Ali imate dober vid?

0
730

Lutein je eden izmed karotenoidov, rumenih in oranžnih pigmentov v sadju in zelenjavi, vključno z mangom, koruzo, sladkim krompirjem, korenjem, bučami, paradižnikom in ohrovtom.


Obstajajo dokazi, da lutein v hrani ščiti oko pred nastankom očesne mrene in degeneracije makule. Obe stanji sta povezani s staranjem. Lutein in zeaksantin (prav tako karotenoid), oblikujeta rumeni pigment mrežnice in absorbirata modro svetlobo – škodljivo komponento sončne svetlobe. Lutein nas ščiti pred zamašitvijo karotidnih arterij v vratu in pred aterosklerozo, ki vodi k nastanku srčnega infarkta.


Kljub pomembnosti luteina za človeški vid in zdravje srca, obstaja veliko nerešenih vprašanj o najboljšem načinu pridobivanja luteina. Prehranski dodatki nimajo enakega učinka kot naravni lutein v sadju in zelenjavi. Nekatere študije so pokazale, da lahko jemanje dodatkov luteina pomaga izboljšati vid pri ljudeh, ki že imajo sivo mreno ali degeneracijo makule. Obstaja pa malo dokazov, da lahko lutein v obliki prehranskega dopolnila prepreči omenjeni stanji. Najbolje je, da se prepričate, da vaša prehrana vsebuje dovolj z luteinom bogatega sadja in zelenjave. Poleg zgoraj naštetega sadja in zelenjave lutein vsebujejo še pomaranče in oranžna paprika, pa tudi jajčni rumenjak. Če imate visok holesterol se rumenjaka raje izogibajte.

(Povzetek članka po: http://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/vision/lutein-good-for-your-eyes-and-heart/)

Not only do staff members will need to be quite well qualified and seasoned

You only need to select the right subject for your pupils to write about and you can enable affordable-papers.net them to go off and explore what they want to write about.

writers who may create amazing thoughts to life by using their words, however they must also be expert researchers who understand where to locate the most dependable sources of data on which to base their own decisions.

Dodaj odgovor