Ali poznate yacon?

0
992

Yacon (Smallanthus sonchifolius) je trajnica, ki raste predvsem v Južni Ameriki. Ima okusne in užitne gomolje, bele, oranžne, rumene ali rdeče cvetove in temno zelene liste. Zraste v višino dveh metrov in sodi v družino sončnic.

Sočno meso gomolja ima sladkast okus, užitni pa so tudi listi rastline, ki vsebujejo številne organske spojine. Omeniti moramo, da yacon proizvaja dve vrsti gomoljev. Prva vrsta sestoji iz korenik, ki so rdeče barve in rastejo blizu površine. So užitni, vendar pa se večinoma uporabljajo za sajenje yacona. Druga vrsta gomoljev je rjave barve – so večji in se uporabljajo za pripravo jedi.

Rastlina je zelo odporna proti suši, zato jo zlahka gojimo skozi vse leto. Izjemno suho in hladno vreme lahko povzroči odmrtje listov, vendar pa korenike ostanejo pod zemljo in pričnejo rasti takoj, ko se temperatura in vsebnost vlage normalizirata.

V času španskega osvajanja so yacon uporabljali kot vir vode.

Po španski osvojitvi Andov se je gojenje yacona zmanjšalo.

Kaj vsebuje?

Gomolji yacona sestojijo iz fruktooligosaharidov in vode. Telesu pomaga povečati absorpcijo vitaminov in mineralov, vsebuje pa tudi kalcij, kalij in fosfor.

Yacon vpliva na:

  • Raven sladkorja v krvi

Fruktooligosaharidi v yaconu omogočajo, da telo ne absorbira nobenih enostavnih sladkorjev, pripomore pa celo k zniževanju tvorbe glukoze v jetrih. To je zelo pomemben podatek za ljudi, ki se soočajo s sladkorno boleznijo.

  • Krvni tlak

Yacon ima velik vpliv na srčno-žilni sistem. Najprej moramo omeniti njegovo visoko vsebnost kalija. Kalij je vazodilatator, kar pomeni, da sprošča krvne žile in zmanjšuje pritisk na kardiovaskularni sistem. S tem omogoča večji pretok krvi in kisika v dele telesa, ki ju najbolj potrebujejo in zmanjšano tveganje za nastanek ateroskleroze in drugih bolezenskih stanj (srčni infarkt, možganska kap).

Kalij pomaga uravnavati ravnovesje tekočin v celicah in tkivih našega telesa.

  • Holesterol

Tako kot za sladkorne bolnike je yacon pomemben tudi za ljudi, ki morajo nadzorovati svojo raven holesterola v krvi. Fruktooligosaharidi, ki sestavljajo yacon, pomagajo zniževati ravni lipidov in preprečujejo kopičenje “slabega” holesterola. Posledica je zmanjšano tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja (vključno s koronarno srčno boleznijo).

  • Hujšanje

Uživanje yacona nam lahko pomaga pri zdravi izgubi odvečnih kilogramov. Večina gomoljev je sestavljena iz škroba, kar pa za yacon ne velja. Kljub temu nam daje občutek sitosti in vsebuje zelo malo kalorij. Zaradi visoke vsebnosti vlaken ima rahlo odvajalni učinek.

  • Prebavila

Naše telo fruktooligosaharidov ne more absorbirati, kar pa ne pomeni, da se omenjene spojine ne zdijo okusne zdravim bakterijam v naših prebavilih! Yacon vsebuje prebiotične spojine, ki spodbujajo rast in zdravje mikroflore v našem telesu. Kadar so bakterije v črevesju zdrave in preskrbljene, je absorpcija vitaminov in mineralov iz prehrane največja. Rahlo odvajalni učinek yacona preprečuje nastanek zaprtja, napenjanje in resna gastrointestinalna stanja, kot so želodčne razjede in rak na debelem črevesju.

  • Rakava obolenja

Spojine v yaconu delujejo zaviralno na rast rakavih celic.  

  • Jetra

Jetra so vir glukoze v našem telesu, zato jih moramo varovati. Določene količine yacona preprečujejo kopičenje maščob v jetrih in ohranjajo zdravje ter normalno delovanje jeter.

Kako ga uživamo?

Yacon slovi po svojem sladkem in sočnem okusu. Je presenetljivo hrustljav. Najboljši način za vnos v telo je uživanje surovih gomoljev, ki  jih lahko postrežemo kot prigrizek ali pa jih pripravimo v solati. Pred uživanjem ga je seveda potrebno olupiti. Olupljen in sesekljan yacon lahko pomešamo z drugimi sadeži – zelo okusen je v kombinaciji z mangom in ananasom.

Uporabimo ga lahko za kuhanje ali peko.

Na voljo je v obliki čajev, tablet in kapsul.

Je odlična sestavina za vse, ki želite  vzdrževati nizkokalorično dieto.

(Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/yacon.html)

SHARE

Dodaj odgovor