Aronija – zdravilna jagoda

0
1468

Aronija izvira iz Severne Amerike. Je cvetoča trajnica s črnimi, vijoličnimi ali rdečimi jagodami. Je vsestranska rastlina, katere zdravilne lastnosti so poznali že Indijanci, sedaj pa imate priložnost, da jo spoznate, tudi vi. Vabljeni k prebiranju članka.

Aronija je grm, ki v višino zraste od 4 pa do 8 metrov. Ima izmenično rastoče liste, ki so temno zelene barve. Julija in avgusta na rastlini najdemo bleščeče se, bele cvetove, vsak izmed njih pa ima po 5 cvetnih listov. Plodovi so v velikosti graha, vsak izmed njih pa vsebuje eno do pet semen. Aronija lahko v divjini živi tudi od 40 do 60 let.

Rastlina izhaja iz vzhodne Kanade in vzhodnih delov Severne Amerike. Okoli leta 1900 se je preselila v Evropo in Nemčijo ter v Rusijo. V zadnjih letih jo gojijo predvsem v Nemčiji in vzhodnoevropskih državah.

Hranilna vrednost

100 gramov jagod vsebuje 26,26% mangana, 23,33% vitamina C, 13,95% celotnega prehranskega vlakna, 7,80% vitamina E, 7,75% železa, 7,38% ogljikovih hidratov, 6,25% vitamina B9, 4,82% cinka, 4,76% magnezija, 3,45% kalija, 3% kalcija, 2,80% beljakovin, 1,43%  maščobe in 0,07% natrija.

Aronija in njena uporaba v zdravstvene namene

Raziskave kažejo, da je aronija bogata z antioksidanti, ki preprečujejo nastanek poškodb celic zaradi delovanja prostih radikalov. V 100 g aronije najdemo okoli 1480 mg antocianina in 1752 mg polifenola. Antocianin daje jagodičju temno vijolično barvo. Raziskava kaže, da  v skupini stotih živil omenjeni spojini vsebuje le 24 živil. Aronija preprečuje razvoj bolezni srca in ožilja, raka, ulkusov, diabetesa, vnetja oči, bolečine v sklepih, bolezni jeter, gripe, prehlada in alergij. Spodbuja spomin, upočasni proces staranja in izboljša dobro počutje.

Jagode aronije povečujejo krvni obtok in izboljšajo delovanje krvnih žil. Imajo protivnetne, antioksidativne in protikancerogene lastnosti, ki pomagajo ohranjati splošno zdravje. Prav tako preprečujejo nastanek kardiovaskularnih bolezni in raka.

Pri katerih težavah si lahko pomagamo z aronijo?

  • Prevelika telesna teža

Nezdrava telesna teža je vse pogostejša težava, s katero se srečujejo tudi mladi ljudje. Aronija vsebuje nizko količino maščob in kalorij, vsebuje pa veliko količino prehranskih vlaken in hranil. Jagode aronije nam pomagajo ohranjati splošno zdravje, ne da bi se pri tem nakopičili tudi dodatni kilogrami.

  • Slaba prebava

Prebava vpliva na splošno počutje. Slaba prebava je lahko vzrok za razvoj številnih obolenj. Aronija vsebuje prehranske vlaknine, ki olajšajo prehajanje hrane skozi črevo, pri čemer zmanjšujejo tveganje za nastanek diareje, zaprtja, napihnjenosti, krčev in nelagodja v želodcu. Zaradi vsebnosti antioksidantov lahko s pomočjo aronije iz črevesja odpravimo slabe bakterije.

  • Delovanje prostih radikalov

Prosti radikali so odgovorni za razvoj številnih bolezni v našem telesu. Proti njim se lahko borimo s pomočjo antioksidantov, ki jih vsebuje tudi aronija. Vsebuje kofeinsko kislino, kvercetin, malvidin, epikatehin, karoten in zea-ksantin. Prisotnost antioksidativnih lastnosti izboljša splošno zdravje in zavira delovanje prostih radikalov, ki povzročajo mutacije zdravih celic.

  • Rakasta obolenja

Raziskava kaže, da prisotnost antocianina v aroniji pomaga zmanjšati tveganje za razvoj raka debelega črevesa.

  • Kognitivne bolezni

Prosti radikali lahko poškodujejo tudi možganske celice. Prisotnost antocianov v aroniji je povezana z zvišanjem aktivnosti nevronskih poti in tudi z zmanjševanjem oksidativnega stresa v možganih, kar zmanjšuje tveganje za demenco, Alzheimerjevo bolezen in druge kognitivne bolezni.

  • Zmanjšana odpornost

Aronija vsebuje antioksidante, tudi vitamin C, ki pomaga uravnavati delovanje belih krvnih celic.

  • Zdravje oči

Jagode vsebujejo karoten, ki pomaga zmanjšati oksidativni stres v očesu. Prav tako preprečuje tveganje za nastanek degeneracije makule.in preprečuje nastanek sive mrene.

  • Kožna obolenja

S pomočjo aronije lahko izboljšamo zdravje in videz kože. Oksidativni stres povzroči prezgodnje staranje kože, ki ga prepoznamo po pojavu starostnih peg, gubic in brazgotin. Antioksidanti, ki jih najdemo v jagodah aronije, lahko upočasnijo proces staranja.

  • Težave s srcem in krvnim pritiskom

Jagode vsebujejo kalij, ki je zdrav za srce. Kalij deluje kot vazodilator, kar pomeni, da širi krvne žile in s tem olajša stres, ki lahko prizadene kardiovaskularni sistem. Pomaga pri sprostitvi arterij, krvnih žil, izboljšuje pretok krvi in zmanjšuje tveganje za nastanek možganske kapi ter srčnega infarkta. Antioksidanti in prehranske vlaknine so bistvenega pomena za zniževanje ravni holesterola, kar vodi k boljšemu srčnemu zdravju.

  • Soočanje s sladkorno boleznijo

Prehranske vlaknine, ki jih najdemo v aroniji, povezujemo z zvišanjem regulacije inzulina, ki pomaga normalizirati raven sladkorja v krvi.

(Povzetek članka po: https://www.healthbenefitstimes.com/chokeberry/)

 

SHARE

Dodaj odgovor