Baldrijan je biser narave!

0
830

Baldrijan je znan po svojih pomirjevalnih lastnostih in sposobnosti, da sprosti centralni živčni sistem in gladke mišice. Že vrsto let se uporablja kot sredstvo za pomoč pri nespečnosti, še posebej, če so vzrok zanjo težave z živci. V baldrijanu najdemo več kot 120 spojin, vendar kljub svoji kompleksnosti pri zmerni uporabi nima negativnih stranskih učinkov.

Baldrijan pomirja in ne povzroča odvisnosti, kot večina temu namenjenih zdravil. S študijo je bilo ugotovljeno, da izvleček baldrijana bistveno zmanjša čas, ki je potreben, da ljudje zaspijo. Vpliva na zmanjšanje pogostega vstajanja ponoči,  zmanjšuje notranji nemir in napetost ter povečuje kakovost spanja.

Baldrijan se v Evropi uporablja kot zdravilo proti krčem, še posebej trebušnim in menstrualnim. Pomaga pri težavah z dismenorejo, koristen pa je lahko tudi pri migreni in revmatičnih bolečinah.

Uporablja se kot blago pomirjevalo za ljudi, ki doživljajo čustveni stres. Nadomesti lahko sintetične antidepresive in benzodiazepine in se včasih uporablja kot mišični relaksant za zdravljenje bolečine.

(Povzetek članka po: http://www.herbwisdom.com/herb-valerian.html)

 

SHARE

Dodaj odgovor