Baker za normalen potek presnove

0
467

Baker je nujno potreben za vzdrževanje zdravja, saj gre za mineral, ki omogoča normalen potek presnove v povezavi z aminokislinami in beljakovinami. Naše telo ga ne proizvaja, zato ga moramo vanj vnesti s prehrano. Če se želimo izogniti pomanjkanju bakra v telesu, ga moramo vključevati v vsakodnevno prehrano. Vabimo vas k prebiranju članka, v katerem boste izvedeli vse o bakru.

Baker je nujno potreben za pravilno rast telesa, učinkovito uporabo železa, pravilen potek encimskih reakcij ter za boljše zdravje vezivnega tkiva, las in oči. Preprečuje prezgodnje staranje in povečuje proizvodnjo energije.

Kateri so simptomi pomanjkanja bakra?

Pomanjkanje bakra lahko povzroči naslednje simptome:

  • Anemija,
  • nizka telesna temperatura,
  • krhke kosti,
  • osteoporoza,
  • razširjene žile,
  • nizko število belih krvnih celic (levkocitov),
  • neenakomeren srčni utrip,
  • zvišane vrednosti holesterola,
  • nizka odpornost proti okužbam,
  • okvare ob rojstvu,
  • slaba pigmentacija kože,
  • motnje delovanja ščitnice.

Pojavijo se lahko tudi drugi simptomi, kot so: letargija, bledica, rane, edemi, zavrta rast, izguba las in apetita, diareja, krvavitev pod kožo, dermatitis.

Kje ga najdemo?

Baker je prisoten v različnih virih hrane. Vsebujejo ga: jetra, meso, morski sadeži, fižol, sojina moka, pšenični otrobi, mandlji, avokado, ječmen, česen, oreški, oves, pesa in leča. Prav tako vstopi v človeško telo preko pitne vode v bakrenih ceveh in z uporabo bakrene posode. Ostrige so najbogatejši viri bakra v naravi.

Baker in njegove zdravstvene koristi:

  • Artritis. Baker ima protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju simptomov artritisa. Na trgu so tudi bakrene zapestnice, ki naj bi lajšale simptome artritisa.
  • Normalna rast. Baker je bistvenega pomena za normalno rast in razvoj, zato je zelo pomembno, da ga redno vključujemo v prehrano. Prav tako tudi ščiti skeletni, živčni in kardiovaskularni sistem. Zaradi pomanjkanja bakra je lahko onemogočena normalna oskrba organov in tkiv s kisikom, zaradi česar prihaja do nepravilnega delovanja organov.
  • Lasje in oči. Baker je ključna sestavina naravnega temnega pigmentna, imenovanega melanin, ki daje barvo naši koži, očem in lasem. Melanociti lahko proizvajajo melanin samo v prisotnosti encima, imenovanega tirozinaza, ki izhaja iz bakra. Uživanje njegovih dopolnil nas ščiti pred staranjem las.
  • Stimulira delovanje možganov. Baker je splošno znan kot stimulans možganov, zato hrano z visoko vsebnostjo bakra pogosto označujemo kot »hrano za možgane«. Kljub temu pa moramo biti pozorni, saj prevelike količine bakra našim možganom prej škodijo kot koristijo.
  • Encimske reakcije. Baker je sestavni del kar 50 različnih encimov, ki sodelujejo pri različnih bioloških reakcijah v organizmu. Ti encimi lahko pravilno delujejo le v prisotnosti bakra. Brez encimskih reakcij v organskih sistemih bi bil naš celoten metabolizem upočasnjen, zapletena mreža reakcij in metabolnih poti pa bi prenehali delovati v harmoniji.
  • Rdeče krvne celice. Baker je bistvenega pomena za proizvodnjo rdečih krvnih celic in hemoglobina.
  • Imuniteta. Je pomemben del procesa celjenja, ki zagotavlja boljše celjenje ran. Deluje kot zdravilo za slabokrvnost, našemu telesu pa omogoča, da se ubrani pred okužbami.
  • Holesterol. Znano je, da baker znižuje nivo slabega ali LDL holesterola in pomaga povečati dober oziroma HDL holesterol. S tem zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, kot so ateroskleroza, srčni infarkt in možganska kap.

 

SHARE

Dodaj odgovor