Aminokisline upočasnjujejo proces staranja

0
671

Lepa koža, čvrsti nohti in sijoči lasje so zagotovo simboli zdravja in naravne lepote. Da bi jih ohranili, moramo preprečevati pojav prezgodnjega staranja. Z drugimi besedami – telo moramo napolniti z določenimi hranili. Koža je odraz našega metabolizma in je izjemno občutljiva na vse spremembe, ki se pojavijo. Alergijske reakcije, okužbe ali slaba cirkulacija in oskrba s kisikom se hitro prepoznajo tudi na koži. Vas zanima, kako poskrbeti za naravno lepoto tudi v zrelih letih? Vabimo vas k prebiranju članka!


Ustrezna kombinacija aminokislin deluje kot popravilo, ki se odraža od znotraj navzven, kar potrjujejo tudi številne raziskave. Aminokisline kožo, lase in nohte napolnijo s hranili, s čemer krepijo vezivno tkivo, kožo pa ohranjajo gladko in elastično.

Kreatin podpira kožno funkcijo in stimulira proizvodnjo kolagena

Kreatin igra pomembno vlogo pri ohranjanju lepe in zdrave kože. Sestavljata ga aminokislini arginin in metionin. Naše telo ga lahko proizvaja samo, še posebej pomemben pa je za presnovo celične energije. Oseba, ki tehta 70 kilogramov, ima v svojem telesu približno 120 gramov kreatina, ki je koncentriran v tkivih in celicah z veliko energije (mišice, možgani, imunske celice). Koža, ki je naš največji organ, zahteva, da kreatin učinkovito opravlja svoje naloge v telesu. Njegova naloga je oskrba celic z energijo in s tem podpiranje obnove vezivnega tkiva ter celic.

Ko se staramo, se delitev celic upočasni – namesto, da bi se delile vsakih 28 dni, se delijo vsakih 30-40 dni. S tem se zmanjša število novih celic, ki so potrebne za ohranjanje mladostnega videza. Število kolagena in elastina se prične zmanjševati že okrog 25.leta starosti.

Aminokislini arginin in karnitin tvorita kreatin

Arginin in karnitin tvorita kreatin, ki podpira naravne kožne funkcije in spodbuja celice, da proizvedejo več kolagena in elastina. Celice, ki jih oskrbuje kreatin, so sposobne popraviti poškodovano DNA. Poleg tega pa lahko kreatin ščiti celice pred škodljivimi snovmi, saj jih obda z vodnim filmom. Koža tako lažje nadomesti izgubljeno vlago. Kreatin je izjemno pomemben za tvorbo kolagena, ki je odgovoren za čvrsto kožo, močne vezi, kite in hrustanec.

Glutamin uravnava kislinsko-bazično ravnovesje

Uravnotežena prehrana je predpogoj za zdravo kožo. Redno vnašanje vseh potrebnih hranil v telo upočasnjuje proces staranja kože in podpira obnovo oziroma regeneracijo celic. Pogosto se zgodi, da je naša prehrana nezdrava in neuravnotežena. Kava, nikotin in prevelike količine mesa lahko povzročijo zakisanost telesa, zaradi česar postanejo celice in tkiva neuravnovešeni. Aminokisline ogromno prispevajo k doseganju kislinsko-bazičnega ravnovesja, saj nevtralizirajo delovanje kislin. Žal pa zaloge aminokislin s starostjo upadajo, zaradi česar prihaja do izgube elastičnosti kože in mišic, pojavijo pa se tudi prve gube in izpadanje las.

Če želimo doseči kislinsko-bazično ravnovesje, moramo uživati glutamin. Gre za aminokislino, ki lahko iz naših ledvic prežene strupen amoniak. Čeprav naše telo proizvaja glutamin, ga ne more proizvajati v zadostnih količinah. Posledice so zares zaskrbljujoče, saj gre za snov, ki je odgovorna za tvorbo beljakovin. Če v telesu ni dovolj glutamina, organi uporabijo beljakovine iz mišic.

Ker lahko glutamin  upočasni proces staranja, mu znanstveniki pravijo kar “notranji vrelec mladosti”.

Karnitin podpira pretvorbo maščob v energijo

Ko se staramo, se poveča tudi količina maščobe v telesu. Če želimo preprečiti prekomerno kopičenje maščobe, moramo skrbeti za redno telesno aktivnost in zdravo prehrano, pri lažjem nadzorovanju telesne teže pa nam lahko pomaga tudi karnitin, ki ga danes pogosto označimo kot »fatburner«. V kombinaciji z gibanjem lahko karnitin prispeva k povečanemu izgorevanju maščob.

(Povzetek članka po: http://www.aminoacid-studies.com/areas-of-use/anti-aging.html)

SHARE

Dodaj odgovor