Arnika – odpravimo vnetja in bolečino!

0
1215

Arniko (Arnica montana) najdemo v goratih predelih. Prepoznamo jo po čudovitem rumenem cvetu. Rastlina vsebuje veliko število zdravilnih spojin, kot so helenalin, linolna kislina, palmitinske kisline in timol. Prav zaradi omenjenih spojin ima arnika širok spekter uporabe v zdravstvene namene.

Ali ste vedeli, da je nemški znanstvenik in pisatelj Goethe nekoč omenil, da mu je arnika rešila življenje? Da, arnika ima zares pestro zgodovino. V nadaljevanju članka lahko preverite katere so zdravilne lastnosti arnike – morda boste tudi vi našli razlog, da uporabite to čudovito rastlino!

  • Zmanjšuje vnetja

Arnika deluje kot blagodejno sredstvo za lajšanje vnetnih procesov. To velja tudi za športne poškodbe – gel iz arnike, ki ga nanesemo neposredno na mesto poškodbe zares dela čudeže! Kmalu po nanosu opazimo zmanjšanje otekline in občutimo sproščanje mišic. Arnika sodi med najbolj pogoste rastline, ki jih uporabljajo tudi športniki.

  • Lajša težave, ki jih povzroča artritis

Artritis je vnetje sklepov, ki se pogosto pojavi pri starejših ljudeh. Tudi v tem primeru lahko uporabimo protivnetne lastnosti arnike. Kot pri športnih poškodbah lahko tudi pri težavah z artritisom  gel nanesemo neposredno na obolel predel in tako zmanjšamo bolečine v sklepih in otekline, kar precej olajša normalno gibanje.

  • Deluje kot analgetik

Analgetik je sredstvo, namenjeno lajšanju bolečin. Zdravila, namenjena zdravljenju vnetij (Ibuprofen) sicer odpravijo vnetje, bolečina pa ostane.  Arnika deluje kot analgetik in jo lahko uporabljamo za lajšanje bolečine po celem telesu. Opozorilo: Nikoli je ne nanašamo na odprte rane.

  • Vsebuje spojine, ki sodelujejo pri celjenju žil

Edinstvena mešanica spojin v arniki sodeluje pri celjenju poškodovanih žil v različnih plasteh kože. Na ta način arnika preprečuje odrgnine, hematome zaradi popokanih žil in starostne pege. Ste na svojem telesu opazili modrico? Odpravite jo z arniko!

  • Lajša težave s kožo

Arnika ima rahle protimikrobne lastnosti, ki jih lahko izkoristimo pri težavah s kožo, kot so: akne, luskavica, ekcem in dermatitis. Z njeno pomočjo lahko precej olajšamo srbečico, odpravimo kožne izpuščaje in rdečico.

  • Spodbuja zdravo rast las

Vam izpadajo lasje? Če želite okrepiti svoje lase in jim povrniti njihovo moč, dodajte izvleček arnike šamponu, ki ga uporabljate za umivanje las. Bogata hranila v tej neverjetni rastlini bodo spodbudila rast las in jim vrnila sijaj.

  • Vlaži suho kožo

Ena izmed pogostih težav v hladnih mesecih je suha koža. Navlažimo jo lahko z arniko in sicer tako, da jo zmešamo z nosilnimi olji ali pa jo dodamo kremam za nego telesa.

  • Zmanjšuje poporodne krvavitve

Po porodu predstavljajo eno izmed večjih tveganj za mater prav poporodne krvavitve. Nedavne raziskave kažejo, da lahko z uporabo navadne arnike omenjene krvavitve preprečimo oziroma zmanjšamo.

Kako pripravimo čaj iz arnike?

Postopek priprave čaja je povsem enostaven. V vrelo vodo dodamo posušeno arniko (1 žličko arnike na 1 skodelico vode) in počakamo 3-7 minut. V vročih poletnih mesecih lahko iz arnike pripravimo tudi ledeni čaj. 6 žličk posušene arnike prelijemo s skodelico vroče vode in počakamo 5 minut. Medtem pripravimo vrč, v katerega bomo hranili ledeni čaj. V pripravljen vrč nalijemo 250 ml vode in ji dodamo čaj, iz katerega odstranimo vse delce arnike. Dodamo tudi nekaj kock ledu. Po želji lahko čaj sladkamo.

 

(Povzetek članka po:https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/arnica-montana.html)

 

SHARE

Dodaj odgovor