Aloe vera – rastlina nesmrtnosti

0
791

Aloe vera je kaktus, ki sodi v družino Liliaceae. Raste v suhem podnebju. Uporablja v različne namene – stari Egipčani jo imenujejo »rastlina nesmrtnosti«. Pogosto jo uporabljajo za zdravljenje opeklin.

Kadar odlomimo list aloe vere, rastlina izloči gel, ki se lahko uporablja za pomiritev kožnega vnetja.

V preteklosti so bile opravljene različne študije, v katerih so želeli ugotoviti, kakšne zdravilne učinke ima ta čudežna rastlina. Ugotovili so, da je aloe vera učinkovita pri zdravljenju kožnih obolenj, težav z lasmi in lasiščem in še mnogih drugih obolenj. Zdravi rane, opekline, manjše kožne okužbe, ciste, ekceme, genitalni herpes, prhljaj, afte, kožne razjede, pomaga pri težavah s sladkorno boleznijo in pri povišanih maščobah v krvi.

 

Najpogostejše indikacije za uporabo aloe vere:

 

  • Zdravi opekline. Aloe vera ima močan zdravilni učinek na epitelijsko tkivo. Deluje kot zaščitni sloj na koži in pomaga zadrževati vlago. Zaradi hranilne vrednosti in antioksidativnih lastnosti omogoča koži da se hitreje zdravi.
  • Deluje kot vlažilno sredstvo. Aloe vera kožo navlaži, ne da bi ob tem pustila občutek mastne kože. Ženske, ki uporabljajo puder v prahu lahko predhodno na kožo obraza nanesejo aloe vero, da preprečijo izsušitev kože. Moški jo lahko uporabljajo za zaščito kože po britju, saj lahko njene zdravilne lastnosti pospešijo celjenje ranic, nastalih ob britju.
  • Zdravi akne. Aloe vera vsebuje avksine in gibereline. To so hormoni, ki imajo protivnetne lastnosti, zaradi katerih pospešijo celjenje ran in zmanjšujejo vnetja kože. Giberelini delujejo kot rastni hormon, zato stimulirajo rast novih celic. S tem koži omogočijo, da celi hitro in brez posledičnih brazgotin. Aloe vera kožo pomirja, zmanjšuje vnetja in nastale mehurje, zmanjšuje pa tudi občutek srbenja. V ajurvedski medicini se uporablja za zdravljenje kroničnih težav s kožo, kot so psoriaza, akne in ekcemi.
  • Upočasni staranje kože. V procesu staranja se srečamo s pojavom drobnih gubic in z izgubo elastičnosti kože. Listi aloe vere vsebujejo antioksidante, beta karoten ter vitamina C in E, ki pomagajo izboljšati naravno čvrstost kože in kožo ohranijo hidrirano.
  • Zmanjšuje vidnost strij. Koža je precej raztegljiv organ. Vendar pa se lahko ob prevelikem raztegovanju (nosečnost, hitro pridobivanje ali izguba telesne teže) pojavijo strije – koža izgubi elastičnost. Aloe vera zanesljivo zmanjšuje vidnost nadležnih strij.
  • Je bogata s hranili. Aloe vera vsebuje več kot 75 različnih hranilnih snovi, kot so vitamini, minerali, encimi, sladkorji, fenolne spojine, lignin, saponini, steroli, aminokisline in salicilna kislina.
  • Blaži paradontalne bolezni. Aloe vera je koristna pri zdravljenju bolezni dlesni kot so vnetja dlesni in parodontitis. Zmanjšuje krvavitev, otekanje in vnetje dlesni. Je močan antiseptik in ima protiglivične lastnosti, zato je v pomoč tudi pri pojavu stomatitisa, aftoznih razjed in razpokanih ustnih kotov.
  • Izboljša prebavo. Aloe vera izboljša prebavo in zdravi razjede. Nekateri ljudje jo uporabljajo kot odvajalo. V pomoč je tudi pri pojavu artritisa in revmatizma.

Povzetek članka po: http://www.mindbodygreen.com/

Dodaj odgovor