Aminokisline se predstavijo

0
968

Zagotovo smo že vsi slišali za beljakovine. Da, govorimo o molekulah, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Lahko torej rečemo, da so bistvenega pomena za naše preživetje. Pri vsem tem pa pozabljamo na zelo pomembno dejstvo – beljakovine so zgrajene iz aminokislin.

Aminokisline so gradniki življenja. Ko zaužijemo beljakovine, jih telo pretvori v posamezne aminokisline, nato pa jih preusmeri na tista mesta, kjer jih najbolj potrebuje. Se ukvarjate s športom? Za športnike je pomembna predvsem skupina treh aminokislin: levcin, izolevcin in valin, ki jih imenujemo BCAA ali aminokisline z razvejano verigo. Kot že ime pove, imajo te aminokisline posebno obliko, ki jim omogoča, da se uporabljajo na način, o katerem lahko druge aminokisline le sanjajo. Če so torej beljakovine zgrajene iz aminokislin, zakaj bi morali poleg beljakovin uživati tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo aminokisline?

Najpogostejši razlog, zaradi katerega se ljudje odločajo za uživanje prehranskih dopolnil z vsebnostjo aminokislin, je povezan z rastjo mišic. Dokazano je, da levcin izboljša sintezo mišičnih beljakovin po telesni vadbi. Tako imajo mišice na voljo vse, kar potrebujejo za svojo rast, hkrati pa so bolje pripravljene na naslednjo vadbo.

Aminokisline pogosto povezujemo z bodybuilderji. Konec koncev so mišice res zgrajene iz aminokislin, vendar pa posamezne aminokisline služijo tudi krepitvi zdravja. Vplivajo lahko na razpoloženje, zmanjšanje stresa in povečanje telesne odpornosti.

Ali poznamo več vrst aminokislin?

Človeško telo potrebuje 20 aminokislin. V osnovi jih delimo v dve skupini. Ne-esencialne so tiste, ki jih telo prideluje samo, esencialne pa moramo v telo vnesti s pomočjo prehrane, saj jih telo ne more proizvajati.

Esencialne aminokisline so: histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanil, treonin, triptofan in valin.

Ne-esencialne aminokisline pa so: alanin, arginin, asparagin, asparaginska kislina, cistein, glutaminska kislina, glutamin, glicin, prolin, serin in tirozin.

Kateri so prehranski viri aminokislin?

Obstaja veliko živil z visoko vsebnostjo aminokislin.

Najboljši rastlinski viri so: tofu, kvinoja, soja.

Pusto meso: šunka, svinjina, govedina.

Perutnina in morski sadeži: piščančje in puranje prsi, trska, iverke, smuč.

Jajca in nemastni mlečni izdelki.

Vas zanima, zakaj so aminokisline tako zelo pomembne za naše telo?

 • Mišična masa

Kot smo omenili, se ljudje v prvi vrsti odločajo za dopolnila aminokislin z namenom, da povečajo svojo mišično maso, zato smo mišice postavili na prvo mesto našega seznama. Vendar pa moramo omeniti, da tukaj ne gre samo za športnike. S starostjo se prične mišična masa počasi zmanjševati, ne glede na to, ali telovadimo ali ne. Levcin je daleč najpomembnejša aminokislina za gradnjo mišic. V kombinaciji z vitaminom D je zmaga zagotovo naša!

Dnevno bi morali zaužiti 2,5 grama levcina, 1,25 grama izolevcina in 1,25 grama valina. Druga možnost je, da dnevno vzamemo 3-4 grame levcina.

 • Razpoloženje

Aminokislini L-triptofan in 5-HTP sta ključna gradnika serotonina, nevrotransmiterja, ki zmanjšuje tveganje za nastanek anksioznosti in depresije. Pomagata nam lahko tudi pri odpravljanju nespečnosti.

 • Stres

Aminokislina GABA deluje kot nevrotransmiter, ki spodbuja sproščenost in izboljšuje sposobnost koncentracije. Možganom pomaga doseči alfa valove, ki lahko zmanjšajo anksioznost.

 • Imunski sistem

N-acetilcistin ali NAC je aminokislina, ki je bistven gradnik glutationa, glavnega antioksidanta v telesu. NAC lahko zmanjša pojavnost gripe pri starejših ljudeh, kar je bilo dokazano tudi s študijo, izvedeno v Italiji.

 • Krvne žile

L-arginin je odgovoren tudi za regulacijo prožnosti krvnih žil. Večja prožnost je dobra za kardiovaskularni sistem. Nekatere raziskave kažejo, da je omenjena aminokislina pomembna tudi za zniževanje krvnega tlaka. Pomaga lahko moškim z erektilno disfunkcijo.

Za konec pa si poglejmo še nekaj zanimivih dejstev o aminokislinah:

 • Aminokisline so sestavljene iz treh skupin: amino skupine, karboksilne skupine in R (radikal), ki je stranska veriga.
 • Obstaja 20 različnih aminokislin. Vsaka izmed njih ima drugačno stransko verigo.
 • Povezava med dvema aminokislinama se imenuje peptidna vez.
 • Beljakovina je dolga veriga, ki je sestavljena iz več aminokislin.
 • Naše telo lahko proizvede 13 aminokislin.
 • Popolni vir aminokislin (vsebujejo vse aminokisline) so meso, perutnina, ribe, mlečni izdelki, jajca in soja.

(Povzetek članka po:http://deliciousliving.com/supplements/5-health-boosting-benefits-amino-acids)

 

SHARE

Dodaj odgovor