Alfa lipoična kislina za boj proti prostim radikalom

0
1102

Alfa lipoična kislina deluje kot antioksidant, o katerih ste do sedaj zagotovo že veliko slišali. Gre za spojine, ki nas zaščitijo pred vnetji, zmanjšujejo tveganje za razvoj raka in bolezni srca, preprečijo pa lahko tudi razvoj demence in upad kognitivnih sposobnosti. Vas zanima, kaj točno so antioksidanti in kakšna je njihova vloga v telesu? Vse to bomo pojasnili s predstavitvijo enega izmed njih, alfa lipoične kisline.

Alfa lipoična kislina je vrsta spojine, ki jo najdemo tudi v živilih. Spojina nevtralizira delovanje prostih radikalov, se bori proti vnetjem in upočasnjuje proces staranja, najbolj znana pa je kot naravna pomoč pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Naše telo proizvaja majhne količine alfa lipoične kisline, njena koncentracija v našem krvnem obtoku pa se poveča takrat, kadar uživamo zdravo prehrano. Sicer jo najdemo v zelenjavi zelene barve in krompirju, sintetično pa se izdeluje tudi v laboratorijih.

Kako deluje?

Alfa lipoična kislina (ALA) je prisotna v vsaki telesni celici, saj pomaga pri pretvorbi glukoze v gorivo. Najpomembnejša vloga ALA je boj proti prostim radikalom, ki so nevarni stranski produkti kemičnih reakcij, nastanejo pa med postopkom oksidacije. V naših celicah se ALA pretvori v dihidrolipoinsko kislino.

Ker se v telesu sčasoma zgodi oksidacija (zaradi običajnih kemičnih reakcij, kot sta prehranjevanje in gibanje), lahko nekatere spojine postanejo zelo reaktivne in poškodujejo celice. Celice postanejo nenormalne, pričnejo se razmnoževati in rastejo, nekatere pa tudi upočasnjujejo metabolično učinkovitost in spreminjajo nevronsko signalizacijo.

Tako kot drugi antioksidanti tudi alfa lipoična kislina pomaga pri preprečevanju celičnih poškodb, ki so eden najpogostejših vzrokov za nastanek bolezni, kot so rak, bolezni srca in sladkorna bolezen. Prav tako v telesu obnavlja ravni vitaminov E in C.

Antioksidanti delujejo kot protistrup za oksidativni stres. Tudi alfa lipoična kislina se bori proti poškodbam krvnih žil, možganov, nevronov in organov, kot so srce in jetra.

Vas zanima, v katerih primerih bi morali v svoj način prehranjevanja vključiti večje količine alfa lipoične kisline?

 • Sladkorna bolezen in zapleti, povezani z njo

Ker alfa lipoična kislina ščiti celice in nevrone, ki so vključeni v proizvodnjo hormonov, nam nudi zaščito tudi pred sladkorno boleznijo ali diabetesom. Alfa lipoična kislina velja za učinkovito zdravilo za zdravljenje nevropatije, ki se pogosto pojavi kot zaplet sladkorne bolezni. Prizadene približno 50% ljudi s sladkorno boleznijo. Alfa lipoična kislina v obliki prehranskih dopolnil izboljšuje občutljivost za inzulin in nudi zaščito pred metaboličnim sindromom (povišan krvni tlak, visok holesterol in povišana telesna teža). Nekateri dokazi kažejo, da nam lahko pomaga znižati nivo sladkorja v krvi.

Uporabimo jo lahko tudi za lajšanje zapletov in simptomov diabetesa, ki jih povzroča poškodba živca , vključno z odrevenelostjo v rokah in nogah, s kardiovaskularnimi težavami, težavami z očmi, bolečino in otekanjem.

Glavna prednost uživanja alfa lipoične kisline pri posameznikih z diabetesom je zmanjšano tveganje za pojav nevropatskih zapletov, ki vplivajo tudi na srce, saj približno 25% bolnikov s sladkorno boleznijo razvije kardiovaskularno avtonomno nevropatijo.

 • Zdrave oči

Oksidativni stres lahko poškoduje očesne živce in povzroči težave z vidom, zlasti pri ljudeh s sladkorno boleznijo ali pri starejših odraslih. Alfa lipoična kislina se uporablja kot pomoč pri obvladovanju simptomov motenj, povezanih z očmi, vključno z izgubo vida, makularno degeneracijo, poškodbo mrežnice, katarakto, glavkomom in Wilsonovo boleznijo.

Rezultati študij kažejo, da dolgoročna uporaba alfa lipoične kisline prepreči nastanek škode, ki jo povzroča oksidativni stres. S staranjem postane naš vid precej slabši, zato je pomembno, da s pravilno prehrano preprečimo degeneracijo očesnega tkiva ali izgubo vida.

 • Spomin in druge kognitivne funkcije

Pogosto slišimo, da nam lahko uživanje zdrave prehrane pomaga izboljšati spomin. Dodatki alfa lipoične kisline se pogosto uporabljajo za preprečevanje poškodb nevronov, izgube spomina in drugih sprememb v delovanju kognitivnih funkcij. Alfa lipoična kislina lahko zaščiti občutljive možgane in živčno tkivo, uporablja pa se tudi za preprečevanje nastanka možganske kapi in drugih možganskih težav, vključno z demenco.

 • Zaščita kože

Nekatere študije so pokazale, da lahko kreme za lokalni nanos, ki vsebujejo 5% alfa lipoične kisline, pomagajo zmanjšati opaznost že prisotnih gub, preprečijo oziroma upočasnijo pa lahko tudi nastanek novih gub. Pogosto vzrok za prezgodnji pojav gub je izpostavljenost soncu.

Koliko alfa lipoične kisline potrebujemo?

Najboljši način za vnos alfa lipoične kisline v telo je uživanje uravnotežene in zdrave prehrane, saj naše telo ve, kako in katere hranilne snovi je potrebno absorbirati iz  prehrane. Alfa lipoična kislina se nahaja v različnih prehranskih virih, saj je vezana na proteinske molekule.

Koncentracija alfa lipoične kisline v živilih se razlikuje glede na to, kje je bilo živilo gojeno in kako kakovostna so bila tla.

Največje količine najdemo v:

 • Brokoliju,
 • špinači,
 • rdečem mesu,
 • brstičnem ohrovtu,
 • paradižniku,
 • grahu,
 • pivskem kvasu,
 • pesi,
 • korenju.

(Povzetek članka po: https://draxe.com/alpha-lipoic-acid/)

Dodaj odgovor