bo naša koža ponovno sijoča in napeta, gubice pa bodo manj opazne.
Ali ste vedeli? Nekaj zanimivosti o baobabu…
- Največji sovražniki baobaba so suša, strele in sloni.
- Oprašeni cvetovi baobaba cvetijo ponoči.
- Liste baobaba lahko skuhamo in pripravimo na podoben način kot špinačo.
- Šest vrst baobaba izvira iz Madagaskarja, dve iz Afrike in ena iz Avstralije.
Zanimivo in mogočno drevo baobab si lahko ogledate tudi v kratkem videu:
(Povzetek članka po: https://www.medicalnewstoday.com/articles/306445.php)